Θανατηφόρα ατυχήματα στο νερό, μια μάστιγα στην Ελλάδα: Πώς θα προστατεύσουμε το παιδί;

Θανατηφόρα ατυχήματα στο νερό, μια μάστιγα στην Ελλάδα: Πώς θα προστατεύσουμε το παιδί;

Θανατηφόρα ατυχήματα στο νερό, μια μάστιγα στην Ελλάδα: Πώς θα προστατεύσουμε το παιδί;

Ρωτήσαμε τους υπεύθυνους του Safe Water Sports όσα θέλετε να μάθετε για την ασφάλεια των παιδιών στη θάλασσα.

Η θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ είναι συνυφασμένα με την ελληνική κουλτούρα, και μας χαρίζουν αναρίθμητες στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, αυτή η σχέση με το υδάτινο στοιχείο κρύβει και έναν σκοτεινό κίνδυνο: τα θανατηφόρα ατυχήματα στο νερό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Safe Water Sports, το 2023 σημειώθηκαν 407 θάνατοι από ατυχήματα σε θάλασσες της Ελλάδας, αριθμός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση των μέτρων ασφάλειας και πρόληψης.

Από το 2019 μέχρι το 2023, η χώρα μας έχει θρηνήσει 1800 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο νερό. Για το 2024, μόλις στους πρώτους έξι μήνες έχουν ήδη καταγραφεί 61 θάνατοι στη θάλασσα, φανερώνοντας την αδυναμία των μέτρων να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους λουόμενους. Η θλιβερή στατιστική αποκαλύπτει ότι πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την κατάλληλη ναυαγοσωστική κάλυψη και την αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας.

Θανατηφόρα ατυχήματα στο νερό, μια μάστιγα στην Ελλάδα. Πόσα θα έγιναν την τελευταία χρονιά και πόσα από αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί;

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που παρουσιάζει ετησίως το Safe Water Sports, το 2023, 407 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής). Από αυτούς, οι 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι 7 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.).

Σκεφτείτε ότι από το 2019-2023 έχουν χάσει τη ζωή τους 1800 άνθρωποι.

Για το 2024, δυστυχώς έως σήμερα έχουν καταγραφεί ήδη 61 θανάσιμα ατυχήματα σε θάλασσες.

Δυστυχώς αναλύοντας τα αποτελέσματα του 2023, είδαμε πως 207 θάνατοι έγιναν σε παραλίες χωρίς υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης και οι 166 σε παραλίες όπου η τοποθέτηση ναυαγοσώστη ήταν υποχρεωτική. Η συγκεκριμένη ανάλυση μας δείχνει πως 45 θάνατοι έγιναν σε ώρα εκτός ναυαγοσώστη (πιθανώς αν ο δήμος επεκτείνει το ωράριο τους να μην έχουμε αυτά τα αποτελέσματα) και το κυριότερο 12 θάνατοι έγιναν σε παραλίες που δεν τοποθετήθηκε ναυαγοσώστης ενώ ήταν υποχρεωτικό, συνεπώς 12 συνάνθρωποι ίσως ζούσαν αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα μας δείχνουν πως το 80% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι άνω των 60 και οι περισσότεροι έχουν χαρακτηριστεί ως πνιγμοί και όχι ως κάποιο παθολογικό αίτιο. Πιστεύουμε πως πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να ζούσαν αν δεν επέλεγαν να πάνε στην παραλία αρκετά νωρίς, τότε που δυστυχώς δεν υπάρχει ναυαγοσώστης μιας και οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00-18:00 ή αν δεν ήταν μόνοι τους στην παραλία.

Επαρκούν οι θέσεις των ναυαγοσωστών;

Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά του Safe Water Sports σχετικά με την τοποθέτηση των ναυαγοσωστών στις παραλίες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπάρχουν πολύ γνωστά μέρη και νησιά στην Ελλάδα που δεν βάζουν ναυαγοσώστες στις παραλίες τους και είμαστε μια χώρα τόσο τουριστική που δυστυχώς δεν προφέρουμε την αίσθηση της ασφάλειας που θα έπρεπε. Για αυτό το λόγο, προσπαθούμε και επιμένουμε και με νομοθετικές πρωτοβουλίες να το αλλάξουμε αυτό, π.χ. για την λειτουργία των σχολών ναυαγοσωστικής, την ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες όπου από τρίμηνη έγινε τετράμηνη και την επέκταση του ωραρίου τους κατά μία ώρα, δηλ από 10:00-18:00. Επιπλέον μετά από δικιά μας ενίσχυση και πρωτοβουλία για 1η φορά, γίνεται υποχρεωτική η φυσική παρουσία ναυαγοσώστη στις πισίνες ξενοδοχείων με βάθος μεγαλύτερο του 1,5 μέτρου και οι ναυαγοσώστες των ξενοδοχείων θα είναι υποχρεωτικά πτυχιούχοι των αναγνωρισμένων σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης της χώρας. Σκεφτείτε ότι για το 2023 είχαμε 91% κάλυψη των ναυαγοσωστών, όπου παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 2022.

Σε ποιες περιοχές γίνονται οι περισσότεροι πνιγμοί;

Οι Δήμοι που κατέγραψαν τους περισσότερους πνιγμούς για το 2023 πρώτα ήταν ο Δήμος Θερμαϊκού, Θάσου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ρόδου, Κω και Χαλκιδέων.

Πώς μπορεί ένας γονιός να εξασφαλίσει την ασφάλεια του παιδιού στη θάλασσα;

Αρχικά το σημαντικότερο είναι οι γονείς να αποκτήσουν την κολυμβητική κουλτούρα και να καταλάβουν πως η κολύμβηση θα πρέπει να είναι η Νο1 δραστηριότητα των παιδιών από μικρή ηλικία. Σε χώρες του εξωτερικού αυτό είναι σύνηθες και μάλιστα το μάθημα κολύμβησης είναι υποχρεωτικό από μικρή ηλικία πριν ξεκινήσουν το δημοτικό. Σκεφτείτε ότι ένας πνιγμός παιδιού χρειάζεται μόνο 20 δευτερόλεπτα.

Τι πρέπει να κάνει;

Αρχικά θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για τα οφέλη της κολύμβησης και να κατανοήσει ότι το παιδί του είναι απαραίτητο να ξέρει να κολυμπάει και να γνωρίζει τους βασικούς κανόνες ασφάλειας στο νερό. Αυτό μπορεί να το πετύχει πηγαίνοντας το παιδί από μικρή ηλικία σε ένα κολυμβητήριο, ζητώντας από το κολυμβητήριο να πραγματοποιήσει το ‘’Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης’’ που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός το οποίο υλοποιείται δωρεάν από κολυμβητικούς συλλόγους αλλά έχει εγκριθεί και από το Υπ. Παιδείας, το Υφ. Αθλητισμού, την ΚΟΕ και την ΠΕΠΦΑ προκειμένου να υλοποιείται και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων για τα σχολεία που κάνουν το μάθημα κολύμβησης στην Γ ‘ή την Δ’ τάξη. Επίσης, πρέπει ο ίδιος ο γονιός να ενημερώνεται σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Κάθε γονιός αρχικά μπορεί να ζητήσει από το σχολείο του και τον δάσκαλο να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και είναι και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Επιπλέον, θα πρέπει όλοι μας να έχουμε κατεβασμένο στο κινητό τη μοναδική εφαρμογή για την ασφάλεια στη θάλασσα, το Safe Water Sports app όπου μπορούν να βρουν χαρακτηριστικά παραλιών π.χ. αν εχει ναυαγοσώστη, αν είναι οργανωμένη, τις νόμιμες και πιστοποιημένες επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσω αναψυχής, τους κανονισμούς για κάθε θαλάσσιο σπορ κ.ά.

Πότε είμαστε ασφαλείς στα θαλάσσια σπορ;

Ασφαλείς είμαστε όταν διαβάζουμε και εμείς οι ίδιοι πρώτοι τους κανόνες ασφαλείας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μέσα από το www.safewatersports.com αλλά και μέσα από το Safe Water Sports app επιλέγοντας τη νόμιμη και πιστοποιημένη επιχείρηση με θαλάσσια σπορ αλλά και γνωρίζοντας οι ίδιοι τη νομοθεσία για ένα θαλάσσιο σπορ.

Από ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να πάνε μόνα τους στη θάλασσα;

Τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν ποτέ μόνοι τους σε μια παραλία παρά μόνο με τη συνεχή επίβλεψη ενός γονέα ακόμα και όταν είναι έφηβοι. Υπάρχουν πολλά παιδιά που δυστυχώς στην εφηβεία αψηφούν κανονισμούς, καταναλώνουν φαγητό, ποτό και βουτάνε και ξεχνάνε πως πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες για να μπουν στο νερό.

Από ποια ηλικία τα παιδιά δε χρειάζονται συνεχή επίβλεψη στη θάλασσα;

Πιστεύουμε πως ένα παιδί θα πρέπει πάντα να έχει κάποιον ενήλικα μαζί του και να επισκέπτεται παραλίες με ναυαγοσώστη προκειμένου να έχει το μέγιστο αίσθημα ασφάλειας.

Η πρόληψη σώζει ζωές. Γιατί να μην απολαμβάνουμε ένα καλοκαίρι με ασφάλεια;

Διαβάστε επίσης:

Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες cheerleading είναι Ελληνίδες και μιλούν στο infokids.gr

«Είμαι μαμά στη Νορβηγία, εννοείται πως….»: Η Ελληνίδα μαμά που ζει στη Νορβηγία και έχει γίνει viral, μιλά στο Infokids!

«Πρώτη φορά μαμά»: Η συγγραφέας Έφη Μόρδου μιλά στο Infokids