Πολύ απαιτητικά θέματα και προβληματικές διατυπώσεις βλέπει η ΟΕΦΕ στα θέματα της Ιστορίας

Πανελλήνιες 2024: Πότε ξεκινούν - Με ποιο μάθημα κάνουν πρεμιέρα

Πολύ απαιτητικά θέματα και προβληματικές διατυπώσεις βλέπει η ΟΕΦΕ στα θέματα της Ιστορίας

Η σημερινή και τελευταία εξέταση στην Ιστορία των ΓΕΛ δεν ήταν όπως την περίμεναν.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάστηκαν σήμερα, Τρίτη, 12 Ιουνίου, σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία. Με αυτά τα μαθήματα πέφτει και η αυλαία των Πανελληνίων για τους μαθητές που δεν έχουν Ειδικά Μαθήματα.

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα και οι απαντήσεις στην Ιστορία των ΓΕΛ

Η ΟΕΦΕ σχολίασε τα θέματα που «έπεσαν» στην Ιστορία, χαρακτηρίζοντάς τα πάρα πολύ απαιτητικά.

Αναλυτικά ο σχολιασμός της ΟΕΦΕ για την Ιστορία

Στο ΘΕΜΑ Α1 που παραδοσιακά εξετάζει κατανόηση ιστορικών όρων ζητήθηκαν δύο όροι που δεν είχαν τεθεί ποτέ πιο πριν στις εξετάσεις (Μακεδονική Επιτροπή και «σκωρίες»), ενώ ο τρίτος όρος (Συμφωνία Μουρνιών) είχε ζητηθεί στις επαναληπτικές Πανελλήνιες εξετάσεις του 2017. Η σωστή περιγραφή των όρων αναμένεται να δυσκολέψει τους μαθητές.

Το ΘΕΜΑ Α2 δόθηκε ως ερώτηση κλειστού τύπου με τη μορφή ΣΩΣΤΟ/ΛΑΘΟΣ, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Οι προτάσεις α, β, δ μπορούν να θεωρηθούν ως σαφείς, ενώ οι προτάσεις γ και ε σίγουρα θα δημιουργήσουν ζητήματα στους μαθητές καθώς η διατύπωσή τους είναι προβληματική.

Το ΘΕΜΑ Β1 ήταν σαφές και απλό και απαιτούσε απάντηση από συγκεκριμένη ενότητα του σχολικού βιβλίου (σελ.52, ενότητα 6).

Το ΘΕΜΑ Β2 ήταν «επανάληψη» ερωτήματος που είχε τεθεί και στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2008, με την απάντηση να προκύπτει από δύο διαδοχικές ενότητες του σχολικού βιβλίου (σελ. 217-218 του σχολικού βιβλίου).

Το ΘΕΜΑ Γ1 είναι χωρισμένο σε δύο υποερωτήματα με δύο παραθέματα προς εξέταση. Το υποερώτημα α ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους μαθητές και να απαντήσουν στηριγμένοι σε άλλο απόσπασμα του σχολικού από αυτό που απαιτεί η απάντηση, ενώ το β υποερώτημα δεν έκρυβε δυσκολίες.

Το ΘΕΜΑ Δ1 – πιο απαιτητικό από το Γ1 – ήταν επίσης χωρισμένο σε δύο υποερωτήματα με τρία παραθέματα προς εξέταση. Και τα δύο υποερωτήματα ήταν σαφή με την απάντηση να βρίσκεται σε διαδοχικές σελίδες του σχολικού βιβλίου (σελ.60-61).

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Φυσική των ΓΕΛ

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα και οι απαντήσεις στην Οικονομία των ΓΕΛ

Το τέλος της φοίτησης στο σχολείο είναι μια νέα αρχή για το παιδί αλλά ΚΑΙ για τον γονιό

Ροή Ειδήσεων