Πώς θα καταλάβετε πότε το παιδί έχει πονοκέφαλο;

πονοκέφαλος στο παιδί

Πώς θα καταλάβετε πότε το παιδί έχει πονοκέφαλο;

Τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν ακόμη πώς να περιγράψουν τον πόνο.

Έχετε ποτέ σκεφτεί πώς θα σας έλεγαν ή περιέγραφαν τα παιδιά σας τον πόνο στο κεφαλάκι τους; Όπως πολλοί θα ξέρετε, ο πονοκέφαλος είναι από τους πιο δυνατούς πόνους που μπορεί να βιώσει κανείς. Τα μικρά παιδιά ενδεχομένως να μην γνωρίζουν ακόμη πώς να περιγράψουν τον πόνο και δεν μπορούν εύκολα να πουν στους γονείς τους ότι έχουν πονοκέφαλο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μπέρτολντ Κολέτζκο του Ιδρύματος Υγείας του Παιδιού στο Μόναχο, τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν ούτε τις στοιχειώδεις πληροφορίες για τους πονοκεφάλους τους μέχρι να φτάσουν πέντε ετών.

Για το λόγο αυτό, ας δούμε τι θα πρέπει να παρατηρούν οι γονείς αν τα παιδιά παρουσιάζουν δυσφορία και γκρίνια:

  • Οι γονείς των μικρότερων παιδιών θα πρέπει να παρατηρούν αν βάζουν τα χέρια τους στο κεφάλι ή πάνω από τα μάτια τους.
  • Άλλες πιθανές ενδείξεις πονοκεφάλου είναι όταν τα παιδιά ανασηκώνουν τα φρύδια τους ή ανακατεύουν συνέχεια τα μαλλιά τους.
  • Τα βρέφη που υποφέρουν από πονοκεφάλους είναι συχνά εκνευρισμένα, ανήσυχα και υπερβολικά ευαίσθητα όταν τα αγγίζεις, προσθέτει ο καθηγητής.

Προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του πονοκεφάλου, το ίδρυμα συμβουλεύει τους γονείς να υποβάλουν το παιδί τους σε ενδελεχείς εξετάσεις, να απαντούν οι ίδιοι σε λεπτομερές ερωτηματολόγιο των γιατρών και να κρατούν ένα ημερολόγιο των πονοκεφάλων του παιδιού.

Πιθανές αιτίες

Πιθανά αίτια πρόκλησης των πονοκεφάλων είναι οι εμπύρετες καταστάσεις, οι λοιμώξεις -όπως του λαιμού ή των αυτιών- η διάσειση ή η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ψυχολογικούς παράγοντες που ενδεχομένως να εμπλέκονται, όπως το στρες στο σχολείο ή μέσα στην οικογένεια.

Πρόληψη

Για να αποφύγουν τους πονοκεφάλους, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που θα περιλαμβάνει τακτικά γεύματα και ισορροπημένη διατροφή, να κοιμούνται αρκετά και να μην ξενυχτούν, να απολαμβάνουν καθαρό αέρα, να αθλούνται και να περνούν λιγότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.

Διαβάστε επίσης:

Διάγνωση της ημικρανίας σε παιδιά και σε εφήβους – Πότε κάνουμε απεικόνιση (μαγνητική ή αξονική) του ΚΝΣ

Το μυστικό για να μην παγώνετε όταν τρώτε παγωτό ή γρανίτα

Αυτοί είναι οι συνηθέστεροι πόνοι που ταλαιπωρούν τα παιδιά το καλοκαίρι – Ο παιδίατρος συμβουλεύει

Ροή Ειδήσεων