Ρινικές πλύσεις: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ανακουφίσουμε τα παιδιά με μπουκωμένη μύτη

Ρινικές πλύσεις: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ανακουφίσουμε τα παιδιά με μπουκωμένη μύτη

Οι βουλωμένες μύτες είναι πολύ συχνές στα παιδιά. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο να κάνετε ένα καλό ρινικό πλύσιμο, ειδικά όταν έχετε μωρό. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ξέρουν πώς να αναπνέουν ακόμη από το στόμα τους και δυσκολεύονται να εισπνεύσουν αέρα όταν υπάρχει υπερβολική βλέννα στη μύτη τους.

Τι είναι  οι ρινοπλύσεις ή ρινικές πλύσεις;

Είναι η πλύση της μύτης με κάποιο διάλυμα ή φυσιολογικό ορό, με σκοπό τον καθαρισμό αυτής για την καλύτερη υγιεινή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Φυσικά, οι ρινικές πλύσεις συνήθως δεν προσελκύουν τα παιδιά, επομένως η εκτέλεση αυτών των τεχνικών μπορεί να είναι κάπως περίπλοκη.

Γιατί τις χρειαζόμαστε;

Με τη βοήθεια αυτών απομακρύνονται μικροοργανισμοί, αλλεργιογόνες ουσίες, μολυσματικοί παράγοντες, κρούστες και εκκρίσεις, μειώνεται το οίδημα της περιοχής και πραγματικά ανακουφίζει τους χρήστες στην ρινική αναπνοή βοηθώντας στην ενυδάτωση αυτής.

Ταυτόχρονα η καθαριότητα της μύτης βοηθάει να δράσουν καλύτερα διάφορες τοπικές θεραπείες, π.χ. κορτιζονούχα ή αποσυμφορητικά εκνεφώματα – σπρέυ.

Χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων σε οξείες φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού, σε αλλεργικές και μη ρινίτιδες, σε ρινοκολπίτιδες, σε ρινοφαρυγγίτιδες και μετά από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις στη μύτη.

Πώς να κάνετε ρινικές πλύσεις

Η παιδίατρος Ιουλία Καζαντζίδου μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές για τις ρινοπλύσεις στα παιδιά

 • Προτιμήστε από τις πρώτες ημέρες ζωής,τις πλύσεις σε όρθια στάση ,για να μην πνίγονται με τον ορό .Η πλάτη του παιδιού να ακουμπά το στήθος σας ,με ήπια κλήση μπροστά στα βρέφη και μεγαλύτερη στα παιδιά .
 • Κάντε γρήγορη ώθηση του ορού με μικρές ποσότητες κάθε φορά για να μην τραυματίζεται τον ευαίσθητο ήδη από την ίωση ,βλεννογόνο της μύτης .(η ποσότητα αυξάνεται με την ηλικία ).
 • Ο αριθμός των ωθήσεων αυξάνεται με την ηλικία .Ξεκινώντας τις 2-3 ωθήσεις σε κάθε ρουθούνι την φορά στα βρέφη ,5-6 στα νήπια και αυξάνουμε αναλόγως των αναγκών στα μεγαλύτερα παιδιά .
 • Προτιμούμε ο ορός να έχει θερμοκρασία δωματίου ή και τον ζεσταίνουμε λίγο στα χέρια μας .Αυτό βοηθάει τις μικρές τριχούλες του βλεννογόνου να δουλέψουν πιο καλά και να απομακρύνουν πιο αποτελεσματικά την βλέννη .
 • Δεν χρησιμοποιούμε στα παιδιά υπέρτονο διάλυμα ορού (με περίσσεια αλατιού δηλαδή ).Ερεθίζει τον ευαίσθητο βλεννογόνο της μύτης του παιδιού .
 • Αν το παιδί παραπονιέται για τσούξιμο στην μύτη κατά την πλύση ,μπορούμε να φτιάξουμε ορό μόνοι μας .Βάλτε σε ένα ποτήρι (250ml )βρασμένο νερό ,προσθέστε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι (καλύτερα το χοντροκομμένο ,έχει λιγότερα συντηρητικά ),μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα .
 • Όσο μπορούμε αποφεύγουμε τους αποφρακτήρες ρινός που επιφέρουν επιπλέον τραυματισμό στην μύτη .Προτιμήστε μετά την πλύση της μύτης ,να τοποθετήσετε το βρέφος μπρούμυτα για 5-10 λεπτά χαϊδεύοντας την πλάτη από κάτω προς τα πάνω ,για να απομακρυνθούν φυσικά οι εκκρίσεις .
 • Προτιμούμε τις συσκευές πολλαπλών πλύσεων στα παιδιά μετά τα δυο ,που ταλαιπωρούνται με ρινίτιδες .
 • Αν το παιδί κάνει συχνές ρινίτιδες (αλλεργικές ή μη),συχνές ωτίτιδες ,συνεχίζουμε να πλένουμε την μύτη έστω μια φορά την ημέρα ,ακόμη και όταν είναι καλά .
 • Δεν κάνουμε πλύσεις (εσωτερικές)της μύτης με νερό βρύσης .Αυτό μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο οίδημα (πρήξιμο )του βλεννογόνου και επομένως μπούκωμα .
 • Προσέχουμε την υγρασία του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται το παιδί .Η έλλειψη υγρασίας (συμβαίνει το καλοκαίρι ή και όταν υπερθερμαίνουνε τον χώρο )ξηραίνει τον βλεννογόνο και προκαλεί μπούκωμα ή και ρινορραγία .

To post της παιδιάτρου

 

Διαβάστε επίσης:

«Το παγκάκι»: Το παραμύθι που έγραψε η Μέγκαν Μαρκλ για να μας συστήσει τον πρίγκιπα Χάρι ως μπαμπά

Σκληρή κόντρα των 2 οικογενειών με φόντο την επιμέλεια της μικρής Λυδίας – Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την τύχη της

Παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την 4χρονη Μελίνα που “‘εσβησε” μετά από χειρουργείο για «κρεατάκια»

Ροή Ειδήσεων