Πώς θα απασχολήσουμε τα παιδιά μας το καλοκαίρι; Τι θα γίνει με δήμους και κατασκηνώσεις;

Πώς θα απασχολήσουμε τα παιδιά μας το καλοκαίρι; Τι θα γίνει με δήμους και κατασκηνώσεις;

Διακοπές μακριά από τον παππού και τη γιαγιά για την προστασία των ευπαθών ομάδων; Ρεπορτάζ του infokids.gr για τις παιδικές κατασκηνώσεις και τα summer camps. Τι προγραμματίζουν οι δήμοι και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Την ώρα που όλοι οι γονείς περιμένουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, οι περισσότεροι ψάχνουν λύση και για το καλοκαίρι.

Ξεχνάμε τις διακοπές στο χωριό;

Είναι γεγονός πως κάθε Ιούνιο, τα παιδιά ετοίμαζαν βαλίτσες και έφευγαν για το χωριό και το εξοχικό μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, μέχρι οι εργαζόμενοι γονείς να πάρουν με τη σειρά τους την καλοκαιρινή τους άδεια. Φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι ηλικιωμένοι θα είναι οι τελευταίοι στη λίστα που θα «ανοίξουν» την πόρτα στην «ελευθερία» και θα είναι σε θέση να συναντήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους.

Ο Γιάννης Κωνσταντινόπουλος έχει δίδυμα. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι στην ηλικία των 8 ετών. Αυτό το διάστημα, τα παιδιά είναι με τη σύζυγό του, η οποία εργάζεται από το σπίτι. Όταν επιστρέψει στη δουλειά της, εκτός από τη γιαγιά δεν υπάρχει κάποιος άλλος για να τα κρατήσει.
«Μόλις έκλειναν τα σχολεία στέλναμε τα παιδιά στο Λουτράκι με τη γιαγιά. Φέτος είμαστε με τα χέρια «δεμένα». Περιμένουμε μήπως λειτουργήσουν τα θερινά προγράμματα του δήμου μας και βολευτούμε έστω για έναν μήνα.»

Θερινά προγράμματα απασχόλησης στους Δήμους υπό προϋποθέσεις

Ήδη, πολλοί δήμοι επεξεργάζονται σχέδιο για τη λειτουργία των θερινών προγραμμάτων. Στο τραπέζι υπάρχουν πολλά σενάρια, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αλίμου εξετάζει το ενδεχόμενο της λειτουργίας των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και των λοιπών προγραμμάτων για παιδιά, υπό προϋποθέσεις.
«Προγραμματίζουμε να έχουμε καλοκαιρινά προγράμματα για παιδιά στο δήμο μας. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές. Υπολογίζουμε να δεχθούμε λιγότερα παιδιά, σε ποσοστό 50% σε σχέση με πέρυσι και οι δραστηριότητες θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να καταργήσουμε τα ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και στη θέση τους να βάλουμε άλλους είδους δραστηριότητες όπως κολύμβηση και καλλιτεχνικά, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ο στόχος μας είναι να απασχολήσουμε λιγότερα παιδιά σε περισσότερους ανοιχτούς χώρους ώστε να καλύψουμε και τις κοινωνικές ανάγκες αλλά πάνω από όλα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία των μικρών μαθητών», δηλώνει ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Τι θα γίνει με τα Summer Camps και πώς θα λειτουργήσουν

Μέχρι πέρυσι τα summer camps και οι κατασκηνώσεις αποτελούσαν μία πολύ καλή λύση για τους γονείς που δεν είχαν που να αφήσουν τα παιδιά μετά το κλείσιμο των σχολείων.
Η Αγγελική Γεωργιάδου, μητέρα δύο αγοριών 10 και 12 ετών, τα έστελνε κάθε χρόνο στην κατασκήνωση. Φέτος αναρωτιέται τι θα γίνει.
«Ανησυχούμε τι θα κάνουμε φέτος το καλοκαίρι. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης ακόμη δε γνωρίζουν εάν θα λειτουργήσουν, πόσα παιδιά θα δεχτούν, ποιες δραστηριότητες θα εντάξουν στο πρόγραμμα κ.τλ. Είμαστε όλοι σε αναμονή. Οι ηλικιωμένοι γονείς μας είναι αδύνατο να τα κρατήσουν, καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία τους. Είμαστε προβληματισμένοι».

Οι υπεύθυνοι των summer camps επιχειρούν να οργανώσουν σε ένα πρώτο επίπεδο τα προγράμματα με βάση τα νέα δεδομένα.
«Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε σε αναμονή για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με το άνοιγμα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες, πολλοί γονείς τηλεφωνούν και ρωτούν τι θα γίνει με τα summer camps. Όταν επανέλθει η «κανονικότητα», οι περισσότεροι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους. Τα παιδιά μόλις έκλειναν τα σχολεία, συνέχιζαν στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα. Κάθε χρόνο σε αυτό συμμετείχαν περίπου 1.000 μαθητές. Ο σχεδιασμός μας θα εξαρτηθεί βεβαίως από τις οδηγίες των ειδικών, ωστόσο υπολογίζουμε να χωρίσουμε τα παιδιά σε ομάδες πέντε με δέκα ατόμων και η απασχόληση να γίνεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους», υπογραμμίζει ο Σαράντος Φούφας, Γενικός διευθυντής της Γενναδείου Σχολής στην Ηλιούπολη.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μεγάλη προσοχή επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρίζα Τσολιά τονίζει:
«Σε περίπτωση που οι κατασκηνώσεις ανοίξουν, ο αριθμός των παιδιών θα πρέπει να μειωθεί από 50% έως 75%. Για παράδειγμα, μία κατασκήνωση που δέχεται 1.000 παιδιά σε κάθε σεζόν, φέτος θα πρέπει να δεχτεί μόνο 150. Τα κρεβάτια θα πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων μεταξύ τους, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χώροι να αερίζονται καλά. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής, π.χ. καλό πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού. Ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι απαγορευτικός. Τα αθλήματα σε ανοιχτούς χώρους θα πρέπει να επιτραπούν, αλλά πάντα με προσοχή.
Οι αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων θα παρακολουθούνται με επιδημιολογικούς δείκτες. Φαίνεται πως τα παιδιά είναι ανθεκτικά στη νόσο. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας έχουμε νοσηλεύσει πολύ μικρό αριθμό παιδιών μέχρι στιγμής. Πιθανόν να είναι ανθεκτικά και στο να μεταδώσουν τη νόσο, αλλά αυτό είναι κάτι που ερευνάται. Κάθε μέρα αποκτούμε καινούριες γνώσεις και κάνουμε βήματα άλλοτε προς τα εμπρός και άλλοτε προς τα πίσω».

Ροή Ειδήσεων