Θ. Ζαούτης: Εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο τα σχολεία στην έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων

Θ. Ζαούτης: Εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο τα σχολεία στην έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων

Θ. Ζαούτης: Εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο τα σχολεία στην έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων

Στη διάρκεια ενημέρωσης νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης υποστήριξε ότι το μοντέλο λειτουργίας των σχολείων απέδωσε. Η διασπορά του ιού στα σχολεία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, λόγω του ότι γίνεται υψηλό testing στους μαθητές, αλλά και λόγω του ότι υπάρχει βαθιά ενσυναίσθηση από την πλευρά των οικογενειών για την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας”, τόνισε ενδεικτικά, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η ηλικιακή ομάδα όπου διαγιγνώσκεται πιο έγκαιρα η μόλυνση είναι οι μαθητές, τα παιδιά στα σχολεία.

Η πορεία των κρουσμάτων στα σχολεία

Όπως σημειώθηκε τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν μεν κατακόρυφα την 37η εβδομάδα του έτους, δηλαδή κατά το άνοιγμα των σχολείων, λόγω των τεστ που άρχισαν να διενεργούνται, αλλά τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και ελαφρά μειώθηκαν.

Δεν υπάρχει επομένως μεγάλη ενδοσχολική διασπορά και με βάση τα στοιχεία, η εκπαίδευση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, δηλαδή ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών.

 

Η θετική επίδραση του τακτικού self testing αποτυπώνεται και στις αναφερόμενες συρροές κρουσμάτων στις σχολικές δομές, ακόμα κι όταν πρόκειται για τις «κόκκινες» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί συρροές κρουσμάτων σε 2 σχολικές μονάδες, στον κεντρικό τομέα της Αθήνας επίσης 2, στις Σέρρες 3 και στη Μαγνησία 2.

Απαραίτητη η τρίτη δόση

Επίσης στην παρουσίαση που έκανε στον ΕΟΔΥ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής, επισήμανε την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και τη μείωση της ανοσίας μετά το πέρας εξαμήνου.

Τόνισε δε ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων”.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» επισήμανε ο κ. Ζαούτης.

Tο 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και στη μείωση της ανοσίας λόγω της παρέλευσης των μηνών. Για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση μετά το 6μηνο, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.

 

Διαβάστε επίσης:

«Έτσι πνίγηκε το ανιψάκι μου»: Μαμά προειδοποιεί για αυτό το αξεσουάρ στο παιδικό κάθισμα

Κλείστε θέση και επισκεφθείτε άμεσα το δωρεάν εκπαιδευτικό escape room στην καρδιά της Αθήνας

Η αγκαλιά του παιδιού και το αβίαστο «σ’ αγαπώ» του είναι η καλύτερη ανταμοιβή για όσα προσφέρεις καθημερινά

Πανελλήνιες: Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων – Τι ισχύσει για κάθε σχολή

Ροή Ειδήσεων