Τα 6 βασικά μέτρα για τη στήριξη νέων οικογενειών που έρχονται

μέτρα για τη στήριξη νέων οικογενειών

Τα 6 βασικά μέτρα για τη στήριξη νέων οικογενειών που έρχονται

«Εθνικό πρόβλημα» το δημογραφικό – τα μέτρα αντιμετώπισης είναι αυτά και έρχονται μετά τις Ευρωεκλογές.

Η στήριξη των νέων οικογενειών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα». Πέρα από τις έως τώρα πρωτοβουλίες ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης των οικογενειών στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα μετά τις Ευρωεκλογές.

Δημογραφικό: Τα 6 βασικά μέτρα για τη στήριξη νέων οικογενειών που έρχονται:

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»

Η κυβέρνηση θα εστιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», το οποίο έχει γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση και είναι αρωγός στην προσπάθεια χιλιάδων νέων ζευγαριών να αποκτήσουν κατοικία και οικογένεια.

Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί 6.049 δάνεια, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «Το Σπίτι Μου», ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα αυξηθεί στο ένα δισ. ευρώ.

Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες εξετάζει η κυβέρνηση ως ένα μέτρο ενίσχυσης της οικογένειας και αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας.

Σε μια πιθανή εξίσωση, θα παρέχονται κίνητρα όπως μείωση του τεκμηρίου κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, αυξημένη μοριοδότηση σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τις μετεγγραφές φοιτητών, απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης στα 6θέσια Ι.Χ. και προστασία από τις απολύσεις.

Επίδομα γέννησης και μητρότητας

Το αυξημένο επίδομα μητρότητας αντιστοιχεί πλέον σε 830 ευρώ από 780 προηγουμένως, ενώ η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει μια μητέρα φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ.

Πλέον και οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες- αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες- εισπράττουν σταθερά επίδομα μητρότητας 830 ευρώ το μήνα συν αναδρομικά για εννέα μήνες.

Αν προστεθεί και το επίδομα γέννας που ισχύει για όλες τις μητέρες, το οποίο για ένα παιδί είναι 2.400 ευρώ, οι νέες μητέρες στηρίζονται με ένα ποσό που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

Η κυβέρνηση έχει εστιάσει την πολιτική της και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με προγράμματα vouchers που φτάνουν το ποσό των 360 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι να υπάρξουν βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα ενδεχομένως και εντός των εταιρειών , καθώς και ολοήμερο σχολείο ώστε και τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά και οι γονείς να γλυτώνουν από έξτρα έξοδα (π.χ. μπέιμπι σίτερ).

Μεγάλη αλλαγή για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς από τη νέα χρονιά – πόσες επιπλέον θέσεις θα ανοίξουν

Στήριξη μονογονέων και οικογενειών με ένα παιδί

Η κυβέρνηση στέφει επίσης την προσοχή της και σε οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά, που έχουν ένα παιδί και αντιμετωπίζουν δυσκολία να πάνε για δεύτερο παιδί ή έχουν δύο και δυσκολεύονται να κάνουν τρίτο.

Επιπλέον, εξετάζεται η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικά κίνητρα για περισσότερες παιδιατρικές εξετάσεις.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν παρεμβάσεις πρός όφελος και των μονογονεϊκών οικογενειών.

Βρεφικό γάλα

Μία σημαντική δαπάνη για τα νοικοκυριά είναι το βρεφικό γάλα. Η κυβέρνηση, ήδη έχει επιβάλλει πλαφόν στο βρεφικό γάλα, ωθώντας τις τιμές χαμηλότερα.

Συγκεκριμένα, με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Πλαφόν μπαίνει στο βρεφικό γάλα – Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης:

Παύση λειτουργίας για τα σχολεία στις Ευρωεκλογές: η επίσημη απόφαση – τι θα γίνει με τα ιδιωτικά;

Μεγάλη αλλαγή για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς από τη νέα χρονιά – πόσες επιπλέον θέσεις θα ανοίξουν

Πανελλήνιες 2024: Μεγάλο κενό μεταξύ των μαθημάτων – ο λόγος