ΣτΕ: Συνταγματική η διαδικασία απαλλαγής των μη ορθόδοξων μαθητών από τα Θρησκευτικά

ΣτΕ: Συνταγματική η διαδικασία απαλλαγής των μη ορθόδοξων μαθητών από τα Θρησκευτικά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η διαδικασία απαλλαγής των μαθητών που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι από τα θρησκευτικά είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τον Γενικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, κρίθηκε ότι η συλλογή και φύλαξη των αιτήσεων απαλλαγής από την παρακολούθηση  του μαθήματος των θρησκευτικών από τον διευθυντή του σχολείου και η καταστροφή τους τρεις μήνες μετά τη λήξη του σχολικού έτους, συνιστά μεν μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία “ειδικών” δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σχετικών με θρησκευτικές πεποιθήσεις, η οποία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΓΚΠΔ.

Όπως τονίζεται όμως, η επεξεργασία όμως αυτή «δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας/ελαχιστοποίησης των δεδομένων, διότι διασφαλίζει την απαλλαγή για λόγους θρησκευτικής συνείδησης σε εκείνους που προβάλλουν τη σχετική αξίωση (άρθρο 13 παρ. 1 Συντ., άρθρο 9 ΕΣΔΑ), στα πλαίσια της υποχρέωσης του κράτους για παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης (16 παρ. 2 Συντ.) με σεβασμό στις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των γονέων (άρθρο 2 ΠΠΠ ΕΣΔΑ), περιορίζεται δε σε κατάλληλα, συναφή και αναγκαία για τους σκοπούς της επεξεργασίας δεδομένα, απαραίτητα για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Νέα γυναικοκτονία σοκ: Πήγε τα παιδιά σχολείο, σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Ανατροπή με τη λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία: “Μπορεί να ανοίξουν μετά από μήνες” – Το σχέδιο του Υπ. Παιδείας

Γυναικοκτονία στην Καλαμαριά: Ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. δίπλα στα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους

Ροή Ειδήσεων