Σχολεία: Τι αλλάζει στο πρωτόκολλο λειτουργίας – Πάνω από 10.000 τα κρούσματα σε παιδιά

Σχολεία: Τι αλλάζει στο πρωτόκολλο λειτουργίας - Πάνω από 10.000 τα κρούσματα σε παιδιά

Σχολεία: Τι αλλάζει στο πρωτόκολλο λειτουργίας – Πάνω από 10.000 τα κρούσματα σε παιδιά

Η ανιούσα των κρουσμάτων και τα αρνητικά ρεκόρ που διαδέχονται το ένα το άλλο προβληματίζει τους γονείς καθώς ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία των σχολείων αμέσως μετά την επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Πάνω από 10.000 τα κρούσματα σε παιδιά την περασμένη εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου 2021 καταγράφηκαν 10.293 νέα κρούσματα κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών, σε παιδιά και εφήβους δηλαδή. Αυτό σημαίνει πως το 22% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού την εβδομάδα αναφοράς προέρχεται από αυτές τις ηλικίες και παρουσιάζει μείωση 19% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό σίγουρα ακούγεται θετικό, όμως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σε αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα Τετάρτη όπου είδαμε μια έκρηξη κρουσμάτων που δεν είχε προηγούμενο.

Ξεκίνησε η συζήτηση για πιθανή παράταση των διακοπών των μαθητών

Υπό το πρίσμα της τεταμένης επιδημιολογικής κατάστασης, συζητήθηκε χθες σε πρώτη φάση από την Επιτροπή των Ειδικών πώς η αύξηση των κρουσμάτων αν συνεχιστεί – που όπως όλα δείχνουν θα συμβεί – θα μπορούσε επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων. 

Αποφάσεις  δεν πάρθηκαν, ωστόσο, μέλη της Επιτροπής φέρεται να ανέφεραν πως αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα εισηγηθούν την παράταση μίας εβδομάδας στο άνοιγμα των σχολείων, ήτοι τα σχολεία να ανοίξουν την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ωστόσο αυτό θα επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν ανοίξουν.

«ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών διακοπών και οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας ξεκαθάρισαν στo Infokids.gr πως ακόμη τηρείται στάση αναμονής και δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για αλλαγή στα πρωτόκολλα. Τονίζεται ότι η διασπορά στα σχολεία κρατήθηκε χάρη στο αυξημένο testing σε χαμηλά επίπεδα και η τήρηση των μέτρων από πλευράς μαθητών και εκπαιδευτικών είναι υποδειγματική. Αν και εφόσον κριθεί επιδημιολογικά απαραίτητο θα επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο σχολείων και τμημάτων κατόπιν υποδείξεων των ειδικών..

Στο «μικροσκόπιο» εκδρομές και 50%+1

Θεωρείται δεδομένο ότι θα αποφασιστεί αναστολή μέχρι νεωτέρας όλων των σχολικών εκδρομών διότι έχει παρατηρηθεί ότι πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών να επιστρέφει μετά από εκδρομές έχοντας νοσήσει κάτι, που έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των επιστημόνων αλλά και των εκπαιδευτικών.

Το ζήτημα με την αναστολή των σχολικών εκδρομών επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις και ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέροντας ότι «Απαγόρευση των σχολικών εκδρομών είναι το μόνο που έχουμε συζητήσει. Εκκρεμούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διότι ο ιός έχει καινούρια χαρακτηριστικά, γι’ αυτό άλλαξαν και τα πρωτόκολλα καραντίνας. Άρα τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αναθεωρηθούν. Η γενική αρχή και επιθυμία όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά για πολλούς και διαφόρους λόγους. Είναι όμως μια συζήτηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα»

Φιάσκο με τα "δωρεάν" rapid test σε τάξεις με κρούσματα - Γονείς πληρώνουν 150 ευρώ την εβδομάδα

Αν και το περίφημο μέτρο “50+1” για να κλείσει μια τάξη λόγω κρούσματος είναι ένα από τα αιτήματα που ζητούν οι γονείς να αναθεωρηθεί εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων εντούτοις σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr το Υπουργείο Παιδείας δεν προκρίνει μια τέτοια λύση.

Βάσει δεδομένων το αυξημένο testing έχει αποδώσει και αυτό που συζητείται αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το testing. Bέβαια, η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα που αφορούν αυστηροποίηση στον διαγνωστικό έλεγχο. Το επικρατέστερο σενάριο που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι η επιστροφή στα θρανία για όλους τους μαθητές με αποτέλεσμα από rapid test στο χέρι.

Πάντως όπως όλα δείχνουν το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr μπορεί η κυβερνητική γραμμή να υπαγορεύει “σχολεία ανοιχτά” αλλά ο ιός και η εξάπλωσή του θα κρίνουν τα πάντα.

Διαβάστε επίσης:

Σχ.χρ. 2021 -22: Αυτά είναι τα σχολεία που αποκτούν ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό

Γονείς, αυτό είναι το σύμπτωμα που πρέπει να σας ανησυχήσει στα παιδιά αυτές τις μέρες

Μαμά εξομολογείται: “Η ευχή μου για το 2022 είναι να εξαφανιστεί ο παιδικός καρκίνος”

Τροχαίο δυστύχημα στον Ασπρόπυργο: Ταυτοποιήθηκε το θύμα – Όλες οι εξελίξεις

 

Ροή Ειδήσεων