Ανάγκη για σχολικό νοσηλευτή στα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη σε βρεφικούς ή παιδικούς σταθμούς

Ανάγκη για σχολικό νοσηλευτή στα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη σε βρεφικούς ή παιδικούς σταθμούς

Την παρουσία σχολικών νοσηλευτών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς όπου φοιτούν παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για ακόμη μία φορά, ελπίζοντας στην άμεση -αυτή την φορά- ανταπόκριση των ιθυνόντων σε ένα θέμα που είναι μεγάλης σπουδαιότητας.

 

Μεγάλη ετήσια αύξηση των περιστατικών

Πρόσφατη έρευνα η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από 22 χώρες της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι τα νέα διαγνωσμένα περιστατικά Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,4% στην Ευρώπη, κατά την τελευταία 25ετία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, πως αν η τάση αυτή συνεχισθεί, τότε σε 20 χρόνια τα περιστατικά θα έχουν διπλασιασθεί.

 

Η συνάντηση με το υπουργείο

Συνάντηση με τη Σύμβουλο του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μαργαρίτα Σύρκου, και στελέχη του Υπουργείου είχε ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Δαραμήλας και μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στις 11 Απριλίου 2019.

 

Στη συνάντηση τέθηκαν από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ το ζήτημα της έλλειψης σχολικών νοσηλευτών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό για την υγεία και τη ζωή των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Η κ. Σύρπου μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη νομοθετικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα να διοριστούν σχολικοί νοσηλευτές σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς προκειμένου να υποστηρίξουν τα συγκεκριμένα παιδιά (Άρθρο 13, παρ. 10, ΦΕΚ 4249 Β/2017), ωστόσο, αυτό, όπως έγινε φανερό, δεν εφαρμόζεται.

 

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε αποστολή ενημερωτικής επιστολής προς τους Δήμους, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί και η καταγραφή των υπαρχόντων περιστατικών, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τον αριθμό των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και χρήζουν υποστήριξης από σχολικό νοσηλευτή.

 

Η “επιδημία” του σύγχρονου κόσμου

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία πάθηση που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «επιδημία» του σύγχρονου κόσμου, με τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν Διαβήτη να αυξάνονται συνεχώς.

Παρόλο που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα παιδιά να εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω ζήτημα και τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη που φοιτούν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς να έχουν, επιτέλους, υποστήριξη από σχολικό νοσηλευτή που άλλωστε ορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο.

Ροή Ειδήσεων