Ποια παιδιά θα κάνουν φέτος τον αντιγριπικό εμβολιασμό – Τι απαντά η καθ. Παιδιατρικής Μ. Θεοδωρίδου

Ποια παιδιά θα κάνουν φέτος τον αντιγριπικό εμβολιασμό - Τι απαντά η καθ. Παιδιατρικής Μ. Θεοδωρίδου

Ποια παιδιά θα κάνουν φέτος τον αντιγριπικό εμβολιασμό – Τι απαντά η καθ. Παιδιατρικής Μ. Θεοδωρίδου

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η διαπιστευμένη δημοσιογράφος του infokids απηύθυνε ερώτηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό προς την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και για τις ομάδες των παιδιών που πρέπει να τον κάνουν φέτος, καθώς πολύ συχνά πλέον ακούμε ειδικούς να εμφανίζονται στα παράθυρα και να μιλούν για μαζικό εμβολιασμό όλω, παιδιών και ενηλίκων. Ζητήσαμε λοιπόν από την καθηγήτρια να βάλει τα πράγματα στη θέση τους για να μην υπάρχει σύγχυση των γονεών.

Η απάντηση

Πότε πρέπει, λοιπόν, να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός και για παιδιά και για μεγάλους και θα επανέλθω στο θέμα των παιδιών.

Είναι ήδη ο μήνας Οκτώβριος που ξεκινά ο εμβολιασμός και είναι ευχής έργον να ολοκληρώνεται μέσα στο Νοέμβριο. Μην ξεχνάμε ότι από τον Δεκέμβριο αρχίζει σιγά – σιγά συνήθως η γρίπη να εμφανίζεται και να κορυφώνεται και Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η σύσταση

Η σύσταση, σύμφωνα και με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού στη χώρα μας, είναι για παιδιά που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα ή χρόνια προβλήματα, ειδικές καταστάσεις- είναι γραμμένα με λεπτομέρεια στην εγκύκλιο- ή παιδιά τα οποία έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα.

Επομένως, εάν υπάρχει ένα ευάλωτο άτομο, μία γιαγιά, ένας πατέρας ή κάποιος στην οικογένεια ή ένα νεογνό ηλικίας κάτω των 6 μηνών, τότε τα παιδιά στο περιβάλλον, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να προχωρήσουν σε αντιγριπικό εμβολιασμό.

Δεν υπάρχει γενική σύσταση εμβολιασμού όλων των παιδιών. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν άλλα κράτη, όπως η Αμερική που συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας άνω των 6 μηνών.

Να τονίσω ότι ο πρώτος εμβολιασμός θέλει δύο δόσεις εμβολίου αν είναι το παιδί ηλικίας κάτω των 9 ετών. Και από εκεί και πέρα είναι ο ετήσιος εμβολιασμός για να έρθω στο τελευταίο σας ερώτημα το πόσο κρατάει η ανοσία.

Η ανοσία, λόγω αυτής της μεταβλητότητας της αντιγονικής του ιού της γρίπης, δεν κρατάει πάνω από ένα έτος, γι’ αυτό και έχουμε την ανάγκη των ετήσιων εμβολιασμών με τον εμβόλιο της γρίπης.

Διαβάστε επίσης

Ρόδος: Μια απίστευτη υπόθεση απάτης με τον βιασμό της 8χρονης

Απίθανη συνταγή για τα πιο… Halloween Μπισκότα από την Πόλλυ Αντωνιάδη!

“Διάβασμα στο σπίτι”: 12+1 φράσεις κλειδιά που πρέπει να λέμε στα παιδιά για να τα ενθαρρύνουμε