Roblox: Το video game που… επιτρέπει σε παιδιά 9 ετών να κάνουν virtual σεξ

Roblox: Το video game που… επιτρέπει σε παιδιά 9 ετών να κάνουν virtual σεξ

Ένας γυμνός άνδρας, φορώντας μόνο ένα κολάρο σκύλο, χειραγωγείται από μία γυναίκα, η οποία φορά μία ερωτική στολή.

Δύο στρίπερ χορεύουν δίπλα σε ένα μπαρ. Μία ομάδα ατόμων έχει συγκεντρωθεί γύρω από ενα ζευγάρι που κάνει σεξ δημοσίως και συζητούν για όσα βλέπουν να εκτυλίσσονται. Ο ένας από τους άνδρες που βρίσκονται εκεί φορά μία ναζιστική στολή.

Όχι, κάτι τέτοιο δεν γίνεται στον πραγματικό κόσμο, αλλά σε ένα video game στο οποίο έχουν πρόσβαση εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών.

Πρόκειται για το Roblox,  μια πλατφόρμα online παιχνιδιού που επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια και να παίζουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τύπων παιχνιδιών που δημιουργούνται από άλλους χρήστες.

Διαφημίζεται ως «πλατφόρμα φαντασίας» που επιτρέπει στους χρήστες της να αναπτύξουν ή να παίξουν εκατομμύρια τρισδιάστατα διαδικτυακά παιχνίδια.

Μέσα σε αυτά υπάρχουν και σκηνές που είναι άκρως ακατάλληλες για ανήλικους, κάτι που δεν το εμποδίζει να είναι πλέον από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο.

Τα 2/3 των παιδιών των ΗΠΑ συνδέονται

Τα ακριβή στοιχεία είναι λίγο συγκεχυμένα, αλλά το 2020 η εταιρεία ανέφερε στο Bloomberg ότι τα 2/3 όλων των παιδιών των ΗΠΑ μεταξύ 9 και 12 ετών έχουν συνδεθεί τουλάχιστον μια φορά στο εν λόγω online παιχνίδι.

Τα παιχνίδια για σεξ που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Roblox αναφέρονται συνήθως στην πλατφόρμα ως «Condos».

Είναι χώροι, που δημιουργούνται από χρήστες, όπου οι μπορούν να μιλήσουν για σεξ – και όπου τα avatar τους μπορούν να κάνουν εικονικό σεξ. Σε αυτά τα παιχνίδια, δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί με αποτέλεσμα να συμμετέχουν ακόμα και παιδιά Δημοτικού.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό υποσύνολο χρηστών που προσπαθούν εσκεμμένα να παραβιάσουν τους κανόνες. Τα παιχνίδια Condo βρίσκονται συνήθως στον αέρα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα – συχνά λιγότερο από μία ώρα – προτού ανακαλυφθούν και καταργηθούν», τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC.

Η Roblox λέει ότι προσπαθεί συνεχώς να διαγράφει τέτοιου είδους δημιουργίες χρησιμοποιώντας τόσο χειροκίνητα όσο και αυτοματοποιημένα συστήματα.

«Διεξάγουμε έλεγχο ασφαλείας για κάθε μεμονωμένη εικόνα, βίντεο και αρχείο ήχου που έχει ανέβει στο Roblox, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανίχνευσης ανθρώπου και μηχανής», σημείωσε η ίδια πηγή.

Γιατί δεν μπορούν να θέσουν κανόνες ασφαλείας

Αν και είναι ριψοκίνδυνη η παρουσία των παιδιών σε έναν τέτοιο διαδικτυακό χώρο, εξίσου επικίνδυνη είναι η επικοινωνία που μπορεί να έχει ένας ενήλικος με έναν ανήλικο σε αυτό.

Μέρος του παιχνιδιού περιλαμβάνει ένα instant messenger όπου οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους, αλλά και με όλους τους άλλους που παίζουν το παιχνίδι.

Η Roblox τόνισε στο BBC ότι είχαν αναπτύξει εργαλεία «Γονικού ελέγχου», «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν με ποιους αλληλεπιδρούν τα παιδιά και σε ποιες εμπειρίες μπορούν να έχουν πρόσβαση».

Παράλληλα, θέλησε να διευκρινίσει ότι τα condos είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν στην πλατφόρμα. Ωστόσο, στην έρευνα του βρετανικού δικτύου βρέθηκε ακατάλληλη σεξουαλική γλώσσα και σε νόμιμα παιχνίδια.

Σύμφωνα με τον Δρ Liraz Margalit, ψυχολόγο που μελετά τη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά στο metaverse, ακριβώς όπως και στο διαδίκτυο.

«Έχετε την ανωνυμία και έχετε το προνόμιο της απελευθέρωσης. Αυτή η πλατφόρμα σας παρέχει μια παιδική χαρά για να κάνετε ό,τι θέλετε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το παιχνίδι επιτρέπει στους ανθρώπους να συναντιούνται μεταξύ τους σε διαφορετικούς χώρους – όπου τα avatar τους μπορούν να παρακολουθούν αθλήματα, να παρακολουθούν συναυλίες ή να κάνουν μαθήματα γυμναστικής μαζί. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Meta και η Roblox βρίσκονται στην κούρσα για να δημιουργήσουν το «ψηφιακό μετασύμπαν».

Μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν αδυναμία κυρίως στη θέσπιση κανόνων για να απαγορεύσουν κάθε είδους παρανομία και διαστροφή.