Προστατέψτε τα μάτια των παιδιών και τα δικά σας από τις οθόνες

Προστατέψτε τα μάτια των παιδιών και τα δικά σας από τις οθόνες

Προστατέψτε τα μάτια των παιδιών και τα δικά σας από τις οθόνες

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, περνάμε περισσότερο χρόνο από ποτέ μπροστά σε οθόνες. Είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε για streaming, τα μάτια μας δουλεύουν σκληρά. Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή και άνετα;

Η ειδικός συμβουλεύει

Η Χειρουργός Οφθαλμίατρος Φεβρωνία Η. Ζαφειράκου μάς δίνει οδηγίες που καλό είναι να εφαρμόζουμε

👓 Ο κανόνας 20-20-20: Κάθε 20 λεπτά, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων και κοιτάξτε κάτι σε απόσταση 20 ιντσών (6 μέτρα). Αυτή η απλή άσκηση βοηθά στη μείωση της καταπόνησης των ματιών.

💡 Σωστός φωτισμός του χώρου εργασίας. Αποφύγετε την αντανάκλαση στην οθόνη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στα μάτια.

📏 Τοποθετήστε την οθόνη σας σε απόσταση περίπου μισού μέτρου από τα μάτια σας. Ρυθμίστε τη γωνία της οθόνης για να μειώσετε την αντανάκλαση.

💧 Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών βοηθά στην ενυδάτωση των ματιών. Μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας πιο συχνά όταν κοιτάτε μια οθόνη για να αποφύγετε την ξηροφθαλμία.

🚶 Κάντε μικρά διαλείμματα για να τεντώσετε τα πόδια και το σώμα σας. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των ματιών σας.

🌈 Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις της οθόνης για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών. Χρησιμοποιήστε φίλτρα μπλε φωτός για τον βραδινό χρόνο στην οθόνη.

🤓 Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων όρασης.
🥦 Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, C και Ε, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

🏞️ Αφιερώστε χρόνο στην ύπαιθρο για να κάνετε ένα διάλειμμα στα μάτια σας από τις οθόνες και να απολαύσετε το φυσικό φως.

📅 Ακολουθήστε τον κανόνα των 2 ωρών: Ελαχιστοποιήστε τον χρόνο οθόνης για τα παιδιά και ενθαρρύνετε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Για κάθε 2 ώρες χρόνου παραμονής στην οθόνη, κάντε ένα διάλειμμα 15 λεπτών.

Φεβρωνία Η. Ζαφειράκου – Χειρουργός Οφθαλμίατρος
📍 Αριστοτέλους 228Α, Αχαρνές
☎ 210 246 6788
📧 [email protected]