Πότε ένα παιδί χρειάζεται να λάβει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Πότε ένα παιδί χρειάζεται να λάβει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική στην παιδική ηλικία. Η επαρκής κατανάλωση μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) είναι απαραίτητη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γράφει η Αστερία Σταματάκη, Διατολόγος – Διατροφολόγος MSc.

Τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών (εκτός της βιταμίνης D). Μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων, μέτρο και ισορροπία και βασίζεται στις αρχές της μεσογειακής διατροφής είναι ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες του παιδικού οργανισμού χωρίς να χρειάζεται η λήψη κάποιου σκευάσματος.

Διατροφικά συμπληρώματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να χρειάζονται ειδικές ομάδες, όπως:

• Παιδιά και έφηβοι με διατροφικές διαταραχές π.χ. νευρογενή ανορεξία ή βουλιμία. Επίσης, παιδιά ή έφηβοι με επιλεκτική διατροφή που αποκλείουν από τη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων και παιδιά που δεν τρώνε φρέσκα τρόφιμα.

• Παιδιά που ακολουθούν στερητικές δίαιτες ή ανορθόδοξες διατροφές.

• Παιδιά με συγκεκριμένες αλλεργίες και δυσανεξίες π.χ. δυσανεξία στη λακτόζη ή που υποφέρουν από νοσήματα που αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό και τις βασικές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. σύνδρομα γαστρεντερικής δυσαπορρόφησης, που μειώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και οδηγούν σε κακή θρέψη).

Αν το παιδί σας ανήκει σε μία από τις ομάδες που προαναφέρθηκαν, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ώστε να καλύψει τις ανάγκες του. Διατροφικά συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά την εξέταση και την αξιολόγηση της θρεπτικής κατάστασης του παιδιού από ειδικό επιστήμονα υγείας (παιδίατρο/διαιτολόγο) και τη δική του γνώμη.

Ροή Ειδήσεων