Σταφυλόκοκκος: Πώς μολύνεται ένα τρόφιμο και ποιες είναι οι πιο επίφοβες τροφές;

Λαμία: Παρέμβαση ΟΠΕΚΑ για την τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών

Σταφυλόκοκκος: Πώς μολύνεται ένα τρόφιμο και ποιες είναι οι πιο επίφοβες τροφές;

Ν. Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά;

Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες, επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

«Όταν μολύνει τρόφιμα και καλλιεργηθεί, δηλαδή το τρόφιμο μολυνθεί και παραμείνει σε συνθήκες δωματίου, πολλαπλασιάζεται ο σταφυλόκοκκος και παράγει μια εντεροτοξίνη που μολύνει τα τρόφιμα και αυτή ευθύνεται για τις γαστρεντερίτιδες , τις τροφικές δηλαδή δηλητηριάσεις.

Προϋπόθεση είναι να μολυνθεί το τρόφιμο και να παραμείνει σε κακές συνθήκες υγιεινής και βεβαίως να το καταναλώσουν τα άτομα. Σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας.

Μεταδίδεται με τρόφιμα που έχουν κυρίως σχέση με το γάλα, με μαγιονέζα, με συντηρημένα κρέατα ή τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από χέρια. Οι περισσότεροι έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια και τη μύτη μας».

Αναλυτικά το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Παιδίατρος: Αυτό είναι το νούμερο 1 μέτρο πρόληψης υποτροπών των μολύνσεων από σταφυλόκοκκο

Σταφυλόκοκκος σε παιδιά – Πρόληψη και θεραπεία

Ο παιδίατρος προειδοποιεί: Αυτές είναι οι 7 σωτήριες κινήσεις για να μην κολλήσουν τα παιδιά, σταφυλόκοκκο

Ροή Ειδήσεων