Τα κλεμμένα παιδιά της Γεωργίας: Δίδυμες χωρίστηκαν στη γέννα και συναντήθηκαν χάρη στο TikTok

Τα κλεμμένα παιδιά της Γεωργίας: Δίδυμες χωρίστηκαν στη γέννα και συναντήθηκαν χάρη στο TikTok

Έως και 100.000 βρέφη εκτιμάται ότι εκλάπησαν, σε παράνομες που γίνονταν επί δεκαετίες.

Η Amy και η Ano είναι δίδυμες που χωρίστηκαν στη γέννα. Τις απομάκρυναν από τη μητέρα τους και δόθηκαν σε ξεχωριστές οικογένειες με παράνομες υιοθεσίες. Χρόνια αργότερα, ανακάλυψαν η μία την ύπαρξη της άλλης χάρη σε ένα talent show και ένα βίντεο στο TikTok.

Όμως, δεν είναι οι μόνες. Αναζητώντας τις ρίζες τους, οι δίδυμες ανακάλυψαν ότι είναι χιλιάδες τα μωρά που δίνονταν σε παράνομες υιοθεσίες στη Γεωργία, επί δεκαετίες. Οι δίδυμες αδελφές κατάφεραν να εντοπίσουν και να συναντήσουν τη βιολογική μητέρα τους, που ζει στη Γερμανία. Άλλοι αναζητούν ακόμη απαντήσεις.

Η ιστορία για το πως η Amy και η Ano ανακάλυψαν η μία την άλλη ξεκινά όταν ήταν 12 ετών. Η Amy Khvitia ήταν στο σπίτι της γιαγιάς της, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, παρακολουθώντας την αγαπημένη της εκπομπή, το «Georgia’s Got Talent». Ένα κορίτσι που χόρευε ήταν ίδια εκείνη. «Όλοι τηλεφωνούσαν στη μητέρα μου και ρωτούσαν “γιατί η Amy χορεύει με άλλο όνομα;”», λέει. «Όλοι έχουν έναν σωσία», της είπε η μητέρα της όταν τη ρώτησε για αυτό.

Επτά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Amy ανέβασε στο TikTok ένα βίντεο στο οποίο έκανε piercing στο φρύδι. Στην Τιφλίδα, 320 χλμ. μακριά, μια άλλη 19χρονη, η Ano Sartania, έλαβε από μία φίλη το βίντεο κάποιας που «έμοιαζε με εμένα». Προσπάθησε να βρει στο διαδίκτυο το κορίτσι αυτό, αλλά δεν μπορούσε, οπότε έστειλε το βίντεο σε ομαδική συνομιλία του πανεπιστημίου της στο WhatsApp, για να δει αν μπορούσε να τη βοηθήσει κανείς. Κάποιος που γνώριζε την Amy είδε το μήνυμα και τις έφερε σε επαφή στο Facebook.

Η Amy κατάλαβε αμέσως ότι η Ano ήταν το κορίτσι που είχε δει πριν από χρόνια στο talent show. «Σε έψαχνα τόσο καιρό!», της έγραψε σε μήνυμα. «Κι εγώ», της απάντησε η Ano. Τις επόμενες ημέρες ανακάλυψαν ότι είχαν πολλά κοινά.

Αμφότερες είχαν γεννηθεί στο ίδιο μαιευτήριο- που πλέον δεν υπάρχει- στη δυτική Γεωργία, αλλά σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γέννησής τους αυτό έγινε μια διαφορά μερικών εβδομάδων. Δεν μπορούσαν να είναι αδελφές, πόσο μάλλον δίδυμες, αλλά υπήρχαν πολλές ομοιότητες.

Τους άρεσε η ίδια μουσική, ο χορός, είχαν ακόμη και τα ίδια μαλλιά. Ανακάλυψαν μέχρι και ότι είχαν την ίδια γενετική διαταραχή. «Κάθε φορά που μάθαινα κάτι νέο για την Ano, τα πράγματα γίνονταν πιο παράξενα», λέει η Amy.

Η συνάντηση των διδύμων και η αποκάλυψη της αλήθειας

Τελικά, έπειτα από μία εβδομάδα οι δίδυμες συναντήθηκαν από κοντά. «Ήταν σαν να κοιτάζω σε καθρέφτη. Ακριβώς το ίδιο πρόσωπο, η ίδια φωνή. Είμαι εκείνη και αυτή είναι εγώ», λέει η Amy. Ήξερε ήδη ότι ήταν δίδυμες. «Δεν μου αρέσουν οι αγκαλιές, αλλά την αγκάλιασα», συμπληρώνει η Ano.

Αποφάσισαν να μιλήσουν με τις οικογένειές τους και έμαθαν την αλήθεια. Είχαν υιοθετηθεί με διαφορά μερικών εβδομάδων, το 2002. Ψάχνοντας, ανακάλυψαν ότι η ημερομηνία γέννησης που αναφέρονταν στα πιστοποιητικά τους ήταν λάθος.

Στις θετές μητέρες τους είχαν πει την ίδια ιστορία: ότι υπήρχε ένα βρέφος που «δεν το ήθελαν» στο νοσοκομείο και πως μπορούσαν να το πάρουν στο σπίτι πληρώνοντας κάποια χρήματα. Οι οικογένειες δεν ήξεραν ότι τα κορίτσια ήταν δίδυμα και παρότι πλήρωσαν αρκετά, λένε ότι δεν γνώριζαν ότι ήταν παράνομο, επειδή ενεπλάκησαν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Καμία οικογένεια δεν αποκάλυψε το ποσό που έδωσε για την παράνομη υιοθεσία.

Οι δίδυμες αναρωτιούνταν αν όλα αυτά τα έκαναν οι βιολογικοί γονείς τους. Η Amy βρήκε μια σελίδα στο Facebook για την επανένωση γεωργιανών οικογενειών με παιδιά που είχαν υιοθετηθεί παράνομα. Έγραψε την ιστορία τους και της απάντησε μια νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία. Της είπε ότι η μητέρα της είχε γεννήσει δίδυμα κορίτσια σε εκείνο το μαιευτήριο και παρότι της είχαν πει ότι πέθαναν, τώρα είχε αμφιβολίες.

Τεστ DNA απέδειξε ότι εκείνο το κορίτσι ήταν αδελφή τους και ζούσε με τη βιολογική μητέρα τους, την Aza, στη Γερμανία. Η Amy ήθελε να τη συναντήσουν αλλά η Ano ήταν πιο διστακτική, αλλά συμφώνησε να πάει μαζί της στη Γερμανία.

Η μητέρα τους τούς εξήγησε ότι έπεσε σε κώμα μετά τον τοκετό. Όταν συνήλθε, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της είπαν πως οι κόρες της πέθαναν λίγο αφότου γεννήθηκαν. Οι τρεις τους παραμένουν σε επαφή.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειας: «Για να δουλέψει ο θηλασμός χρειαζόμαστε…»

Πέταξαν κροτίδα τύπου cobra σε Γυμνάσιο, πέντε τραυματίες μαθητές, δυο συλλήψεις καθηγητριών

Ροή Ειδήσεων