Σία Κοσιώνη στο Ιnfokids: «Ο γιος μου ήταν η αφορμή για να γραφτεί αυτό το παραμύθι»

Σία Κοσιώνη

Σία Κοσιώνη στο Ιnfokids: «Ο γιος μου ήταν η αφορμή για να γραφτεί αυτό το παραμύθι»

Η Σία Κοσιώνη μάς μιλά για το πρώτο της παιδικό βιβλίο, «Μια άλλη ιστορία». Spoiler: Έπεται και συνέχεια!

Η Σία Κοσιώνη, πρόσφατα, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της: εκείνο του μαγικού κόσμου της παιδικής λογοτεχνίας. Με το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Μια άλλη ιστορία”, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ μας συστήνεται και ως συγγραφέας, με ένα πανέμορφο παραμύθι που απευθύνεται στα παιδιά.

"Μια άλλη ιστορία": Η Σία Κοσιώνη έγραψε το πρώτο της παιδικό βιβλίο

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η Σία Κοσιώνη μοιράστηκε την εμπειρία της ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μεταξύ άλλων, μιλά για πώς η εμπειρία της μητρότητας την οδήγησε στη συγγραφή, αλλά και αποκάλυψε πως ο γιος της ήταν ο πρώτος κριτής και ο πιο ενθουσιώδης αναγνώστης του βιβλίου της, ενώ περιμένει… τη συνέχεια!

Πώς προέκυψε η ιδέα για το πρώτο σας παιδικό βιβλίο;

Όλα ξεκίνησαν όταν μου ζητήθηκε από το σχολείο του γιου μου να μιλήσω για τη δουλειά μου. Τότε σκέφτηκα τι καλύτερο από το να μιλήσω στα παιδιά για τη δουλειά μου μέσα από ένα παραμύθι; Έτσι κι έγινε. Βεβαίως, τότε δεν μου πέρασε από το μυαλό να το εκδώσω. Η ιδέα ήταν του υπερταλαντούχου Γιώργου Λεμπέση, του επικεφαλής της LeBee Publications – ενός εκδοτικού οίκου που μόλις τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα. Μου το πρότεινε και είπα «γιατί όχι;»

Η εμπειρία της μητρότητας ήταν έμπνευση για το νέο σας αυτό εγχείρημα;

Φυσικά. Δε νομίζω ότι θα έγραφα ποτέ παιδικό βιβλίο αν δεν ήμουν μητέρα. Ούτε θα μου είχε περάσει από το μυαλό ούτε θα τα κατάφερνα κιόλας. Τα παιδιά έχουν την μαγική δύναμη να σε ξαναχτίζουν από την αρχή, να σε μεταμορφώνουν και να σε μεταφέρουν στον δικό τους κόσμο. Τον κόσμο της αθωότητας, της φαντασίας και του αέναου τώρα.

Πώς αντέδρασε ο γιος σας όταν έμαθε ότι η μαμά του έγραψε ένα παιδικό βιβλίο ή όταν το διάβασε για πρώτη φορά;

Ο γιος μου, όπως σας είπα, ήταν η αφορμή για να γραφτεί αυτό το παραμύθι. Στην αρχή χάρηκε τόσο πολύ που η μαμά του θα διάβαζε ένα δικό της παραμύθι στους συμμαθητές του, που με έβαζε να του το διαβάζω συνέχεια. Πήρε μάλιστα μέρος στην διαδικασία με απορίες, ερωτήσεις που η αλήθεια είναι ότι με βοήθησαν πάρα πολύ. Εκεί που τρελάθηκε, όμως, ήταν όταν το είδε τυπωμένο – με αφιέρωση στον ίδιο βεβαίως, και όταν με έβαλε να υπογράψω αντίτυπα για να μοιράσει σε όλους του τους συμμαθητές. Το θέμα είναι ότι με αυτά και με αυτά ανοίξαμε δουλειές, καθώς άρχισε να δίνει παραγγελίες για περισσότερα παραμύθια, τα οποία και θα δείτε να δημοσιεύονται προσεχώς!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο δώρο που πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει ένα παιδικό βιβλίο στον μικρό αναγνώστη;

Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο ένα! Από πού να ξεκινήσω…από την ανάπτυξη της γλώσσας και του λεξιλογίου; Την πρόσληψη γνώσεων και την ανάπτυξη της φαντασίας και της κριτικής σκέψης; Τα παιδιά βουτάνε με όλη τους την ψυχή στα παραμύθια, ζουν τις ιστορίες, ταυτίζονται, συσχετίζονται με χαρακτήρες πράγμα που είναι πολλαπλά χρήσιμο, για την διάπλαση του χαρακτήρα τους, τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, την δημιουργία εργαλείων για την επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Το συγκεκριμένο δε βιβλίο σκοπό έχει να εμφυσήσει στα παιδιά το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν γύρω τους, κοντά τους αλλά και μακριά τους, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενσυναίσθησης, αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης. Να βοηθήσει τα παιδιά να διδαχθούν το νοιάξιμο, την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα.

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων σε σύγκριση με το έργο σας ως δημοσιογράφος;

Είναι εντελώς διαφορετικές διεργασίες. Η δημοσιογραφία είναι η δουλειά μου. Τη συγγραφή παιδικών βιβλίων δεν τη βλέπω ως επάγγελμα, αλλά ως μια προσφορά αγάπης και κατάθεση ψυχής. Υπάρχει όμως όντως κάτι κοινό. Η αγωνιά μου για προτροπή στη συμμετοχή, για γνώση, για δυνατή φωνή σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αν βάλω ένα λιθαράκι στο να έχουμε πιο ενεργά παιδιά, παιδιά που μαθαίνει να προβληματίζονται και που νοιάζονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους θα είμαι περήφανη.

Αγαπημένη σας ανάμνηση από την διαδικασία…

Η λάμψη στα μάτια του Δήμου όταν είδε το βιβλίο τυπωμένο!

Λίγα λόγια για το πρώτο παιδικό βιβλίο που υπογράφει η Σία Κοσιώνη

“Μια άλλη ιστορία”

“Στη μικρή Αναστασία άρεσαν πολύ οι ιστορίες. Της άρεσαν τόσο πολύ που συνεχώς ζητούσε από τους γονείς της να της διαβάζουν το βράδυ παραμύθια ή να φτιάχνουν ιστορίες από το μυαλό τους. Σύντομα άρχισε κι εκείνη να φτιάχνει με τη φαντασία της τις δικές της ιστορίες και όλα γύρω της γίνονταν μια συντροφιά αγάπης με πριγκίπισσες, φτερωτά άλογα, νεράιδες και μαγικά ραβδιά”.

Η αγαπημένη Σία Κοσιώνη μας ταξιδεύει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο στον κόσμο της δημοσιογραφίας με ένα παραμύθι που δείχνει στα παιδιά τη δύναμη και την αξία των αληθινών ιστοριών, δηλαδή των ειδήσεων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Lebee στα βιβλιοπωλεία και στο www.lebeepublications.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεόδωρος Τσούχλος στο Ιnfokids.gr: «Έχουμε μια γεμάτη δεκαετία με μηδενικούς διορισμούς που εξαπλασίασε τα κενά»

Υπέροχη πρωτοβουλία: Στη Λέρο υπάρχει το πρώτο pet friendly φροντιστήριο αγγλικών

Η Τούλα Ζαχαριουδάκη μιλά στο infokids: «Τα παιδιά έχουν έμφυτο το αίσθημα της δικαιοσύνης»

Ροή Ειδήσεων