SmokefreeGreece + ΕΛΤΑ παρουσιάζουν 2 γραμματόσημα που θα ταξιδέψουν το μήνυμα κατά του καπνίσματος

SmokefreeGreece + ΕΛΤΑ παρουσιάζουν 2 γραμματόσημα που θα ταξιδέψουν το μήνυμα κατά του καπνίσματος

Κάποιοι ονειρεύονται έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα. Ένα κόσμο όπου τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν θα θεωρούν “μαγκιά” το να πάρουν ένα τσιγάρο και να ξεκινήσουν έτσι μια συνήθεια, που γρήγορα θα γίνει εξάρτηση… με απρόβλεπτες συνέπειες… Σήμερα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφορούν την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Παιδί και Γραμματόσημο» δύο εκ των οποίων είναι αφιερωμένα στις δράσεις της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece  που εκπονεί το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος στη χώρα μας.

Τα παιδιά μαθαίνουν να μην καπνίζουν

Αφορμή για τη συνεργασία αυτή, αποτέλεσε το λογότυπο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», που σχεδιάστηκε το 2009 και απεικονίζει εικαστικά ένα γραμματόσημο με παιδική γραμματοσειρά και σχέδιο. Το λογότυπο αυτό «σφράγισε» τα επόμενα 9 Πανελλήνια Μαθητικά Συνέδρια, αλλά και όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας προς τη μαθητική κοινότητα, κερδίζοντας την αναγνώριση των παιδιών όλης της χώρας. Το σχέδιό του ανανεώθηκε, εξελίχθηκε και πλέον θα είναι διαθέσιμο ως πραγματικό γραμματόσημο από το δίκτυο πωλήσεων των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, για να στέλνει το θετικό μήνυμα της πρόληψης του καπνίσματος μαζί με την αλληλογραφία του κοινού, σε αποστολές εντός και εκτός Ελλάδας. Στόχος της συνεργασίας είναι η σύμπραξη μιας νεότερης και μιας παλαιότερης τάσης: Το μήνυμα της νέας γενιάς για μία ζωή χωρίς εξαρτήσεις διαδίδεται μέσω μίας «παραδοσιακής» μεθόδου, της ταχυδρομικής αλληλογραφίας!

Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κ.Παναγιώτης Μπεχράκης, τόνισε για ακόμα μία φορά πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνία να δώσει τον λόγο στη νέα γενιά, η οποία αποδεδειγμένα έχει απορρίψει το κάπνισμα. Τα παιδιά εκπαιδεύονται με βάση τις αξίες ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακριά από εξαρτήσεις και πλέον διεκδικούν το δικαίωμά τους για ένα καθαρό περιβάλλον. Η συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προσφέρει ένα ακόμα «εργαλείο» στους μαθητές για να διαδώσουν το θετικό μήνυμα στους συνομηλίκους και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο κ. Μπεχράκης ενθάρρυνε τα παιδιά και το κοινό να αναζητήσουν τα προϊόντα της σειράς στο δίκτυο πώλησης των ΕΛΤΑ ή στις δράσεις της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece, να στείλουν μηνύματα και ιδέες τους που θα συμβάλλουν στη πρόληψη του καπνίσματος και να τα αναρτήσουν μέσω των κοινωνικών δικτύων με το διακριτικό #smokefreegreece για να γίνουν μέρος μιας πανελλήνιας προσπάθειας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα SmokefreeGreece στο πλευρό των μαθητών

Η κυρία Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece παρουσίασε:

  • το μαθητικό τετράδιο «Μαθαίνω να μην Καπνίζω» και τη φιλοσοφία της χρήσης θετικών μηνυμάτων και ζωντανών χρωμάτων για την επιτυχή προσέγγιση των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών
  • τις σχολικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του καπνίσματος, εξειδικευμένες για τρεις ηλικιακές ομάδες μαθητών: Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, Γυμνασίου και της Α’ τάξης του Λυκείου. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε τρεις πόλεις, στην Αθήνα στον χώρο του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ και στην Τεγέα Αρκαδίας στο παλαιό Δημαρχείο Τεγέας. Περισσότεροι από 5000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια τις παρεμβάσεις με πολύ θετική ανταπόκριση και αποτελέσματα.
  • τα βιβλία «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» και «Κάπνισμα, Νοσηλευτική Προσέγγιση», τα οποία σε συνδυασμό με τα ειδικά βιωματικά σεμινάρια εκπαίδευσης επιμορφώνει εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και γονείς σε σχέση με το κάπνισμα, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν την απαραίτητη γνώση στα παιδιά.

Στην αναμνηστική σειρά, εκτός από τα γραμματόσημα, περιλαμβάνονται και άλλα προϊόντα όπως:

• 2 γραμματόσημα SmokefreeGreece
• 1 γραμματόσημο με την παιδική ζωγραφιά που απέσπασε το 1ο Βραβείο σε Διαγωνισμό της UNESCO
• 1 γραμματόσημο αφιερωμένο στη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
• 3 Εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας
• Αριθμημένα λευκώματα της αναμνηστικής σειράς
• 4 κάρτες μάξιμουμ prepaid, σφραγισμένες με την σφραγίδα της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας της σειράς
• Τευχίδια 10 συλλεκτικών γραμματοσήμων SmokefreeGreece
• 10 Κάρτες με σκηνές και μηνύματα από το μαθητικό τετράδιο «Μαθαίνω να μην Καπνίζω», διαθέσιμες μόνο από τις δράσεις της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece

Πού μπορείτε να προμηθευτείτε τη νέα σειρά γραμματοσήμων:

Όλα τα Φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού–100 38 ΑΘΗΝΑ) και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι εξαντλήσεως. Εξαιρούνται οι Φ.Π.Η.Κ. και τα τευχίδια που θα αποσυρθούν στις 08 Απριλίου 2020.Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα της σειράς που να καλύπτουν την πρώτη μονάδα βάρους εσωτερικού, σήμερα 0,72 €.

Ροή Ειδήσεων