Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, σεβασμό και να νιώθουν ελεύθερα να γίνονται ο εαυτός τους

Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, σεβασμό και να νιώθουν ελεύθερα να γίνονται ο εαυτός τους

Η κορυφαία Γαλλίδα ψυχοθεραπεύτρια Ιζαμπέλ Φιλιοζά, υπέρμαχος της  θετικής γονεϊκότητας σε συνέντευξή της στην Καθημερινή εξηγεί πώς γονείς και παιδιά μπορούν να ζουν ευτυχισμένοι μαζί.

Τι χρειάζονται, αλήθεια, τα παιδιά; Και τι οι γονείς;

Χρειάζονται αγάπη –που τα κάνει να νιώθουν ασφαλή–, σεβασμό και να νιώθουν ελεύθερα να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν το περιβάλλον τους και να γίνονται ο εαυτός τους. Οι γονείς χρειάζονται ενημέρωση, κατανόηση και συγκεκριμένη βοήθεια, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Κανένα φύλο δεν ξέρει καλύτερα να είναι γονιός.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γονείς;

Νομίζω ότι το πιο συχνό λάθος είναι ότι μεταφράζουν τη συμπεριφορά των παιδιών σαν μια απόπειρα να τους «κερδίσουν». Αυτό οδηγεί σε έναν ανταγωνισμό του τύπου «ποιος είναι το αφεντικό» και όλοι χάνουν. Οι γονείς έχουν φυσική εξουσία, δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εξουσιαστικοί. Πολλοί γονείς πιστεύουν στην αρετή της συμμόρφωσης, αλλά κάθε φορά που ένα παιδί γίνεται υπάκουο, εγκαταλείπει την ευθύνη. Εγώ προτιμώ το δεύτερο και πιστεύω ότι και οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν υπεύθυνα παιδιά.

Πόσο σημαντικό είναι να επενδύσει η πολιτεία στη σωστή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και στη στήριξη της οικογένειας;

Πολύ σημαντικό. Είμαι ευτυχής που η Γαλλία από τον περασμένο Ιούλιο εισήγαγε έναν νέο νόμο που ορίζει ότι ένα παιδί πρέπει να ανατρέφεται χωρίς βία. Πολλοί γονείς δεν γνώριζαν ότι το να χτυπούν, να ταπεινώνουν, να ντροπιάζουν αποτελούσε βία και έκανε κακό στα παιδιά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν δυνατότητες για σωστή ανατροφή, όπως οικονομική υποστήριξη, νόμους που δίνουν τη δυνατότητα και στους δύο γονείς να μείνουν αρκετά με το μωρό τους πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.