Πώς ο… Μπάτμαν μπορεί να μάθει στο παιδί να μην τα παρατά στα δύσκολα

batman

Πώς ο… Μπάτμαν μπορεί να μάθει στο παιδί να μην τα παρατά στα δύσκολα

Τι σχέση μπορεί να έχει με αυτήν μία μέθοδος αντιμετώπισης άγχους και της απογοήτευσης, ένας σούπερ ήρωας, εν προκειμένω ο Μπάτμαν και τα παιδιά;

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «Batman Effect» και σύμφωνα με την Ψυχολογία, μπορούν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν την κάθε προκληση καλύτερα προσποιούμενα, ότι είναι κάποιοι άλλοι. Βρίσκοντας, δηλαδή, ένα alter ego.

Μερικές φορές είναι δύσκολο για τα παιδιά να διαχειριστούν δύσκολα ζητήματα, κυρίως επειδή μπορεί να είναι λιγότερη ώρα συγκεντρωμένα σε κάτι και η ψυχική τους δύναμη είναι μικρότερη. Σύμφωνα με το Psychology Today, αυτό συμβαίνει, γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν στον κόσμο της στιγμιαίας ευχαρίστησης, μέσω της τεχνολογίας.

Βαριούνται εύκολα, όταν έχουν να κάνουν με κάτι που χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Οι παρακάτω στρατηγικές είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να διδάξουμε στα παιδιά μας την επιμονή και την προσήλωση σε ένα στόχο.

Επιλέξτε έναν χαρακτήρα: Αφήστε τα παιδιά να σκεφτούν έναν σκληρά εργαζόμενο χαρακτήρα που τους συνδέει, όπως ένας σούπερ ήρωας (ανεξαρτήτως Μπάτμαν) ή ένας πρωταγωνιστής από αγαπημένο τους βιβλίο.

Ντύσιμο: Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν αντικείμενα στο σπίτι και να τα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν μία στολή. Κατασκευάστε μία μάσκα από χάρτινο πιάτο για παράδειγμα. Ίσως μπορεί να χρειαστεί να φορέσουν και μία παλιά αποκριάτικη στολή.

Ξεκινήστε: Από τη στιγμή που το παιδί θα μπει στο “πετσί” αυτού του ρόλου, μπορεί να ξεκινήσει με τους στόχους του. Μία άσκηση για το σχολειο, διάβασμα λίγων κεφαλαίων από ένα βιβλίο, καθάρισμα του δωματίου μπορεί να είναι μερικές από τις αποστολές του.

Τσεκάρισμα: Οι γονείς θέλουν να τσεκάρουν και να ενθαρρύνουν τον μικρό τους σούπερ ήρωα. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να τους πείτε: “Για να δούμε, έκανε καλή δουλειά ο Μπάτμαν;”. Κι έτσι αυτό χτίζει την επιμονή του.

Τι λένε οι έρευνες για το «Φαινόμενο Μπάτμαν»

Όταν τα παιδιά κάνουν χρήση αυτής της πρακτικής, ουσιαστικά αποτελεί μία μορφή αποστασιοποίησης. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα σε μία δυσκολία, αν προσποιηθούν κάποιον άλλον, όπως για παράδειγμα ο Μπάτμαν.

Αυτή η αποστασιοποίηση επιτρέπει στα παιδιά να αναγνωρίσουν τα ζητήματά τους και να τα σκεφτούν από διαφορετικές σκοπιές, με λιγότερο συναίσθημα, καθώς στοχεύουν να πετύχουν το στόχο τους. Η υιοθέτηση ενός alter ego είναι ένας ισχυρός τρόπος να τους παίρνει από κάτω το πρόβλημα.

Αυτός ο τύπος παιχνιδιού εν γένει ενθαρρύνει τα παιδιά να υπερβούν τα μέσα τους, να αναπτύξει μια επαρκή επιμονή, να ανακαλύψει ότι κάθε προσπάθεια φέρνει μαζί του μια πρόοδο και τι είναι καλύτερο, να ανακαλύψει αυτό που ονομάζεται προσωπική ικανοποίηση.

Αργότερα, θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι οι πραγματικοί ήρωες, με καλές συνήθειες, κίνητρα και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε επίσης:

Ένας 16χρονος ανάμεσα στα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ – Τα ύποπτα συμπτώματα

Αυτός είναι ο 31χρονος πατέρας που ασελγούσε στις ανήλικες κόρες του 11 και 5 ετών

Δημιουργήθηκε κέντρο Ρομποτικής για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά