Σπίτι του Παιδιού: 4 νέες Δομές σε όλη την Ελλάδα συμβάλλουν στο να μην θυματοποιηθούν ξανά κακοποιημένα παιδιά

Σπίτι του Παιδιού: 4 νέες Δομές σε όλη την Ελλάδα συμβάλλουν στο να μην θυματοποιηθούν ξανά κακοποιημένα παιδιά

Με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζονται τα Σπίτια του Παιδιού, οι ειδικοί χώροι που θα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της δικαστικής εξέλιξης υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ξεκίνησε η εκπαίδευση των υπαλλήλων για τα Σπίτια του Παιδιού

Xθες, 1η Ιουλίου, ξεκίνησε  με την παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου, η διήμερη εκπαίδευση των υπαλλήλων που έχουν τοποθετηθεί στα Αυτοτελή Γραφεία Ανηλίκων Θυμάτων – Σπίτια του Παιδιού. Η εκπαίδευση των δέκα (10) κοινωνικών επιστημόνων (ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών) σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προετοιμασία των νέων δομών μετά τη θεσμοθέτησή τους, με το ν. 4478/2017 (ΦΕΚ Α’ 91), για τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των ανήλικων θυμάτων του εγκλήματος.

Τι είναι τα Σπίτια του Παιδιού

Από τον χώρο αυτό θα καταθέτουν τα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλικη κακοποίηση, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών και η κατάθεση τους η οποία θα έχει καταγραφεί, θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η μακροχρόνια ταλαιπωρία των παιδιών.

Όπως είπε ο Υπουργός κ. Μ. Καλογήρου κατά την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, «η θέσπιση και δημιουργία των δομών ‘Σπίτι του Παιδιού’ στη χώρα μας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική μεταρρύθμιση, με επίκεντρο τον ανήλικο, η οποία εκπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του παιδιού για την προστασία της ανηλικότητας, προάγοντας ταυτόχρονα τις θεμελιώδεις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.»

Πού θα λειτουργήσουν αυτές οι Δομές

Τα «Σπίτια του Παιδιού» έχουν οργανωθεί στη χώρα μας κατά το διεθνές πρότυπο των “Child Advocacy Centers”, το οποίο ακολουθούν οι αντίστοιχες δομές που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες Ευρωπαϊκές και μη χώρες. Τα «Σπίτια του Παιδιού» υπάγονται στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής του ΥΔΔΑΔ και θα λειτουργήσουν αρχικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

Το χώρο που έχει επιλεγεί στην Αθήνα (Π. Φάληρο) για τη στέγαση του Σπιτιού του Παιδιού επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχαήλ Καλογήρου μαζί με τον Γεν. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτ. Φυτράκη.

Ροή Ειδήσεων