Σύλλογος Γονέων εναντίον προσφυγόπουλου σε ένα ρατσιστικό κείμενο που θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε…

Σύλλογος Γονέων εναντίον προσφυγόπουλου σε ένα ρατσιστικό κείμενο που θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε…

Το περιστατικό διαδραματίστηκε στο 11ο νηπιαγωγείο Χίου και δημοσιεύτηκε από το astraparis.gr. Πρόκειται για την έγγραφη καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω νηπιαγωγείου, ο οποίος εναντιώνεται στην εγγραφή παιδιού από το Ιράκ και απευθύνεται στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου και στον δήμο Χίου. Διαβάστε την επιστολή:

Τα θέματα που θέτει ο Σύλλογος;

  • Ότι το προσφυγόπουλο δεν μιλά ελληνικά, άρα πώς θα καταφέρει να ενταχθεί.
  • Ότι δεν είναι επαρκή τα εμβόλια που έχει κάνει και χρειάζεται χαρτί γιατρού που να επιβεβαιώνει, ότι είναι υγιές (αυτό, αναρωτιόμαστε, δεν ισχύει για όλα τα παιδιά;)
  • Ότι ο αριθμός των παιδιών που ήδη φοιτούν στο εν λόγω σχολείο είναι μεγάλος και έτσι δεν «χωράνε» περισσότερα παιδιά.
  • Το αποκορύφωμα; Ότι η περίοδος εγγραφής του παιδιού (που είναι μουσουλμάνος) συμπίπτει με το Πάσχα (που είναι χριστιανική γιορτή) και αυτό… τους προβλημάτισε.

Δεν θα σχολιάσουμε περισσότερα επί του παραπάνω κειμένου. Θα υπενθυμίσουμε απλά, ότι το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του Παιδιού –κάθε παιδιού! Το δε Σύνταγμα αναφέρει: «Κάθε παιδί δικαιούται να εγγράφεται στο σχολείο και να παρακολουθεί τα διδασκόμενα μαθήματα. Στο σχολείο γίνονται δεκτά και τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν νόμιμη διαμονή στη χώρα, καθώς και αυτά που δεν διαθέτουν νόμιμα δικαιολογητικά, αρκεί να έχουν εμβολιασθεί και οι γονείς ή κηδεμόνες τους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για τα στοιχεία τους.»

Παρακάτω δε θα παραθέσουμε την απάντηση του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, όπως την έδωσε στη lifo.gr:

«Το παιδί έχει όλες τις προϋποθέσεις για την εγγραφή του στο νηπιαγωγείο και φυσικά έχει εμβολιαστεί με βάση τους προβλεπόμενους κανονισμούς, ενώ η γλώσσα δεν αποτελεί θέμα σε τόσο μικρή ηλικία. Ήδη ο μικρός από το Ιράκ έχει ξεκινήσει να φοιτά μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και νηπιαγωγοί και συμμαθητές το έχουν αγκαλιάσει». Ο ίδιος χαρακτηρίζει το παραπάνω συμβάν μεμονωμένο ρατσιστικό περιστατικό, το οποίο ξεκίνησαν ένα-δύο γονείς.

Ροή Ειδήσεων