Σχολεία ερμητικά κλειστά μέχρι τον Ιανουάριο; Τα 2 σενάρια που μελετά η κυβέρνηση

Σχολεία ερμητικά κλειστά μέχρι τον Ιανουάριο; Τα 2 σενάρια που μελετά η κυβέρνηση

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας ή μη των σχολείων καλούνται να συζητήσουν εκ νέου τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών καθώς στη τελευταία τους συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να επαναλειτουργήσει καμία βαθμίδα την τρέχουσα εβδομάδα (σ. σ. από Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου) και το θέμα να συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Παπαευαγγέλου: Τι συζητήσαμε στην Επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της νόσου, ερωτηθείσα για το άνοιγμα των σχολείων και ποια ήταν η εισήγηση των Ειδικών στην τελευταία συνεδρίαση απάντησε ότι ” Είναι μία πολυπληθής Επιτροπή με 30 περίπου επιστήμονες. Όταν μας τίθεται ένα θέμα, ξεκινάμε τη συζήτηση, μία ανοιχτή επιστημονική συζήτηση όπου ο καθένας από εμάς εκφράζει τις απόψεις του και επιχειρηματολογεί για τη θέση που λαμβάνει και στη συνέχεια μετά από αρκετή συζήτηση εισηγούμαστε στην Πολιτεία την πρότασή μας για το κάθε θέμα και η Πολιτεία παίρνει τις αποφάσεις της.

Ήταν σαφές με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι δυστυχώς τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν στις 7 του μηνός, τη Δευτέρα, και αποφασίσαμε, επειδή υπήρχε επιφυλακτικότητα για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να συζητηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για τις 14 του μηνός με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.”

Τα 2 σενάρια που μελετά η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr οι επιστήμονες είναι διχασμένοι και επιφυλακτικοί για το πώς θα γίνει η επάνοδος των μαθητών στα θρανία καθώς πολλοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σενάριο ανοίγματος των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων στις 14 Δεκεμβρίου εφόσον θα κλείσουν στις 23 Δεκεμβρίου για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αντιπροτείνοντας την επιστροφή όλων των βαθμίδων αμέσως μετά τις γιορτές. Ως προς τα Δημοτικά, οι ειδικοί προβληματίζονται από τα αυξημένα φορτία σε συνδυασμό με την αύξηση των μετακινήσεων που θα προκαλέσει το άνοιγμά τους αλλά το άνοιγμά τους επαφίεται στην απόφαση του πρωθυπουργού.

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για την περίπτωση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στα σχολεία αμέσως μετά την καθιερωμένη ανάπαυλα των Χριστουγέννων ήτοι στις 8 Ιανουαρίου.

Αν τελικώς τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας δεν ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τότε όλες οι βαθμίδες θα επαναλειτουργήσουν από κοινού στις 8 Ιανουαρίου. Βέβαια, υπάρχουν σκέψεις μήπως οι γιορτές των Χριστουγέννων “σπάσουν” και οι μαθητές επιστρέψουν λίγο νωρίτερα στα θρανία ακόμα και στις 3 Ιανουαρίου.

Κλειστά για όσο χρειαστεί

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης είχε δώσει πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μπορεί να μην έδωσε ημερομηνία για το ξεκλείδωμα των σχολείων, ωστόσο τόνισε πως τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί.

 

Ροή Ειδήσεων