Πρόεδρος της ΔΟΕ στο Infokids.gr “Προβληματικό να αποφασίζει η κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων και έπειτα να δίνουν έγκριση οι Λοιμωξιολόγοι”

Πρόεδρος της ΔΟΕ στο Infokids.gr “Προβληματικό να αποφασίζει η κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων και έπειτα να δίνουν έγκριση οι Λοιμωξιολόγοι”

Τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει ένα απίστευτο αλαλούμ με το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς τόσο οι Λοιμωξιολόγοι όσο και κυβερνητικά στελέχη ( σ. σ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας) κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αναβολή της επανέναρξης της δια ζώσης διδασκαλίας.

Εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας εκτιμώντας πως ενδέχεται να σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, οπότε και αναμένεται να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς των πολιτών κατά τις γιορτές.

Στον αντίποδα έχουμε την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας βάσει της οποίας ξεκαθαρίζεται ότι τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου. Μάλιστα, το υπουργείο υπενθυμίζει επίσης ότι η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων παρόντων των υπουργών Υγείας, Ανάπτυξης και Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα του εμπορίου και το άνοιγμα των σχολείων. “Πληροφορούμαι ότι όλα επανεξετάζονται από το μηδέν”, είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος που μετέφερε το ρεπορτάζ.

ΔΟΕ: Προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε από την κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων

Στον απόηχο αυτής της κατάσταση που θυμίζει σκωτσέζικο ντους και έχει προκαλέσει απίστευτη σύγχυση τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Θανάση Κικίνη, δήλωσε αποκλειστικά στο Infokids.gr ότι “Ως τώρα ξέραμε όλοι ότι οι Λοιμωξιολόγοι εισηγούνταν και η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις. Αυτή τη φορά παρουσιάστηκε το αντίθετο. Για μας είναι προβληματικό να αποφασίζει η κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων και μετά να δίνουν έγκριση οι Λοιμωξιολόγοι.”

Οι δάσκαλοι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είχαμε θέσει μια σειρά αιτημάτων για να λειτουργούν στα σχολεία σωστά εν μέσω πανδημίας , με κυρίαρχο αυτό της μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, το οποίο δεν εισακούστηκε αλλά συνεχίζουμε να το ζητάμε ακόμα.”

Πώς θα γίνει μάθημα με μπουφάν και ανοιχτά παράθυρα;

Ο κ. Κικίνης για ακόμη μια φορά επισημαίνει το ζήτημα του πώς θα γίνεται το μάθημα τώρα που σιγά σιγά θα κρυώνει ο καιρός, θα πέφτει η θερμοκρασία και η οδηγία για ανοιχτά παράθυρα κάθε άλλο παρά πρακτική μπορεί να θεωρηθεί. “Το ζήτημα της μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τάξη είναι σημαντικό. Αν κλείσουμε τα παράθυρα για να μην κρυώσουν οι μαθητές, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Δεν μπορεί να είναι 25 παιδιά στις τάξεις – κόντρα σε όσα ξέραμε αφού μας έλεγαν ότι οι αποστάσεις έχουν σημασία, μην συγχρωτίζεστε. Είναι περίεργα τα πράγματα. ”

Το Υπουργείο Παιδείας ζητά να εφαρμοστούν οδηγίες χωρίς να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι

Ερωτηθείς για το κατά πόσο έτοιμοι είναι οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν αύριο στα σχολεία ώστε να οργανωθούν οι όροι επαναλειτουργίας των σχολικών τάξεων για την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ο κ. Κικίνης απάντησε ότι “Kαμία ενημέρωση δεν έχουμε. Οι εκπαιδευτικοί θα πάνε αύριο στα σχολεία και θα πρέπει να ρυθμίσουν μια σειρά από θέματα για να εξασφαλιστεί το άνοιγμα των σχολείων. Θα ρυθμίσουν τις ζώνες προσέλευσης των μαθητών (σ.σ. σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου θα υπάρχει  πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο), το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο με την έννοια ότι υπάρχουν συνάδελφοι που εναλλάσσονται σε περισσότερα του ενός σχολικών μονάδων και θα πρέπει να ρυθμιστεί αντίστοιχα και το σχολικό πρόγραμμα. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει μια οδηγία και ζητά να την εφαρμόσουμε χωρίς να έχει σκεφθεί ότι αυτό δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη.

Μάλιστα, ο κ. Κικίνης επεσήμανε το γεγονός ότι καταγράφεται πληθώρα ανησυχιών από εκπαιδευτικούς που τονίζουν ότι “νιώθουν σαν πειραματόζωα” καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο ασφαλούς  επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.

 

Ροή Ειδήσεων