Προσκοπισμός: Το σπουδαίο δώρο που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας!

Προσκοπισμός: Το σπουδαίο δώρο που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας!

Περπατώντας πριν λίγες ημέρες στην πλατεία Συντάγματος πέρασε από μπροστά μου μια ομάδα μικρών προσκόπων και ενθουσιάστηκα. Τώρα,  θα με ρωτήσετε γιατί αυτό είναι τόσο ξεχωριστό. Και θα σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια.

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ στη ζωή μου να γράψω τα παιδιά μου στους προσκόπους. Δεν είχε περάσει ούτε σαν ιδέα από το μυαλό μου και δεν ξέρω το γιατί. Έψαχνα πάντα δραστηριότητες για τα δυο μου αγόρια που είχαν σχέση με τα αθλήματα, με τη δύναμη, τη σβελτάδα και ό,τι άλλο θα εκτόνωνε την ενέργεια τους και θα τα βοηθούσε στο να διατηρήσουν ένα υγιές σώμα.

Πρόσφατα, όμως, έτυχε να διαβάσω ένα άρθρο για τον προσκοπισμό το οποίο με έβαλε σε σκέψεις. Ο αρθρογράφος ήταν ενήλικας και εξηγούσε σε λίγες γραμμές πως το καλύτερο δώρο που του έκαναν, ποτέ, οι γονείς του, ήταν να τον γράψουν στους προσκόπους. Άρχισα, λοιπόν, και εγώ να αναρωτιέμαι αν οι δραστηριότητες που προσφέρουν οι προσκοπικές ενώσεις θα βοηθούσαν τα παιδιά μου. Την απόφασή μου να το ψάξω λίγο περισσότερο ενίσχυσε και μία πρόσφατη βρετανική έρευνα, η οποία αναδεικνύει την θετική επίδραση που μπορεί να έχει ο προσκοπισμός στα παιδιά. Επίδραση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο να ξέρει το παιδί να ανάβει φωτιές και να προστατεύεται όταν βρίσκεται στην εξοχή, αλλά εξαπλώνεται και στην οργάνωση, την κοινωνική προσφορά, την ανάληψη ευθυνών, την περιβαλλοντική συνείδηση και όχι μόνο…

Για να είμαι, όμως, σίγουρη και για να βοηθηθούν και όσοι ακόμα αναρωτιούνται, συνομίλησα με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, και έμαθα όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ένας γονιός που σκέφτεται να γράψει το παιδί του στους προσκόπους…

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μου την ενασχόληση με τον προσκοπισμό και μέχρι πότε μπορεί να ασχολείται με αυτόν;

Από την ηλικία των 7 ετών (β’ δημοτικού), όποιο παιδί το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στους Προσκόπους. Με τον Προσκοπισμό μπορεί όποιος το επιθυμεί να ασχολείται μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Γι’ αυτό οι Πρόσκοποι έχουν ένα moto «Μια φορά Πρόσκοπος, πάντα Πρόσκοπος».

Μπορούν όλα τα παιδιά να γίνουν πρόσκοποι;

Από την ηλικία των 7 ετών (β’ δημοτικού), όποιο παιδί το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στους Προσκόπους. Με τον Προσκοπισμό μπορεί όποιος το επιθυμεί να ασχολείται μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Γι’ αυτό οι Πρόσκοποι έχουν ένα moto «Μια φορά Πρόσκοπος, πάντα Πρόσκοπος».

Τι θα κερδίσει το παιδί μου αν γίνει πρόσκοπος;

Η Προσκοπική Κίνηση είναι μια εθελοντική κίνηση νέων. Μια κίνηση «εν κινήσει» φτιαγμένη από παιδιά, για τα παιδιά, με τα παιδιά. Ο Προσκοπισμός είναι μια παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, πολιτική αλλά μη κομματική, ανοικτή σε όλους χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης. Καλούμε όλα τα παιδιά, τους νέους και τις νέες που επιθυμούν να μας γνωρίσουν, να έρθουν σε ένα από τα 350 Προσκοπικά Συστήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και να ανακαλύψουν τη μαγεία που κρύβει ο Προσκοπισμός!

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους. Οι περισσότερες ωστόσο, προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά, διασκέδαση. Το Προσκοπικό πρόγραμμα είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Οι δράσεις μας είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις. Τελικά, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτόνομο, ως άτομο αλλά και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, υποστηρικτικό, ικανό δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργεί μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζεται τις ανησυχίες τους. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να γίνει υπεύθυνο, ικανό να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του, αλλά και αφοσιωμένο, ικανό να διεκδικεί και να δρα, με σεβασμό πάντα σε αξίες και υψηλά ιδανικά.

Πώς μπορεί ένας γονιός να νιώσει ασφαλής όταν το παιδί του συμμετέχει σε δράσεις και δραστηριότητες εκτός πόλης και κτιριακών εγκαταστάσεων;

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στο σπίτι, παρά στη φύση! Σε κάθε περίπτωση οι Πρόσκοποι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλή τα παιδιά σε μια δράση στη φύση.

  • Ο προγραμματισμός και η οργάνωση μιας δράσης στο ύπαιθρο λαμβάνει χώρα μήνες πριν πραγματοποιηθεί η δράση. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Στόχος μας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και τα παιδιά να μπορέσουν να απολαύσουν ξένοιαστα και με ασφάλεια μια δράση περιπέτειας.
  • Πραγματοποιούμε επισκέψεις στο σημείο που θα πραγματοποιήσουμε τη δράση μήνες πριν την υλοποίησή της, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών.
  • Ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς (τοπικές αρχές) για την παρουσία μας στην περιοχή και το είδος της δράσης που θα υλοποιήσουμε.
  • Έχουμε πάντοτε μαζί μας ένα kit πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα και έχουμε ενήλικο στέλεχος μαζί μας με εμπειρία στις πρώτες βοήθειες.
  • Υπάρχει μαζί μας πάντοτε ένα αυτοκίνητο ασφαλείας.
  • Τα παιδιά και οι γονείς έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων λεπτομερώς για το είδος της δράσης, το σημείο υλοποίησης, τις συνθήκες που επικρατούν καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους τα παιδιά.
  • Κατά τη διάρκεια της δράσης, υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τους γονείς από τα Ενήλικα στελέχη που συνοδεύουν τα παιδιά.

Παράλληλα, το Σ.Ε.Π. έχει υπογράψει ειδικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας βάση του οποίου έχουμε άδεια να πραγματοποιούμε κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων δράσεις με τα τμήματά μας σε ελεύθερους χώρους, δασικούς και μη.

Ποια η προσφορά του προσκοπισμού στην κοινωνία;

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες του εθελοντισμού στη χώρα μας, έχοντας στο ενεργητικό του μια ιστορία εκατό επτά και πλέον χρόνων προσφοράς στο παιδί, το περιβάλλον και την κοινωνία. Λειτουργεί συμπληρωματικά των υπολοίπων φορέων διαπαιδαγώγησης (οικογένεια & σχολείο) και για περισσότερο από έναν αιώνα έχει δώσει την ευκαιρία σε εκατομμύρια παιδιά, νέους και νέες να βιώσουν αξίες και ν’ αποκτήσουν γνώσεις, ικανότητες και τρόπους συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν έναν ενεργό και συνειδητοποιημένο πολίτη.

Πριν ακόμη η παγκόσμια κοινότητα «ανακαλύψει» την αναγκαιότητα της περιβαλλοντικής προστασίας – πόσο μάλλον της περιβαλλοντικής αγωγής – η καλλιέργεια της σχέσης με τη φύση αποτέλεσε τη βάση του παιδαγωγικού οικοδομήματος της συμπληρωματικής εξωσχολικής εκπαίδευσης που προσφέρει η Προσκοπική Κίνηση. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιούμε δράσεις στο ύπαιθρο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση, την αναδάσωση, την πυροπροστασία και εκπαιδευόμαστε από φορείς (όπως η Πυροσβεστική), για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σε περίπτωση ανάγκης.

Το Σ.Ε.Π. αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη στο μητρώο των εθελοντικών οργανώσεων που διατηρεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καταθέτει ετήσιο απολογισμό δράσεων και συμμετέχει στις ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις που προγραμματίζονται από την Πυροσβεστική.

Η Προσκοπική Κίνηση έχει θέσει εαυτόν στην υπηρεσία των παιδιών και των νέων της χώρας μας δίνοντάς τους την ευκαιρία, μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, να βιώσουν αξίες και ν’ αποκτήσουν γνώσεις, ικανότητες και τρόπους συμπεριφοράς, που χαρακτηρίζουν έναν ενεργό, χρήσιμο και ευτυχισμένο πολίτη. Για να το πετύχει αυτό στηρίζεται στην εθελοντική και υπεύθυνη προσφορά των 8.000 Ενηλίκων Στελεχών της, τα οποία με αφοσίωση στον Προσκοπισμό, αφιερώνουν πάνω από 6.500.000 ώρες εθελοντικής εργασίας το χρόνο για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής προσφοράς.

Έχοντας ως βασικό τους σύνθημα το “ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ”,  που εκφράζει μια διαρκή διάθεση για  άμεση προσφορά βοήθειας, οι Έλληνες Πρόσκοποι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες κάθε φορά που η κοινωνία τους χρειάζεται! Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η συγκινητική βοήθειά στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής, η υποστήριξη στο έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων στις φωτιές που καταστρέφουν τα δάση μας κάθε χρόνο, ο συντονισμός έργου στη προσφυγική κρίση κα. Επίσης στις γειτονιές που δραστηριοποιούνται αναλαμβάνουν – σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και αρχές – συνεχώς πρωτοβουλίες οι οποίες βοηθούν σ ένα καλύτερο άυριο.

Τέλος, η Προσκοπική Κίνηση εκπαιδεύει καθημερινά τα παιδιά και τους νέους να συμμετέχουν στα κοινά, δηλαδή τους δείχνουμε του τρόπους ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που πρεσβεύουν μια θετική αλλαγή: τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!

Τι συμβαίνει με τον προσκοπισμό στην Ελλάδα; Υπάρχει ζήτηση και συμμετοχή;

Σήμερα, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αριθμεί περίπου 25.000 μέλη, εκ των οποίων οι 8.000 είναι τα Ενήλικα Στελέχη μας. Υπάρχουν 350 Προσκοπικά Συστήματα, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές γειτονιές, σε όλη τη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των παιδιών και των εφήβων που απασχολούνται στον Προσκοπισμό, καθότι οι γονείς αναζητούν πια με μεγάλη προσοχή, ασφαλείς και αξιόπιστες ευκαιρίες δημιουργικής, εξωσχολικής απασχόλησης για τα παιδιά τους.

Μάλιστα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι οι νέοι μέσα από τον Προσκοπισμό επωφελούνται πολλαπλώς, διότι καλλιεργούν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες και στην ενήλικη ζωή τους, όπως ηγεσία, ομαδικότητα, περιβαλλοντική συνείδηση, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, σεβασμό στη διαφορετικότητα, συναισθηματική νοημοσύνη και ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων. Γι’ αυτό και 110 χρόνια μετά την ίδρυσή του ο Προσκοπισμός συνεχίζει να είναι το ίδιο σημαντικός και επίκαιρος για την κοινωνία!

Μπορείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα για το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και τη δράση του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ή στο www.gineproskopos.gr.

Ροή Ειδήσεων