Στο Φίλυρο έως τα τέλη του 2025 το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής

Στο Φίλυρο έως τα τέλη του 2025 το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής

Στο Φίλυρο έως τα τέλη του 2025 το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο αρχίζει η κατασκευή του Παιδιατρικού νοσοκομείου που θα ανεγερθεί στο Φίλυρο με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως είπε, θα είναι πρότυπο, βαριά στελεχωμένο και θα απορροφήσει όλα τα σημαντικά περιστατικά της Βόρειας Ελλάδας. «Προχωράμε γρήγορα και με απόφαση της κυβέρνησης κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα στη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέροντας και το νέο Ογκολογικό που πρόκειται να δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, τονίζοντας θα είναι ένα μεγάλο και σύγχρονο νοσοκομείο στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο θα απαντά στις -δυστυχώς- αυξανόμενες ανάγκες περιστατικών καρκίνου.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, το οποίο επισκέφτηκε στο πλαίσιο περιοδείας στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε πως το νοσοκομείο έχει χαμηλή επισκεψιμότητα και έλλειψη προσωπικού, ενώ πρόσθεσε πως το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανάλυση όλων των δεδομένων της προμελέτης που κατατέθηκε για κατασκευή νέας πτέρυγας. Τόνισε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το νοσοκομείο να καλύπτει την περιφέρεια της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Παράλληλα, επισήμανε πως στόχος είναι να δημιουργηθούν κάποιες πολύ σημαντικές κλινικές αναφοράς όπως η Ορθοπεδική, για να προσελκύει περιστατικά πολύ εξειδικευμένα.

«Μια πολιτική υγείας για όλους»

Ο υπουργός μίλησε και για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την υγεία, τονίζοντας πως στόχος είναι «να κάνουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα στρίψουν οριστικά τη μοίρα μας σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος», χωρίς να μηδενιστούν τα θετικά του συστήματος υγείας που κατάφερε να αντεπεξέλθει στην πανδημία.

«Θέλουμε μια πολιτική υγείας για όλους», υπογράμμισε, με καθολική πρόσβαση στα φάρμακα και στις νέες τεχνολογίες όσο κι αν κοστίζουν. «Είναι ζήτημα ηθικής και κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως στόχος είναι να ανακαινιστούν όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά, αλλά με εξοικονόμηση δαπανών, ώστε να μην πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ. «Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε σκληρό αγώνα για ένα προσβάσιμο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας», σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις 10.000 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, οι περισσότερες από τις οποίες θα γίνουν το 2024, στη ριζική μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ που επίκειται και στον μεγάλο στόχο της δημιουργίας του ψηφιακού νοσοκομείου.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος μίλησε για τη συμβολή του πανεπιστημίου στον χώρο της υγείας. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην μελέτη μεταφοράς του ΑΧΕΠΑ και τη δημιουργία ενός ιατρικού hub στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Διοικούσας ΝΔ Θεσσαλονίκης, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο οποίος ανέφερε ότι αλλάζει ριζικά ο υγειονομικός χάρτης της Θεσσαλονίκης με την κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Μητράκας, που σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού και η υγεία θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα κυβερνητικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

Χαιρετισμούς έκαναν επίσης ο επικεφαλής του θεματικού τομέα υγείας της ΝΔ, Βασίλης Θεοδουλίδης, η πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά και η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, η οποία τόνισε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι δεν έχει αρμοδιότητες πέραν της πρόληψης, «έβαλε πλάτη» στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας με κονδύλια ύψους πάνω από 80 εκ. ευρώ που εξασφάλισε για εξοπλισμό.

Την ανάγκη να στηριχθεί το νοσοκομείο Άγιος Παύλος τόνισε ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, σημειώνοντας πως η δομή εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη και πρέπει να τύχει του ενδιαφέροντος της Πολιτείας.

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Τη διαδικασία επανεκκίνησης της κατασκευής των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο διαγωνισμός είχε ακυρωθεί καθώς οι προσφορές για την κατασκευή τους ήταν υψηλότερες από τις προβλεπόμενο κόστος. Ωστόσο, η διοίκηση του Ιδρύματος δεν σταμάτησε τις επαφές και με τη βοήθεια του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο, και της εταιρείας του, ανετέθη στον Όμιλο ΑΒΑΞ η κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδρύματος: “Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και καμιά φορά τα μέσα αγιάζονται προς όφελος του σκοπού .Η νέα συμφωνία για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων μας γεμίζει υπερηφάνεια, αλλά και ευθύνη, αποδεικνύοντας, πως, ενώ οι πόροι μας δεν είναι αστείρευτοι, είναι αστείρευτη η δύναμη και η αφοσίωσή μας, προς όφελος της κοινωνίας” δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.
Τα τρία νέα νοσοκομεία, θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο και είναι συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων δολαρίων.Τo παιδιατρικό νοσοκομείο θα ανεγερθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Και θα είναι το πρώτο, αποκλειστικά παιδιατρικό νοσοκομείο, εκτός Αττικής. Θα παρέχει τριτοβάθμια παιδιατρική περίθαλψη για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα διαθέτει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νεογνών και παιδιών. Σε άλλο κτίριο, δίπλα στο νοσοκομείο, θα στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Σε ένα τρίτο κτήριο, θα στεγαστούν οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας.

Διαβάστε επίσης

Θρήνος στην Ιεράπετρα: “Έφυγε” από τη ζωή ο 13χρονος Γιώργος – Ραγίζει καρδιές το “αντίο” των συμμαθητών

Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Μεταξουργείο είναι μια “αγκαλιά” για τα παιδιά θύματα κακοποίησης/παραμέλησης

Ροή Ειδήσεων