Σχολεία: Τα 4 δεδομένα που εγγυώνται ότι θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές

Σχολεία: Τα 4 δεδομένα που εγγυώνται ότι θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές

Σχολεία: Τα 4 δεδομένα που εγγυώνται ότι θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια των ειδικών σχετικά με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς τα σημερινά 21.657 κρούσματα είναι το θλιβερό αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Μπορεί αυτό το σκηνικό να προβληματίζει και να προκαλεί ανησυχία καθώς για πολλούς φαντάζει ορατός ο κίνδυνος να ανασταλεί η διά ζώσης διδασκαλία ή να παραταθούν οι σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας η διασπορά στα σχολεία από το Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021 κάθε άλλο παρά εμπνέει ανησυχία.

Όπως δείχνουν και τα δεδομένα δεν καταγράφηκε μαζική διασπορά στα σχολεία ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε το αυξημένο testing σε περιπτώσεις καταγραφής κρούσματος σε μια τάξη. Μάλιστα όπως έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη η υπουργός Παιδείας «Το πλέον αποτελεσματικό μέτρο αυτή την στιγμή είναι το πάρα πολύ testing».

Η μαθητική κοινότητα κάνει δύο φορές την εβδομάδα self test ενώ σε περίπτωση κρούσματος, αυτό απομονώνεται και όλες οι στενές επαφές του καταλήγουν να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα δωρεάν, εργαστηριακά rapid και self test.

Με την τακτική αυτή επιτυγχάνεται αφενός η έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων, αφετέρου αντιμετωπίζονται και ασυμπτωματικοί φορείς και έτσι σταματά η διασπορά.

"Τα παιδιά των πίσω θρανίων "- Ένα άρθρο αφιερωμένο στους αθέατους μαθητές της τάξης

Τα 4 δεδομένα που εγγυώνται ότι θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές

1. Από τις 13/9 έως τις 23/12, κάθε σχολική ημέρα έκλειναν κατά μέσο όρο 2,78 από περίπου 81.000 τμήματα (0,003%), με μέγιστο αριθμό τα 10 τμήματα (0,01%), τιμή που παρατηρήθηκε στις 26/11. Συνολικά, κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000, δηλαδή μόλις το 0,2% των τμημάτων της χώρας.

2. Δεν παρατηρήθηκε τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού: Κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου είχε κατά μέσο όρο 1,2 κρούσματα συνολικά. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων όπου εντοπίστηκε μαθητής κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, δεν υπήρξε καν δεύτερο κρούσμα στο ίδιο τμήμα.

3. Ο υψηλότερος ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά τμήμα με θετικά κρούσματα ήταν 1,5. Ο αριθμός αυτός παρατηρήθηκε την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς (13/9), δείχνοντας ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορωνοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου.

4. Τα 32 εκατομμύρια σελφ τεστ που δόθηκαν δωρεάν στους μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες. Άρα τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών διακοπών και οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Ενδεικτικές και οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής, Γκίκα Μαγιορκίνη, που εκτίμησε ότι «Πάνω από 95% να επιστρέψουν οι μαθητές κανονικά στο σχολείο μετά τις γιορτές».

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  είναι δεδομένο ότι θα ανακοινωθεί η κατάργηση μέχρι νεωτέρας των σχολικών εκδρομών.  Οι σχολικές εκδρομές είχαν ενοχοποιηθεί για τα κρούσματα στη μαθητική κοινότητα καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών επιστρέφει από εκδρομές έχοντας νοσήσει.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

Το μόνο που μένει να οριστικοποιηθεί είναι η διαφοροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ειδικότερα το μέτρο ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1).

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας ξεκαθάρισαν στo Infokids.gr πως ακόμη τηρείται στάση αναμονής και δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για αλλαγή στα πρωτόκολλα. Τονίζεται ότι η διασπορά στα σχολεία κρατήθηκε χάρη στο αυξημένο testing σε χαμηλά επίπεδα και η τήρηση των μέτρων από πλευράς μαθητών και εκπαιδευτικών είναι υποδειγματική. Αν και εφόσον κριθεί επιδημιολογικά απαραίτητο θα επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο σχολείων και τμημάτων κατόπιν υποδείξεων των ειδικών.

 

Διαβάστε επίσης:

Παίδων: Διασωληνώθηκε 13χρονος με κορωνοϊό – Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Στα ύψη τα κρούσματα – Προβληματισμός και ανησυχία – Κλειστά σχολεία μέχρι μέσα Γενάρη;

Ο εμβολιασμός κάθε άλλο παρά ρίσκο μπορεί να θεωρηθεί – 8 παιδιά διασωληνώθηκαν μέσα σ’ έναν χρόνο

Ροή Ειδήσεων