Πλεύρης: «Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα μάσκας στα σχολεία και δεν θα γίνονται self test στους μαθητές”

Ποια σχολεία θα ξεκινήσουν αργότερα αύριο τα μαθήματα λόγω καιρού

Πλεύρης: «Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα μάσκας στα σχολεία και δεν θα γίνονται self test στους μαθητές”

Το κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά θα χτυπήσει στις 12 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία με ένα διαφορετικό υγειονομικό πρωτόκολλο σε σχέση με τα όσα ίσχυαν τα τελευταία 2 χρόνια ελέω πανδημίας. 

Χωρίς μάσκες και τεστ θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

Aρνητικό self test χθες - θετικό σήμερα: Τι ισχύει στην περίπτωση αυτών των μαθητών

Χωρίς μάσκες και τεστ θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, μετά από εισήγηση των ειδικών και «πράσινο φως» της κυβέρνησης. Ειδικότερα, η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Έτσι, το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει ως εξής:

  • Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
  • Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
  • Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
  • Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
  • Τήρηση της υγιεινής των χεριών.
  • Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
  • Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα μάσκας στα σχολεία και δεν θα γίνονται self test στους μαθητές”

Σε σημερινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία τόνισε ότι  «Το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα, δεν είναι κανονικότητα, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Η μάσκα ως μάσκα για να συνυπάρχουμε μια ζωή δεν είναι κανονικότητα, είναι μία έκτακτη διαδικασία.

Στα σχολεία λοιπόν ερχόμαστε και λέμε, όπως είχαμε τα πρωτόκολλα και με βάση τις νοσηλείες οι οποίες υπήρξαν, όλα αυτά τα οποία σας περιέγραψα, ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε και να μην έχουμε υποχρεωτικότητα στη μάσκα, η μάσκα παραμένει προαιρετική όπως παραμένει σε όλους τους χώρους, αλλά προφανώς υπάρχει αυτή η διακριτική ευχέρεια.

Τα τεστ πλέον δεν χρειάζονται με τη μορφή την οποία γίνονται και τα τεστ συνολικά γίνονται πιο στοχευμένα.

Θα ξεκινήσουν τα σχολεία. Υπάρχει το πρωτόκολλο το οποίο υπάρχει, πρωτόκολλο καραντίνας, εάν υπάρξει κρούσμα. Το πρωτόκολλο που ίσχυε, το 50+1, παραμένει. Και προφανέστατα επειδή η πανδημία παραμένει ένα δυναμικό φαινόμενο. Εμείς βλέπουμε την πορεία όπως πήγε και το κύμα του καλοκαιριού και όπως θεωρούμε ότι θα πηγαίνει από εδώ και πέρα.”

Διαβάστε επίσης:

Έναρξη σχολικής χρονιάς: 10 συμβουλές για να αγαπήσουν τα «πρωτάκια» το σχολείο

Προσοχή! Ανακαλούνται ακατάλληλα παιδικά παγούρια – ΜΗΝ τα χρησιμοποιείτε

Συγκινεί ο μπαμπάς του 17χρονου Βασίλη που “ξεψύχησε” στην άσφαλτο: «Δούλευε για να μας βοηθάει» – Το εκκλησάκι στη μνήμη του

 

Ροή Ειδήσεων