Τα 12 Μουσεία με τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Μουσεία Αθήνας

Τα 12 Μουσεία με τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Τα Μουσεία της Αθήνας που εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο της μουσειακής αγωγής.

Παιχνίδια, δραµατοποίηση, αφήγηση ιστορίας, πειράµατα, σχέδιο-ζωγραφική -κατασκευές, ξενάγηση και διάλογος είναι οι συνηθέστερες µορφές εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στα ελληνικά μουσεία και είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στα παιδιά.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που διοργανώνουν τα Μουσεία της Αθήνας σε μια προσπάθεια να εισαγάγουν τα παιδιά στον κόσμο του πολιτισμού, των τεχνών και της μουσειακής αγωγής.

Μουσεία Αθήνας με τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Παιδικό Μουσείο

Στο Παιδικό Μουσείο τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να σκεφτούν, να ερευνήσουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την ανακάλυψη.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων πατώντας εδώ.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β’ 
 21 0331 2995

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης υποστηρίζει την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων, καθώς και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα μιας γρήγορης και απλής περιήγησης με το παιδί χρησιμοποιώντας ένα από τα φυλλάδια εξερεύνησης ή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και πιο σύνθετης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον και παιχνίδια.

Μπορείτε να δείτε τα εκπαιδευτικά προγραμμάτα για παιδιά πατώντας εδώ.

Μουσείο Ακρόπολης 

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

2109000900

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας εκπαιδεύονται καθημερινά στο Μουσείο με κύριο στόχο τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Τόσο στις εκθεσιακές αίθουσες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όσο και στο Κέντρο Γαία, το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου ξεναγεί τους επισκέπτες και τους παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά τον πλανήτη Γη, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πατώντας εδώ.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας,

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά
210 8015870

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρέχονται δωρεάν και στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των παιδικών δραστηριοτήτων πατώντας εδώ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,

Πατησίων 44, Αθήνα 10682

213214 4889

 

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών. Μαθαίνοντας, μέσω της Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ακολουθεί το αρχικό του όραμα.  Σκοπός του είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης. Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία.

Μπορείτε να δείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου πατώντας εδώ.

Μουσείο Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, Πλάκα
210 33 12 621 & 210 33 12 750

 

Μουσείο Ηρακλειδών

Με βασική του φιλοσοφία το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», το Μουσείο Ηρακλειδών υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά ώστε να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη, την τέχνη και τα μαθηματικά, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με κατάλληλα επιλεγμένα και σχεδιασμένα διαδραστικά εκθέματα.

Μπορείτε να δείτε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά πατώντας εδώ.

Μουσείο Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16, Θησείο
210 3461981

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών ηλικίας 2-12 ετών! Παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία  και μουσική!

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων πατώντας εδώ.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
210 7228321-3

 

Μουσείο Μπενάκη

Συναρπαστικές διαδρομές γεμάτες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες προτείνονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις μόνιμες συλλογές και σε επιλεγμένες περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πατώντας εδώ.

Μουσείο Μπενάκη

Κουμπάρη 1

106 74 Αθήνα

210 367 1067-9

 

Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Tο Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής είναι ένας μουσειακός, ερευνητικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, αφιερωμένος στην έρευνα, τη διαφύλαξη και την προβολή της ελληνικής κεραμικής των νεότερων χρόνων, από τις αρχές του 19ου ως σήμερα. .

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εργαστηρίων του εδώ.

Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής

Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων Κεραμεικός
210-3318491-5

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας είναι ένα μοναδικό, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα! Κάθε Σάββατο και Κυριακή 1μ.μ. έως 2μ.μ. μετά τη λειτουργία της έκθεσης του μουσείου, πραγματοποιούνται εργαστήρια, ειδικά σχεδιασμένα για να συμμετέχουν οικογένειες, μικροί και μεγάλοι μαζί, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες και μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά εδώ.

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Καρατζά 7, 11741 Φιλοπάππου
210 9218329

Μουσείο Πειραμάτων

Το Μουσείο Πειραμάτων είναι ένα μουσείο δράσης και όχι απλής παρατήρησης! Σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, όπου δεν «βλέπω» αλλά «κάνω», χωρίς ταμπέλες «Μην αγγίζετε!», οι επιστήμες συναντούν το παιχνίδι και τα πειράματα γίνονται αφορμή για διασκέδαση. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ασφαλή εργαστήρια εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα όργανα και υλικά, αλλά και σε εκδρομές σε επιλεγμένα μέρη. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Πειραμάτων καλύπτουν συνοπτικά τα παρακάτω επιστημονικά πεδία, ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται από εμψυχωτές της αντίστοιχης ειδικότητας.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων πατώντας εδώ.

Μουσείο Πειραμάτων
Συβρισσαρίου 6, Καισαριανή
210 7210105, 210 7610038

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Στόχος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είναι η διάσωση, η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων. Κάθε μήνα το Μουσείο διοργανώνει για τα παιδιά μια σειρά από ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου η μάθηση και η διασκέδαση συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα αυτού του μήνα πατώντας εδώ.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα

210 3250341

Ροή Ειδήσεων