«Πρώτη φορά μαμά»: Η συγγραφέας Έφη Μόρδου μιλά στο Infokids

«Πρώτη φορά μαμά»: Η συγγραφέας Έφη Μόρδου μιλά στο Infokids

«Πρώτη φορά μαμά»: Η συγγραφέας Έφη Μόρδου μιλά στο Infokids

Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γραφή.

Η Έφη Μόρδου, εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών, της Δανάης, εννέα ετών, και του Ορέστη, πέντε. Το μακρινό 2015, λίγους μήνες μετά τη γέννηση της κόρης της, γεννήθηκε και το προσωπικό της ιστολόγιο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «protiforamamma».

Ύστερα από χρόνια, ωρίμασε τόσο, που απέκτησε σάρκα και οστά. Χάρη στην
αμέριστη εμπιστοσύνη του εκδότη της ΓΡΑΦΗΣ, Δημήτρη Σαριγγαλά, και τις πολύτιμες παρεμβάσεις της επιμελήτριας, Μιράντας Χρυσομάλλη, έγινε το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας.


Το «Πρώτη φορά Μαμά» γράφτηκε με μια γερή δόση χιούμορ, με μεράκι και πολλή αγάπη. Με δυο
λόγια, γράφτηκε με τις καλύτερες προθέσεις. Για τη νέα της αυτή κυκλοφορία, η Έφη Μόρδου μιλά στο infokids!

Πώς ήρθε η ιδέα του να μεταφέρετε το blog σας και σε μορφή βιβλίου;

Καθώς το blog μου “μεγάλωνε” και “ωρίμαζε” εισέπραττα την αίσθηση πως οι αναγνώστες έβρισκαν κομμάτια του εαυτού τους μέσα στα κείμενα. Όμως το blog είχε περιορισμένο και συγκεκριμένο κοινό. Ένιωσα την ανάγκη να ανοίξω τα φτερά του και να το ταξιδέψω σε ένα κοινό που θα ξεφεύγει από το ευρύτερο φιλικό μου περιβάλλον.

Πόσα χρόνια διατηρείτε το blog σας και τι μπορεί να βρει εκεί μια μαμά;

Το blog μου γεννήθηκε σχεδόν μαζί με την κόρη μου, περίπου εννέα χρόνια πριν. Δημιουργήθηκε την περίοδο που καταγινόμουν αποκλειστικά και εναλλάξ, με θηλασμούς και άλλαγμα πάνας, προσφέροντάς μου μια ψευδαίσθηση δημιουργικότητας. Ξεκίνησα λοιπόν να καταγράφω αγωνίες, σκέψεις, εμπειρίες και ευτράπελα που μου χάριζε απλόχερα το ταξίδι της μητρότητας. Καθώς η πλειοψηφία των άρθρων έχει μεταφερθεί στο βιβλίο, το blog μου είναι πλέον ανενεργό.

Ιστορίες για γέλια και για κλάματα: Τι μένει ως επίγευση από τη μητρότητα; Ποιες είναι οι πιο αξέχαστες στιγμές; Οι καλές ή οι άσχημες;

Η επίγευση της μητρότητας είναι αδιαμφισβήτητα γλυκιά. Όση κούραση και να κουβαλάς, όσο εξαντλημένη κι αν είσαι, όταν στο τέλος της ημέρας κοιτάξεις την κούνια δίπλα σου και δεις ένα πλασματάκι να κοιμάται γαλήνιο, όταν σε χαϊδεψουν δυο μικρά χεράκια, όταν σου πουν «Είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου», όλη η κούραση εξαφανίζεται αστραπιαία. Μια από τις πιο όμορφες στιγμές της μητρότητας, την έζησα τη μέρα που γεννήθηκε το δεύτερο παιδάκι μου. Λίγα λεπτά μετά τη γέννα, μπήκε στο δωμάτιο η τότε 3,5 ετών κόρη μου, κοίταξε τον καινούριο αδερφό της με δέος, χαμογέλασε και τον αγκάλιασε. Τα κοίταξα και σκέφτηκα, «Να, αυτό είναι ευτυχία». Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχω ζήσει ως τώρα, ήταν όταν η κόρη μου χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Μόλις μου ανακοίνωσαν πως θα χρειαστεί να την κρατήσουν στο νοσοκομείο, νόμιζα πως η γη υποχωρούσε κι έφευγε κάτω από τα πόδια μου.

Πότε κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο και τι ελπίζετε να αντλήσει ως γνώση από αυτό κάθε μαμά εκεί έξω;

Το βιβλίο μου “Πρώτη φορά Μαμά”, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γραφή τον Μάιο του 2024.

  Αυτό που θα ήθελα κυρίως να αντλήσει κάθε μαμά διαβάζοντάς το, είναι η αίσθηση πως δεν είναι μόνη, πως αυτά που περνάει τα έχουν περάσει και άλλες. Γιατί η μητρότητα, ιδίως στην αρχή της, μπορεί να είναι πολύ μοναχική.

  Παράλληλα, ελπίζω να κάνω την αναγνώστρια να γελάσει σε στιγμές αλλά και να προβληματιστεί σε άλλες. Ιστορίες μητρότητας για γέλια και για κλάματα, γαρ.

  Είστε μητέρα δύο παιδιών. Ποιο θεωρείται ότι είναι το πιο αξιοθαύμαστο πράγμα στο μοναδικό αυτό ταξίδι της ζωής, τη γονεϊκότητα;

  Νομίζω πως το πιο αξιοθαύμαστο πράγμα που προσφέρει η γονεϊκότητα είναι ο μαγικός τρόπος που το ΕΓΩ μετατρέπεται σε ΕΜΕΙΣ. Από τη στιγμή που γίνεσαι γονιός, χάνεις τον εγωκεντρισμό σου και το μυαλό σου, η καρδιά σου, το είναι σου, λειτουργούν για δυο – τρεις – δεκατρείς ανθρώπους!

   Διαβάστε επίσης:

   Λυγερή Λημνιού: Η μητέρα πίσω από τον επιτυχημένο λογαριασμό Limnios Family μιλάει στο Infokids!

   Η Ράνια Ααρών, μουσικός και εκπαιδευτικός, μιλάει στο infokids: «Από τη σχολική αίθουσα στην κοινωνική παλαίστρα»

   «Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος»: Η Χλόη Μάντζαρη που υπογράφει τη διαδραστική παράσταση μιλάει στο infokids