Πότε ξεστολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πότε ξεστολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Μια παράδοση που κρατά ζωντανή τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. 

Η περίοδος των Χριστουγέννων φέρνει μαζί της μια ατμόσφαιρα γεμάτη χαρά, αγάπη και ζεστασιά. Ένα από τα πιο αγαπημένα σύμβολα αυτής της εποχής είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο στολίζεται με προσοχή και αγάπη. Ωστόσο, όπως κάθε έθιμο, υπάρχουν κανόνες και χρονοδιαγράμματα για το πότε πρέπει να ξεστολίσουμε τη χριστουγεννιάτικη δημιουργία.

Πότε στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Σύμφωνα με το έθιμο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζεται την τέταρτη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την άφιξη του Χριστού. Συνεπώς, το 2023 η “σωστή” ημέρα ήταν η Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

Πότε ξεστολίζουμε;

Ωστόσο, ένα ακόμα ερώτημα είναι πότε πρέπει να ξεστολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σύμφωνα με το έθιμο, ο κανόνας ορίζει ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση γενικότερα πρέπει να μαζεύονται την παραμονή των Θεοφανίων ή, το αργότερο, ανήμερα. Η 12η ημέρα ή νύχτα από τη γέννηση του Ιησού είναι η ημερομηνία που συγκλίνουν όλοι.

Η παράδοση αυτή έχει βαθιές ρίζες στον χριστιανισμό και αντανακλά τη σημασία των Θεοφανίων, της επιφάνειας του Κυρίου στον κόσμο. Η αφαίρεση των διακοσμητικών στοιχείων από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σηματοδοτεί το πέρας της εορταστικής περιόδου και την έναρξη μιας νέας χρονιάς.

Παρόλο που η παράδοση αυτή μπορεί να φανεί σαν ένας τρόπος να διατηρηθεί η θρησκευτική σημασία των Χριστουγέννων, πολλοί άνθρωποι την ακολουθούν και γιατί δημιουργεί έναν ορόσημο για την ολοκλήρωση της γιορτινής περιόδου. Είναι μια ακόμα ευκαιρία για την οικογένεια να συγκεντρωθεί για να αποχαιρετήσει τις γιορτές με έναν συμβολικό τρόπο.

Για πολλούς, η αφαίρεση των στολιδιών σημαίνει όχι μόνο το τέλος μιας εποχής αλλά και την αρχή μιας νέας φάσης. Είναι μια ευκαιρία για ανανέωση και στοχοθεσία για το νέο έτος που ξεκινά. Παρόλα αυτά, κάθε οικογένεια επιλέγει την κατάλληλη στιγμή που επιθυμεί να το κάνει.

Διαβάστε επίσης: 

3 πρωτότυποι τρόποι για να ανακυκλώσετε το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!

Ροή Ειδήσεων