Πόλεμος στο Ισραήλ: Σπαρακτικές περιγραφές για το πώς σωθηκαν οικογένειες με μικρά παιδιά – Συγκλονίζει η μαρτυρία Έλληνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σπαρακτικές περιγραφές για το πώς σωθηκαν οικογένειες με μικρά παιδιά – Συγκλονίζει η μαρτυρία Έλληνα

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Μέση Ανατολή, καθώς η φρίκη του πολέμου ξετυλίγεται τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Παλαιστίνη. Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και στις δύο πλευρές μετά την εισβολή της Χαμάς, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι…

Αποτροπιασμό προκαλούν οι θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς πυροβολούσαν αδιακρίτως αμάχους, γυναίκες και παιδιά. Σε κιμπούτς του Ισραήλ υπάρχουν αναφορές για αποκεφαλισμένα βρέφη, ενώ γίνεται λόγος για δεκάδες βιάσμους.

Οι μαρτυρίες πολιτών που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και να φύγουν από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς είναι συγκλονιστικές.

Γυναίκα περιέγραψε στα ΜΜΕ πώς κατάφερε να κρυφτεί για 72 ώρες μαζί με το μωρό της και να αναζητήσει βοήθεια

Όπως δήλωσε η ίδια στους New York Times, μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς και τις σειρήνες πήρε το μωρό της, τη μικρή Σάγια και κρύφτηκαν σε μια αποθήκη κάτω από σακιά με χώμα που βρήκε εκεί. Όταν το καταφύγιο αυτό έπαψε να είναι πια ασφαλές, έτρεξε σε ένα γκαζόν, με τα πυρά να πέφτουν βροχή, και άρχισε να χτυπάει την πόρτα ενός σπιτιού που βρήκε μέχρι η οικογένεια που έμενε εκεί να τους ανοίξει. Συνολικά, όπως είπε, περίμεναν 27 ώρες μέχρι να τους βοηθήσει κάποιος. Ο σύντροφός της, Yahav Wiener, αγνοείται, είπε η κ. Atari.

«Πραγματικά δεν ξέρω πού βρισκόταν το κράτος μας», είπε, γεμάτη οργή την ώρα που ο λαός του Ισραήλ βρίσκεται σε σύγχυση για το πώς η χώρα τους, με τις περίφημες στρατιωτικές της ικανότητες και τις υπηρεσίες πληροφοριών που διαθέτει πιάστηκε τόσο απροετοίμαστο. «Μας εγκατέλειψαν», είπε, με πικρία.

 

«Έκαψαν μέσα στο σπίτι της τη γυναίκα που πρόσεχε τα παιδιά μου»: Συγκλονίζει η μαρτυρία Έλληνα από το Ισραήλ

Ο Μάκης Λεβί περιέγραψε στο Mega τον τρόπο που έζησε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο Μάκης Λεβί ζει με την οικογένειά του σε περιοχή 7 χιλιόμετρα από τη Γάζα. Στις δηλώσεις του εξηγεί πώς προσπάθησε να προστατεύσει τα δύο του μικρά παιδιά.

«Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο το πρωί ως ένα τυπικό Σάββατο πολέμου, εννοώντας ότι έρχονταν μόνο ρουκέτες. Μπήκαμε στο καταφύγιο με τα μικρά παιδιά μου, 8 και 10 ετών αντίστοιχα.

Και επειδή ζούμε πολύ κοντά από το σημείο της επίθεσης, πολύ σύντομα άλλαξαν οι ήχοι που ακούμε συνήθως στην περιοχή. Ξαφνικά ακούγαμε ήχους από αυτόματα όπλα. Εκεί κατάλαβα ότι είναι κάτι άλλο γίνεται, δεν ήταν συνηθισμένο.  Οι εικόνες που βλέπουμε τώρα, είναι από μέρη που περνάω καθημερινά με τα παιδιά μου για να πάω οπουδήποτε. Είναι η γειτονιά μου.

Το πιο κοντινό που έφτασε σε μας είναι 1 χιλιόμετρο. Αυτό ήταν το τρομακτικό, γιατί έχεις δύο παιδιά σε καταφύγιο, έχουμε μεταξύ μας ενδοεπικοινωνία στην περιοχή, οπότε ξέρεις ότι είναι στον προηγούμενο οικισμό που έχουν μπει και έχουν σκοτώσει και κάψει κόσμο. Έχουν κάψει κόσμο στο σπίτι τους.

Αυτό το πράγμα έχει ξεφύγει από τον πόλεμο και έχει γίνει θηριωδία», είπε ο Μάκης Λεβί και περιέγραψε τις προσπάθειες που έκανε για να προστατεύσει τα παιδιά του.

«Ο γιος μου ο μικρός αν δεν γίνονταν όλα αυτά, την Κυριακή το πρωί θα έμπαινε στην τάξη με 30 άτομα. Αν υποθέσουμε ότι πάει τώρα στην τάξη του, θα μπει στην τάξη με 15 παιδάκια. Θεωρώ ότι το Ισραήλ δεν θα έχει άλλες απώλειες από τον πόλεμο. Στις φωτογραφίες που δείχνετε έχουμε πάρα πολύ κόσμο που ξέρουμε δυστυχώς, γι’ αυτό δεν μπορώ να βλέπω.

Οι τρομοκράτες ήταν 1 χιλιόμετρο από το σπίτι μας, και εγώ τσακωνόμουν με τα παιδιά γιατί δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο να παίξουν, αφού δεν υπάρχει συναγερμός. Ένιωσα όπως στην ταινία «Η ζωή είναι ωραία» με τον Ρομπέρτο Μπενίνι που προσπαθούσε να προστατεύσει το παιδί του στο στρατόπεδο κάνοντας τον παλιάτσο. Αυτό βγήκε ενστικτωδώς»

«Δεν φύγαμε απευθείας από εκεί γιατί δεν γινόταν. Η δική μας ρουτίνα πολέμου είναι ότι όταν ακούμε συναγερμό μπαίνουμε στο καταφύγιο, ο μπαμπάς προσπαθεί να καταλάβει αν είναι κάτι που θα κρατήσει ώρες ή μέρες ή αν είναι κάτι μεγαλύτερο.

Αν είναι κάτι μεγαλύτερο, ξέρουν, μαζεύουμε βαλίτσες, αεροδρόμιο, Ελλάδα, παππούς-γιαγιά, για τα παιδιά τελειώνει ο πόλεμος και αρχίζουν οι διακοπές.Έκαψαν την κυρία που κρατάει το απόγευμα τα παιδιά μου μέσα στο σπίτι της. Το σπίτι της πεθεράς μου έγινε αγνώριστο, γιατί ήταν απ’ έξω 5-6 άτομα της Χαμάς που με αυτόματα όπλα το έκαναν μη κατοικήσιμο. Γλίτωσε γιατί δεν κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα του καταφυγίου.

Πήραν παιδάκια από τα σπίτια τους και τους γονείς τους και τους μετέφεραν στη Γάζα. Σε έναν άλλο οικισμό αποκεφάλισαν παιδάκια, σε άλλον οικισμό σκότωσαν 100 άτομα. Δεν γίνεται να τα ξεχάσω, προσπαθώ να κοιμηθώ αρχικά, είναι δύσκολο, είναι ακόμα πολύ νωπό»

Έτσι γλίτωσε την οικογένειά της από τη Χαμάς μια μητέρα: Πάτησε γκάζι, περνούσε δίπλα από τανκ

Σε βίντεο κατέγραψε μια Βρετανίδα μητέρα τη δραματική στιγμή που εγκατέλειψε τον πολιορκημένο οικισμό Yeted μαζί με την οικογένειά της περνώντας δίπλα από δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ που έδιναν μάχη με τα στρατεύματα της Χαμάς.

Η Ντέμπι Σαρόν έβαλε το πόδι της στο γκάζι και πέρασε με ταχύτητα τα τανκς και απέφυγε τις σφαίρες αφού κρύφτηκε στο καταφύγιο της οικογένειας για περισσότερες από 36 ώρες, ενώ το χωριό τους, μια κοινότητα μόλις 120 οικογενειών, τέσσερα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γάζας, δέχθηκε επίθεση από την Χαμάς.

Μάλιστα, ενώ η ίδια όπως έφευγε από το πολιορκημένο πεδίο, ο γιος της βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, ένας από τους στρατιώτες που θα αντιμετώπιζε τους εκατοντάδες μαχητές που είχαν διεισδύσει στα σύνορα του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Η Σαρόν περιμένει πλέον με αγωνία ώρα με την ώρα ενημερώσεις από τον Ζοχάρ, 27 ετών, ο οποίος κλήθηκε την Κυριακή με τη μονάδα αλεξιπτωτιστών του, μία ημέρα αφότου η Χαμάς κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Η ίδια, ο σύζυγός της, η κόρη και ο γαμπρός τους, ο αυτιστικός γιος και τα τρία εγγόνια κάτω των 11 ετών, βρίσκονταν όλοι σε ένα δωμάτιο μόλις 3×2 μέτρα χωρίς ρεύμα, και άκουγαν ώρα με την ώρα πυροβολισμούς και βλήματα.

«Εκείνες τις ώρες κατάλαβα πραγματικά τη νοοτροπία με την οποία μας είχε μεγαλώσει η Αγγλίδα μητέρα μου που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πώς μας έμαθε να συμπεριφερόμαστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», είπε.

Θυμάται ότι κοίταξε έξω από το παράθυρο σε μια ήσυχη στιγμή που έφυγε από το καταφύγιο για να δει τι συνέβαινε, και αντίκρισε ανθρώπους να τρέχουν χαοτικά.

«Ήταν αποκαλυπτικό», είπε. «Ένιωθα ότι έπαιζα σε όλες εκείνες τις ιστορίες που μου είχε πει η μητέρα μου μεγαλώνοντας. «Προσπαθώντας να κρατήσω τα παιδιά ήρεμα, να τα σταματήσω από το να ουρλιάζουν, να τα σταματήσω από το φύγουν, όλα αυτά ενώ είμαστε όλοι μαζί σε ένα ασφαλές δωμάτιο που σχεδιάστηκε για να μας προστατεύει από ρουκέτες, όχι από τρομοκράτες, οπότε δεν κλείδωνε καν. από μέσα», συνέχισε.

«Ακούγεται τρελό να το λες, αλλά οι επιθέσεις με πυραύλους με τις οποίες ζήσαμε πριν δεν είναι πια δύσκολες για εμάς, δεν νιώθεις ότι αλλάζει τη ζωή σου, αλλά όταν ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω από το σπίτι σου που πυροβολούν, είναι διαφορετικό συναίσθημα συνολικά.

«Ένιωσα άρρωστη από τη στιγμή που ξεκίνησε. Κάνεις όλες αυτές τις σκέψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Αν πέσει ένας πύραυλος πάνω σου, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το τι θα μπορούσε να συμβεί», πρόσθεσε.

Η Σάρον και η οικογένειά της πέρασαν με το αυτοκίνητο από ένα νεκροταφείο με κατεστραμμένα πολιτικά αυτοκίνητα και στρατιωτικά οχήματα, ένα ανατριχιαστικό σημάδι ότι ούτε ο στρατός ήταν ασφαλής σε εκείνο το σημείο. Μόλις άρχισαν να λαμβάνουν ραδιοφωνική λήψη και άκουσε τις ειδήσεις, συνειδητοποίησε την κλίμακα του πολέμου αφού έμειναν στο καταφύγιο χωρίς επαφή για περίπου 24 ώρες.

«Το να φύγεις δεν είναι επιλογή», είπε η Σαρόν με αδάμαστο πνεύμα. «Θα χρειαστούν τόσα πολλά για να το χτίσουμε ξανά, τόσα πολλά πράγματα έχουν καταστραφεί εντελώς και θα χρειαστεί πολλή δουλειά και θα ξεπεράσουμε το τραύμα, θα μάθουμε πώς να κοιμόμαστε ξανά, πώς να εμπιστευόμαστε ξανά. Τόσα πολλά μικρά παιδιά έχουν υποστεί φοβερούς ψυχικούς τραυματισμούς και υπάρχει δουλειά να γίνει, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ να εγκαταλείπω αυτή την όμορφη περιοχή. Τόσοι πολλοί άνθρωποι πέθαναν εδώ που εγκαταλείποντας τη, δεν σεβόμαστε τη μνήμη τους», κατέληξε.

Σπαρακτικό βίντεο από τη Jerusalem Post: Τα παιδιά που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς -Πόνος που όλες οι μητέρες του κόσμου θα καταλάβουν

Βίντεο «μαχαιριά» στην καρδιά δημοσιεύει η Jerusalem Post το οποίο δείχνει τα παιδιά που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και οι οικογένειές τους αναζητούν με αγωνία. Με τον τίτλο «ο πόνος που όλες οι μητέρες του κόσμου θα καταλάβουν», το βίντεο δείχνει μωρά, νήπια και μεγαλύτερα παιδιά, σε παλιές ευτυχισμένες στιγμές.

 

Διαβάστε επίσης:

Χαμός σε σχολείο της Κρήτης: Έδειραν 13χρονο συμμαθητή τους γιατί δεν συμφώνησε με την κατάληψη

Ταύρος: Μαθητές πέταξαν καπνογόνο στο γραφείο διευθύντριας

Εξελίξεις με την ανατροφή της μικρής Λυδίας – Η μεγάλη αλλαγή που ετοιμάζει η γιαγιά της για το καλό της εγγονής της

 

 

Ροή Ειδήσεων