Συλλαβίζοντας την ενσυναίσθηση μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά

Συλλαβίζοντας την ενσυναίσθηση μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά

Συλλαβίζοντας την ενσυναίσθηση μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά

Η ανατροφή των παιδιών είναι το πιο απαιτητικό και συνάμα το πιο ουσιαστικό καθήκον που αναλαμβάνει ο γονιός. Δεν θέλουμε τίποτα λιγότερο για εκείνα από το να είναι υγιή και ευτυχισμένα.  Να εξελιχθούν σε αυτόνομους ενήλικες.

Το χαμόγελο ενός παιδιού είναι η ωραιότερη εικόνα του κόσμου

Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τα δέοντα ώστε να δημιουργήσουμε στη ζωή των παιδιών συνθήκες ευτυχίας και επιτυχίας. Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο με έναν απλούστερο τρόπο απ’ ότι εμείς.

Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά με οδηγό την ενσυναίσθηση

Συλλαβίζοντας την ενσυναίσθηση μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά

Μια από τις σπουδαιότερες αρετές που πρέπει να εμφυσήσουμε από νωρίς στα παιδιά μας είναι η ενσυναίσθηση. Την ικανότητα να κατανοούν, να συμπονούν, να νοιάζονται και να σέβονται τις ανάγκες του άλλου.

Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά με τους συνομήλικους τους και για αυτή τη συμπεριφορά τους, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς. Τι είδους παιδεία τους πρόσφεραν  όταν ήταν μικρά, αν τους δίδαξαν τη συμπόνια και το σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, κι αν ταυτόχρονα τα έχουν θωρακίσει  ώστε να βγαίνουν αλώβητα από δύσκολες και άβολες καταστάσεις.

Τα παραμύθια είναι ένα εξαιρετικός τρόπος για να μιλήσουμε στα παιδιά για τέτοια ζητήματα καθώς μέσα από τις ιστορίες τους θα αντιληφθούν με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο το νόημα που θέλουμε να τους διδάξουμε.

Συλλαβίζοντας την ενσυναίσθηση μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά

Αυτές οι σκέψεις μου γεννήθηκαν όταν διάβασα παρέα με τα παιδιά μου το παραμύθι “Πέντε Δέκα Δεκαπέντε” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων για τη σημασία της ενσυναίσθησης.

Ο Chris Naylor- Ballesteros που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από το πρώτο του παραμύθι “Η βαλίτσα“, έγραψε μια ακόμη ιστορία ενδυνάμωσης της ενσυναίσθησης  που στέλνει δυνατά το μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να μπορούμε να κατανοούμε τις καταστάσεις από τη θέση των άλλων.

Η ενσυναίσθηση είναι η δύναμή μας για να αλλάξουμε τον κόσμο

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δυο αχώριστα φιλαράκια, ο Μπερτ και ο Φράνκ. Το κρυφτό είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι. Ο ένας κρύβεται και ο άλλος τα φυλάει. Αλήθεια υπάρχει η ιδανική κρυψώνα για να κρυφτεί ο Μπερτ και να κερδίσει;

Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα αλλά ο συγγραφέας με ένα εύρημα που σκαρφίζεται μας δείχνει γιατί ο Μπερτ όσο κι αν προσπαθεί «προδίδεται» στην προσπάθειά του να κρυφτεί αλλά και πώς ο Φρανκ κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βγει νικητής ο φίλος του που θα στεναχωρηθεί αν χάσει για ακόμη μια φορά.

“Ο Μπερτ θα στεναχωρηθεί πολύ αν χάσει πάλι. Και σκέφτομαι ότι αγαπάω το κρυφτό….αλλά αγαπάω τον φίλο μου περισσότερο!”

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται το κουβάρι μιας αγαπησιάρικης ιστορίας που αποτελεί έναν ύμνο στην ενσυναίσθηση και στην φιλία. Οι αληθινοί φίλοι τρέφουν συμπόνια και αγάπη ο ένας για τον άλλον. Θέλουν να βλέπουν το φίλο τους ευτυχισμένο, ικανοποιημένο και με ένα φωτεινό χαμόγελο.

Ο συγγραφέας προσεγγίζει αυτό το ευαίσθητο θέμα με μια ανάλαφρη γλώσσα που γίνεται απόλυτα κατανοητή από τους μικρούς αναγνώστες 4 ετών και άνω, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι η διασκεδαστική εικονογράφηση με τα ζωηρά χρώματα.

Η πρωτότυπη και πολυεπίπεδη ιστορία που εξάπτει τη φαντασία, είναι εμποτισμένη με χιούμορ και δημιουργική σκέψη ενώ συνδυαστικά με τις εικόνες με έντονες δόσεις σουρεαλισμού συνθέτουν μια ωδή στην αθωότητα και την καλοσύνη που συγκινεί κάθε παιδί!

 

Όπως εύστοχα έχει πει και ο Λάο Τσε “Η καλοσύνη όταν μιλάς δημιουργεί εμπιστοσύνη. Όταν σκέφτεσαι δημιουργεί βάθος και όταν δίνεις, δημιουργεί αγάπη.” Σε αυτές ακριβώς τις χειρονομίες κρύβεται και η ενσυναίσθηση που τόσο πολύ λείπει από την καθημερινότητα και τις ζωές μας.

Κάνοντας δώρο στα παιδιά μας …την ενσυναίσθηση, ο κόσμος μας γίνει καλύτερος γιατί όλοι θα έχουν μάθει πώς να συμπεριφέρονται σωστά, να συμπονούν, η κτητικότητα και η μισαλλοδοξία θα αποτελέσουν παρελθόν και όλα θα κινούνται με άξονα τον συνάνθρωπο, την ουσιαστική φιλία και την πραγματική αγάπη.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ 

Το “Πέντε Δέκα Δεκαπέντε” είναι αναμφίβολα είναι υπέροχο παραμύθι περιεκτικό σε κείμενο αλλά μεγάλο σε βάθος και νόημα που αξίζει να βρει θέση στην βιβλιοθήκη κάθε παιδιού!