Τα αφτιά μου βουΐζουν συνέχεια. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσω τις εμβοές;

Τα αφτιά μου βουΐζουν συνέχεια. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσω τις εμβοές;

Τα αφτιά μου βουΐζουν συνέχεια. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσω τις εμβοές;

 

Οι εμβοές (ή βουητά) αντιστοιχούν στους διάφορους ήχους που προέρχονται από το εσωτερικό του κεφαλιού. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό το βουητό είναι ένα κουδούνισμα στο ένα ή στα δυο αυτιά. Μερικές φορές, μπορεί να είναι ένα σφύριγμα, ένας κρότος ή κάποιος άλλος «εσωτερικός» ήχος.

Μας απαντά ο ωτορινολαρυγγολόγος κ. Αναστάσιος Σίσκος:

* Αν ταλαιπωρείσαι από βουητά, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς συνήθως αποτελούν το σύμπτωμα κάποιας άλλης σωματικής ή ψυχολογικής κατάστασης. Πάντως, ανάμεσα στα συνήθη αίτια για την εν λόγω κατάσταση συγκαταλέγονται η απώλεια ακοής (λόγω ηλικίας), η συνεχής έκθεση σε δυνατούς ήχους, το κερί που συσσωρεύεται στην κυψελίδα του αφτιού, πιθανοί τραυματισμοί στον αυχένα ή το κεφάλι, το άγχος και η κούραση, η υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και ορισμένοι τύποι όγκων. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα της χημειοθεραπείας και η λήψη ασπιρίνης σε μεγάλες ποσότητες συνδέονται με την εμφάνιση και την πιθανή επιδείνωση των εμβοών.

* Σε γενικές γραμμές, προσπάθησε να καταπολεμήσεις το άγχος με κάποια ειδική τεχνική χαλάρωσης (π.χ. διαλογισμός), να κοιμάσαι καλά, να αποφεύγεις την ηχορύπανση (ειδικά αν ακούς δυνατά μουσική στο MP3 ή χρησιμοποιείς συχνά ακουστικά) και να περιορίσεις το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ μιας και αυξάνουν την πίεση του αίματος στα αφτιά και, έτσι, ενισχύουν τις εμβοές. Επιπλέον, καλό θα ήταν να ακολουθήσεις μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και αλάτι και να ασκείσαι καθημερινά. Γιατί; Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κρατήσεις την πίεση σου σε κανονικά επίπεδα ώστε να περιορίζεις την ένταση και την συχνότητα των εμβοών.

Διαβάστε επίσης

Κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά: Παρένθετη μητέρα γέννησε δίδυμα σε νοσοκομείο

TikTok: Μωρό πετά την Βίβλο στην κολυμπήθρα ενώ το βάπτιζαν