“Πώς θα κάνουν τα παιδιά του δημοτικού το self test;” Τι απαντά η Β. Παπαευαγγέλου

Κεραμέως για τη νέα σχολική χρονιά: Πώς θα πηγαίνουν σχολείο οι μαθητές

“Πώς θα κάνουν τα παιδιά του δημοτικού το self test;” Τι απαντά η Β. Παπαευαγγέλου

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η παιδίατρος λοιμωξιλόγος κ. Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα με τον μεγάλο αριθμό των ατομικών τεστ, των self-test που θα γίνουν, είναι βέβαια ότι θα έχουμε πολλά, πολλά περισσότερα νέα κρούσματα. Φυσικά αυτός είναι και ο στόχος μας, να γίνονται περισσότερα τεστ και έτσι να βρίσκουμε τις ασυμπτωματικούς φορείς πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

“Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη απομόνωσή τους και τελικά στη μείωση της διασποράς του ιού. Και ας μην ξεχνάμε, ότι το κύριο μέλημά μας είναι η μείωση στην πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και η μείωση στις απώλειες συνανθρώπων μας.

Διαβάστε επίσης: Παπαευαγγέλου: «Καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή μετάδοση – Τι να προσέξουν οι μαθητές στο σχολείο

Την εβδομάδα που μας πέρασε συζητήσαμε στην Επιτροπή μας και την εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία των Λυκείων. Λαμβάνοντας υπόψη μας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και τις αντικειμενικές ανάγκες των παιδιών του Λυκείου, τονίστηκε ότι η επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ανά βαθμίδα με τους μέγιστους όρους ασφαλείας.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενη ενημέρωση, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, των παιδιών του Λυκείου δηλαδή, παρόλο που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά.

Ενδεικτικά, σημαντική αύξηση σε αυτή τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των 15-19 ετών καταγράφηκε στην Αχαΐα, στα Γιάννενα, στη Δυτική Αττική, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στην Κοζάνη, αλλά και στην Αρκαδία.
Και αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με τους φίλους τους είτε σε σπίτια, είτε σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε σε μαθητές κατά τη διάρκεια του δεύτερου επιδημικού κύματος το Νοέμβριο του 2020 από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου μας, την κυρία Σύψα, έδειξε ότι τα παιδιά του Λυκείου φόραγαν τη μάσκα τους όταν ήταν στο σχολείο σε ποσοστό 98% αλλά λιγότερο συχνά, σε ένα ποσοστό 76%, στον ελεύθερο χρόνο τους, στις κοινωνικές τους επαφές εκτός σχολείου.

Συζητήσαμε με λεπτομέρεια τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία. Ο καλός καιρός μάς επιτρέπει να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα στις σχολικές τάξεις. Η καθολική χρήση του ατομικού τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας.

Πρόσφατα δεδομένα από την χρήση του σε σχολεία, δυο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών.

Με βάση αυτά, η Επιτροπή μας εισηγήθηκε την καθολική εφαρμογή εργαστηριακού ελέγχου με τα ατομικά τεστ αντιγόνου δύο φορές την εβδομάδα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Αν αναλογιστούμε τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους εφήβους σήμερα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας ότι συχνά οι έφηβοι είναι ασυμπτωματικοί, η καθολική χρήση του τεστ θα συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση των κρουσμάτων έγκαιρα και πριν μεταδώσουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Συνεπώς, θα μειώσει σημαντικά την διασπορά του ιού στην κοινότητα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση θετικού ατομικού τεστ, οι έφηβοι μας θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα ενώ αναμένουν το αποτέλεσμα του επιβεβαιωτικού τεστ.
Παράλληλα, σε όλες τις περιπτώσεις διάγνωσης νέων κρουσμάτων, θα πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση των στενών επαφών του εφήβου. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι να τονιστεί ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο με την χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Όλοι οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, που θα επιστρέφουν στο σχολείο με το αρνητικό τεστ θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι για την ασφαλή επαναλειτουργία του Λυκείου είναι απαραίτητη η σχολαστική χρήση της μάσκας και των άλλων μέτρων ατομικής προστασίας.

Το ατομικό τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι η επέκταση της χρήσης του σε όλους τους εργασιακούς χώρους, το συντομότερο δυνατόν, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στην κοινότητα και συνεπώς και πολλούς αδιάγνωστους φορείς του ιού να κυκλοφορούν ανάμεσα μας σήμερα.

Πρόσφατη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπολόγισε ότι ακόμα και το 50% του πληθυσμού να διενεργεί σε τακτά, επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα το ατομικό τεστ, το όφελος στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων είναι σημαντικό.

Τι θα γίνει με τα παιδιά του Δημοτικού

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων θα γίνει μετά το Πάσχα. Παρ’ όλα αυτά, οι γονείς είναι ανήσυχοι για τη διεξαγωγή του self test απο τα μικρότερα παιδιά. Κάποιοι μάλιστα επιζητούν τη συμβολή των παιδιάτρων σε αυτή τη διαδικασία από φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν σωστά. Το infokids.gr μίλησε με την κ. Παπαευαγγέλου γι’ αυτήτην προοπτική και η πα΄ντηση της καθηγήτριας ήταν πώς δεν χρειάζεται να πάει κάποιος στον παιδίατρο για μια τόσο εύκολη διαδικασία. “Οι γονείς θα κάνουν το τεστ στα μικρότερα παιδιά. Είναι τόσο εύκολο που δεν θα τους αγχώσει ούτε θα τους δυσκολέψει καθόλου.”

Ροή Ειδήσεων