Τα σχολεία ανοίγουν – Τι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά;

Τα σχολεία ανοίγουν - Τι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά;

Τα σχολεία ανοίγουν – Τι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά;

Σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν, κατά κάποιο τρόπο όλοι μπαίνουμε ξανά σε πρόγραμμα -μην παραπονιέστε, το πρόγραμμα πάντα βοηθάει- και η κουβέντα σήμερα για το τι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά.

Πρωταθλητές στην παχυσαρκία είναι τα ελληνόπουλα. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και τον γευμάτων που ετοιμάζουν καθημερινά οι γονείς για τους μικρούς μαθητές στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Ναταλία Νικολαΐδη καλώντας τους να θέσουν νέους στόχους.

«Δυστυχώς τα Ελληνόπουλα κατέχουν παγκοσμίως την πρωτιά στο κομμάτι της παχυσαρκίας, οπότε σίγουρα είναι ένα θέμα το οποίο ούτε μπορούμε να σκεφτούμε ούτε μπορούμε να παραβλέψουμε. Τώρα οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως περιβαλλοντικοί, πέρα από το κομμάτι κληρονομικότητας, το οποίο δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Προφανώς και το κομμάτι της οικογένειας. Έχουμε δύο βασικά περιβάλλοντα το κομμάτι της οικογένειας και το κομμάτι του σχολείου. Τα παιδιά επειδή έχουν μιμητικές ικανότητες, ουσιαστικά ακολουθούνε τα μοτίβα που βλέπουν να κινούνται είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό τουλάχιστον οι γονείς να προσπαθήσουν να θέσουν νέους στόχους για το διατροφικό κομμάτι των παιδιών τους» τόνισε η κ. Νικολαϊδη.

Ισορροπημένα γεύματα μέσα στη μέρα

«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δεν είναι εύκολο στο σύγχρονο τρόπο ζωής να μπορέσουν οι γονείς να οργανωθούν, να φτιάχνουν γεύματα με ανανά γιατί είναι περιορισμένος ο χρόνος. Παρόλα αυτά όμως πάντα υπάρχουν λύσεις και για τα πιο μικρά παιδάκια τα οποία πηγαίνουν στο βρεφικό, στο νηπιαγωγείο αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά να έχουν ισορροπημένα γεύματα μέσα στην ημέρα τους» σημείωσε η ειδικός.

Πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και καλά λιπαρά

Όπως είπε «υπάρχουν κάποια διατροφικά παιδικά μοτίβα και όχι μόνο παιδικά, τα οποία τα έχουμε υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες, τα οποία τα συντηρούμε και τα διατηρούμε ακόμα και τώρα, τα οποία χρήζουν άμεσης αλλαγής όπως τα δημητριακά, τα οποία είναι βόμβες ζάχαρης. Ένα άλλο κλασικό παράδειγμα, το οποίο είναι από τα πιο εύκολα και τα πιο γρήγορα είναι το τοστ. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει κατονομάσει τα αλλαντικά πλέον ως καρκινογόνα, οπότε γαλοπούλα, ζαμπόν και όλα αυτά θα πρέπει να φεύγουν από την καθημερινότητά».

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο τα γεύματα των παιδιών αλλά και των ενηλίκων θα πρέπει να έχουν τα βασικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και καλά λιπαρά. «Λύσεις υπάρχουν. Μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρά σνακ. Μπορούμε ανάλογα την ηλικία των παιδιών να παίξουμε και με τα χρώματα. Να βάλουμε μέσα υλικά δηλαδή τα οποία θα αποδώσουν ένα χρώμα που θα τα εντυπωσιάσει και θα καταναλώσουν πιο εύκολα», πρόσθεσε.

Και όπως είπε η κα Νικολαΐδη να χτίσουμε ένα διατροφικό πλάνο με συχνά γεύματα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ενδεικτικά, μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχει καταναλωθεί μία μερίδα ψαριού, όσπρια, λαδερά. Δεν τρώμε συνέχεια λάδι. Οι Έλληνες, παρότι είμαστε μεσογειακός λαός, καταναλώνουμε πάρα πολύ κόκκινο κρέας. Σκεφτείτε ότι οι συστάσεις για το κόκκινο κρέας είναι μία φορά στις δέκα ημέρες».

Μιλώντας τέλος για τη διατροφή παιδιών και ενηλίκων τόνισε ότι «ο μεταβολισμός αλλάζει σχεδόν ανά πενταετία, αλλά από κάποια χρόνια και μετά αλλάζει ακόμη πιο γρήγορα, ειδικά μετά από τα 30 χρόνια». Και βέβαια, όπως είπε, αυτό έχει να κάνει με την κληρονομικότητα και με τον τρόπο ζωής. Δεν είναι για όλους το ίδιο.

Πηγή: Συνδέσεις

Διαβάστε επίσης

Δόθηκε το σύνθημα για το 12ο Spetses mini Marathon – Η Μαρίνα Κουταρέλλη μάς μιλά για τη φετινή φιλανθρωπική διάσταση της διοργάνωσης

Παιδικός πονοκέφαλος: Μήπως η σχολική τσάντα είναι πολύ βαριά;

Ροή Ειδήσεων