Στον Πανελλήνιο η μεγαλύτερη τοιχογραφία της Αθήνας – Αφιερωμένη στο «ευ αγωνίζεσθαι» (εικόνες)

Στον Πανελλήνιο η μεγαλύτερη τοιχογραφία της Αθήνας - Αφιερωμένο στο «ευ αγωνίζεσθαι» (εικόνες)

Στον Πανελλήνιο η μεγαλύτερη τοιχογραφία της Αθήνας – Αφιερωμένη στο «ευ αγωνίζεσθαι» (εικόνες)

Μία εκπληκτική τοιχογραφία, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη που υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων, κοσμεί από την Τετάρτη έναν τοίχο επιφάνειας 1.100 τ.μ. έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, στην καρδιά της πόλης.

Ο Δήμος Αθηναίων, αξιοποιώντας έναν ιστορικό χώρο, αυτόν του αρχαιότερου αθλητικού συλλόγου της χώρας, υλοποίησε με τη συμβολή οκτώ ταλαντούχων street artists, ένα εντυπωσιακό – τόσο σε μέγεθος όσο και σε αισθητική – mural, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα αθλητικά ιδεώδη.

Περιμετρικά του Πανελληνίου, οι τοίχοι επί των οδών Μαυρομματαίων και Ευελπίδων, απέκτησαν χρώμα και ζωντάνια.

Το τελικό αποτέλεσμα αναβαθμίζει αισθητικά ένα κεντρικό σημείο της πόλης, ένα αληθινό τοπόσημο, που για πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί.

Στον χώρο που αναλογούσε στον καθένα από τους καλλιτέχνες δημιουργήθηκε ένα έργο που, στο σύνολό του, υπογραμμίζει την μακραίωνη ιστορία του αθλητισμού στην Ελλάδα, καθώς και τη σημασία του στη σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου.

Αφιερωμένο στο «ευ αγωνίζεσθαι»

Ο Soteur, ο Tzomakas, ο Bassment Rats, ο Cacao Rocks, ο Kez, ο Volkov, ο Γιαννακόπουλος και ο Gospel είναι οι οκτώ street artists που συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό έργο τέχνης σε τοίχο. Το mural αποτυπώνει το «ευ αγωνίζεσθαι» και την ευγενή άμιλλα, αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν και στέλνει ηχηρά μηνύματα για το υγιές μέλλον του αθλητισμού.

Τον συντονισμό του έργου ανέλαβε το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων υπό την εποπτεία της Κατερίνας Κοσκινά, ενώ υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Art Hub Athens.

Τα χρώματα για τη δημιουργία της τοιχογραφίας -συνολικά 812 λίτρα- παραχώρησε η KRAFT Paints μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Εκδήλωση με τους μικρούς αθλητές του Πανελληνίου

Με αφορμή την ολοκλήρωση αυτού του πρωτότυπου έργου στην περιοχή της Κυψέλης, ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση έξω από τις εγκαταστάσεις της ιστορικής αθηναϊκής ομάδας, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Σε αυτήν, συμμετείχαν περίπου εκατό παιδιά, ηλικίας 7-14 ετών, που φιλοξενούνται στα καλοκαιρινά camps του Πανελληνίου Συλλόγου.

Ο κ. Μπακογιάννης, στη σύντομη ομιλία του, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημασία του καλλιτεχνικού έργου για την περιοχή, τονίζοντας ταυτόχρονα την ιστορία και τον ρόλο του Πανελληνίου στην ανάπτυξη μιας από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας.

«Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει με συνέπεια να στηρίζει τη δημόσια τέχνη και τους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα τόσο να εκφραστούν οι ίδιοι όσο και να δημιουργήσουν έργα που σηματοδοτούν τις περιοχές στις οποίες υλοποιούνται, εξωραΐζοντας τον δημόσιο χώρο. Αυτό το υψηλής αισθητικής έργο με τα πολλαπλά μηνύματα για τον αθλητισμό, ομορφαίνει τον χώρο που φιλοξενεί την ιστορική ομάδα της Αθήνας και ανανεώνει μία γειτονιά που το έχει ανάγκη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ευχαριστούμε θερμά και τους οκτώ ταλαντούχους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της τοιχογραφίας, τη διοίκηση του Πανελλήνιου για την άριστη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την Art Hub Athens για τον συντονισμό του έργου, καθώς και την KRAFT Paints που μάς έδωσε τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία του», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, Παναγιώτης Σαρρής, ευχαρίστησε, με τη σειρά του, τον κ. Μπακογιάννη για την εξαιρετική συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον Σύλλογο, τονίζοντας ότι «το εντυπωσιακό έργο τέχνης που παραδόθηκε σήμερα, δίνει νέα πνοή στον Πανελλήνιο και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για το ενδιαφέρον του Δημάρχου να αναβαθμίσει την περιοχή».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι η συνεργασία μας που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με τα δωρεάν προγράμματα άθλησης για τους δημότες, εξελίσσεται αποτελεσματικά και ενδυναμώνεται, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των Αθηναίων που συμμετέχουν σε αυτά», πρόσθεσε.

«Η τοιχογραφία θα καλυφθεί με υλικό αντι-γκράφιτι»

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του έργου, η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Αβραμίδη, ανέλαβε την πλήρη αποκατάσταση της επιφάνειας, με σειρά εργασιών, όπως αφαίρεση υλικού και σοβάδων και προετοιμασία του τοίχου για την υποδοχή των χρωμάτων.

Το σύνολο της τοιχογραφίας θα καλυφθεί με υλικό αντι-γκράφιτι, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές φθορές.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Culture is Athens / Ο πολιτισμός είναι η Αθήνα, του τριετούς σχεδίου που έχει ανακοινώσει ο Δήμος και οι φορείς του, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος»: Ο Καραγκιόζης του Ηλία Καρελλά στον Κήπο του Μεγάρου

Οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας “πρόδωσαν” την Πισπιρίγκου και αποκάλυψαν όσα η 9χρονη ήθελε να πει αλλά δεν μπορούσε

Το μήλο κάτω από τη μηλιά! Ο Δήμος Αναστασιάδης παίζει ντραμς με τον 3χρονο γιο του, Αρίωνα (video)

Ροή Ειδήσεων