Εγκυμοσύνη και σεξουαλική ζωή: Τι ισχύει και τι όχι; Ο γυναικολόγος απαντά

εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και σεξουαλική ζωή: Τι ισχύει και τι όχι; Ο γυναικολόγος απαντά

Πολλοί οι μύθοι γύρω από το κατά πόσο μπορεί η έγκυος να έχει επαφές στη διάρκεια της κύησης – τι λέει ο ειδικός. 

Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη ποικίλει ανάλογα με τη γυναίκα. Υπάρχουν έγκυες που στην εγκυμοσύνη έχουν μειωμένη επιθυμία και άλλες που βιώνουν ακριβώς το αντίθετο!

Το ίδιο συμβαίνει στους άντρες. Άρα το σεξ στην κύηση είναι ένα θέμα που κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει διαφορετικά.

Πολλοί οι μύθοι γύρω από το κατά πόσο μπορεί η έγκυος να έχει επαφές στη διάρκεια της κύησης. Κάθε γυναίκα έχει ακούσει άπειρες ιστορίες, συμβουλές και προειδοποιήσεις από το περιβάλλον της.

Τι ισχύει και τι όχι τελικά;

Ένα ζευγάρι μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της κύησης, εφόσον όλα εξελίσσονται φυσιολογικά και δε συντρέχουν λόγοι για τους οποίους ο γυναικολόγος θα συνιστούσε το αντίθετο.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται;

• Σε ιστορικό αποβολών ή κίνδυνο αποβολής στην παρούσα κύηση
• Αν υφίσταται κίνδυνος προωρότητας (ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης πριν την 37η εβδομάδα)
• Αν υπάρχει αιμορραγία, σε οποιαδήποτε εβδομάδα κύησης
• Αν υπάρχει ανεπάρκεια τραχήλου
• Σε προδρομικό πλακούντα
• Σε πολύδυμη εγκυμοσύνη
• Σε πρόωρη ρήξη των υμένων

Τι ισχύει για την εκσπερμάτιση;

Η εκσπερμάτιση εντός του κόλπου της γυναίκας θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι τις 34 εβδομάδες της εγκυμοσύνης λόγω της περιεκτικότητας του ανδρικού σπέρματος σε προσταγλαδίνες που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα. Αντίθετα, προς το τέλος της εγκυμοσύνης οι συσπάσεις που προκαλούνται από τις προσταγλαδίνες ενδέχεται να αποδειχθούν ωφέλιμες για τον τοκετό!

Μπορεί η σεξουαλική επαφή να βλάψει το έμβρυο;

Το πέος δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το έμβρυο αφού προστατεύεται πολύ καλά στη μήτρα μιας εγκύου! Άρα η απάντηση είναι όχι…

Μπορεί ο οργασμός μιας εγκύου να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;

Οι συσπάσεις που γίνονται κατά τον οργασμό δεν έχουν σχέση με τις συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό. Αν λοιπόν η εγκυμοσύνη κυλά ομαλά, ο οργασμός της εγκύου δεν προκαλεί πρόωρο τοκετό!

Τρόποι σεξουαλικής επαφής

Για την σεξουαλική πράξη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης απαιτούνται φαντασία και δημιουργικότητα καθώς χρειάζεται να επιλεγούν στάσεις που θα βολεύουν την έγκυο και φυσικά θα ευχαριστούν το ζευγάρι.Χαρακτηριστικές επιλογές θα μπορούσαν να είναι η γυναίκα ξαπλωμένη στο πλάι ή πάνω στον άνδρα, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο της κύησης!

Το στοματικό ή το πρωκτικό σεξ επιτρέπονται;

Το στοματικό σεξ επιτρέπεται κανονικά και για τις δυο πλευρές. Όσο για το πρωκτικό, αν δεν υπάρχει αιμορροειδοπάθεια, δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη.

Το σεξ αποτελεί μια φυσιολογική εκδήλωση της ζωής και δεν πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή, το αντίθετο μάλιστα. Η ενεργή σεξουαλική ζωή είναι υγεία και θα πρέπει να ενθαρρύνεται! Επίσης, το ζευγάρι θα πρέπει να γνωρίζει ότι η συζήτηση γύρω από σεξουαλικά ζητήματα με το γυναικολόγο δεν αποτελεί ταμπού, είναι απαραίτητη και επιβάλλεται!

Γιώργος Παναγάκης, Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος

email: [email protected]

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-7770921

Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 88, Αθήνα Τ.Κ. 11528

Ακολουθήστε τον γιατρό σε Facebook και Instagram