Πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca στις γυναίκες

Πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca στις γυναίκες

Μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, κατά την οποία αναφέρθηκε στην πολύ αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας στην χώρα μας.

Πρόσθεσε, ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε λιγότερα των 3.000 κρούσματα μετά τις 20 Μαΐου και θα πέσουμε σαν μέσο κυλιόμενο όρο στα 2.000 με 2.200. Έτσι, θα συνεχιστεί αργά και η αποκλιμάκωση του ΕΣΥ.

Εμβόλιο AstraZeneca και γυναίκες

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον προβληματισμό πολλών γυναικών να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ο ίδιος δηλώνει καθησυχαστικός λέγοντας, ότι πιθανώς συνδέεται με μια ας το πούμε σοβαρή επιπλοκή της τάξης των 4 ανά εκατομμύριο (πολλοί λένε από 1 στις 100.000 μέχρι 4 στο εκατομμύριο). Αυτό είναι ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας.

Τονίζει δε, όπως πολλοί άλλοι επιστήμονες, ότι το να καπνίζει και να πίνει κανείς δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία. “Γυναίκες που αρνούνται το εμβόλιο παίρνουν αντισυλληπτικά που συνδέονται σε ποσοστό μισό έως ένα της χιλίοις με θρομβώσεις. Επομένως θα πρέπει να βάλουμε κάτω τη λογική… Σε πολλά άλλα φάρμακα και πολλές άλλες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες για παρενέργειες” υπογράμμισε.

Επανέλαβε δε ότι “Κάποιος που καπνίζει έχει 1 της χιλίοις, ενάμισι της χιλίοις πιθανότητα να πάθει θρόμβωση τον επόμενο χρόνο. Και όμως συνεχίζουν να καπνίζουν. Γύρω στο 30% αυξάνονται οι πιθανότητες για θρόμβωση σε νοσηλεία με κορωνοϊό. 1 στους τρεις που θα νοσηλεύσουμε θα πάθει θρόμβωση. Και για να νοσήσει κάποιος έχει πιθανότητα 1 στα χίλια. Συνεπώς έχουμε τεράστια πιθανότητα κινδύνου από τον κορωνοϊό. Ο ιός αφήνει θέματα στην καρδιά στους πνεύμονες. Ο κόσμος να έρθει στα συγκαλά του να τρέχει και να κάνει τον εμβολιασμό που θα του προσφερθεί”.

Για τις εγκύους ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. “Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα πάθουν τίποτα. Οι κυρίες που έμειναν έγκυες με το Pfizer και με το Moderna ανέπτυξαν αντισώματα αυτές και τα μωρά τους. Όμως ποτέ δεν κάνουμε κάτι χωρίς κλινικές δοκιμές από πιστοποιημένους οργανισμούς όπως ο ΕΜΑ με κλινικές δοκιμές”.