Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους!

Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους!

Η χρήση μάσκας αναμένεται να καταργηθεί άμεσα για τους εξωτερικούς χώρους με την σύσταση για την χρήση τους όπου παρατηρείται συνωστισμός να παραμένει. Αυτή είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας που συνεδριάζουν από το πρωί για το θέμα της μη χρήσης μάσκας, στους εξωτερικούς, κυρίως, χώρους.

Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξής εισηγήσεις:
  • Μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός
  • Κατάργηση των self test για εμβολιασμένους εργαζόμενους
  • Στην εστίαση, θα επιτρέπονται πλέον μέχρι και δέκα άτομα ανά τραπέζι
  • Το όριο στις δεξιώσεις είναι τα 300 άτομα
  • Στις οργανωμένες παραλίες θα επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα της χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αναμένεται να γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά στις 18:00. Μαζί θα είναι η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ για το ζήτημα της μάσκας, διευκρίνισε ότι για την εφαρμογή της απόφασης «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής». Ωστόσο, κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει προσεκτικός.

«Όπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν», συμπλήρωσε.

Η κατάργηση της μάσκας θα ισχύσει τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους

Οι λόγοι που οδηγούν στην κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το υψηλό και ανοδικό ποσοστό εμβολιασμού που μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεπεράσει το 50% και τέλη Αυγούστου να φθάσει το 70%. Η κατάργηση της μάσκας υπό προϋποθέσεις, αναμένεται να ισχύσει τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους, καθώς δεν μπορεί να επιτηρηθεί το μέτρο μόνο για τους εμβολιασμένους.