Θάνος Ασκητής: «Το πορνό στο διαδίκτυο σκοτώνει τη φαντασία του εφήβου»

Θάνος Ασκητής: «Το πορνό στο διαδίκτυο σκοτώνει τη φαντασία του εφήβου»

Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% παιδιών ηλικίας 10-16 ετών στην Ελλάδα έχουν καθημερινή πρόσβαση στο διαδίκτυο από μία ευρεία γκάμα συσκευών και συνδέσεων. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι σε ποσοστό 65% τα παιδιά πλοηγούνται στο διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο ή tablet, με αγαπημένους προορισμούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, YouTube) και καθημερινή συνήθεια την επικοινωνία μέσω εφαρμογών μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Snapchat και το Facebook Messenger[1].

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε χρόνο μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού παγκοσμίως[2], είναι εντυπωσιακά: δέχεται 28,5 δις. επισκέψεις ετησίως και 81 εκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά. Αν και οι επισκέπτες της σελίδας καλούνται να δηλώσουν ότι είναι ενήλικες κατά την είσοδό τους, αξίζει να αναρωτηθούν οι γονείς πόσοι τελικά χρήστες είναι ανήλικοι.

Σχετική έρευνα[3] που διεξήχθη στην Ε.Ε. και αναλύθηκε από το London School of Economics, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων παιδιών ηλικίας 9-16 ετών σε 26 χώρες, διαπιστώνει ότι η αναζήτηση σεξουαλικού υλικού ξεκινά στην ηλικιακή ομάδα των 11 – 13 ετών, με το 30% των παιδιών να έχουν δει σεξουαλικό υλικό κατά τη διάρκεια 12 μηνών, είτε online είτε offline.

«Επειδή η σεξουαλική αφύπνιση της εφηβείας αρχίζει όλο και πιο νωρίς, έχοντας σχεδόν αγγίξει την πρώτη φορά της σεξουαλικής επαφής στα 14-15 χρόνια του εφήβου, η ηλικία 11-13 είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη σωματική ταυτότητα, την αυτοπροστασία, αλλά και την ψυχική αυτοπεποίθηση, που ο έφηβος χρειάζεται» σημειώνει σχετικά ο καθηγητής Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής ΥγείαςΕπιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος της δράσης Kids@Safety για την συγκεκριμένη καμπάνια.

 «Το πορνό στο διαδίκτυο σκοτώνει τη φαντασία του εφήβου, όπου στην πρώιμη εφηβεία (11-13 ετών) είναι ονειρική, ρομαντική και εξιδανικευμένη, καθώς στο πρόσωπο του έρωτα ταυτίζονται η τρυφερότητα και η αγάπη. Επειδή το παιδί σε αυτή την ηλικία είναι αυθόρμητο και αθώο, πολλές φορές προκαλεί με τη στάση του μέσα από ναρκισσιστικές αναζητήσεις και επιβεβαιώσεις, αγνοώντας τους πραγματικούς κινδύνους.» σχολιάζει ο κ. Ασκητής και επισημαίνει : «Η γνώση και η οριοθέτηση της σεξουαλικής αγωγής στην ήβη (11-13 ετών) οριοθετεί τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα μεταξύ του γονιού και του εφήβου, με το διαδίκτυο να κλέβει την παράσταση και να γίνεται ο πλέον ισχυρός φίλος του παιδιού. Η περιέργεια, η μίμηση και η πρόκληση είναι ανοιχτές πόρτες στο διαδίκτυο. Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν όσο μπορούν τη σχέση του παιδιού με το διαδίκτυο και να προστατεύουν την πρόσβασή του σε αυτό.»

Ο ρόλος του γονέα είναι καταλυτικός στην πρόληψη ανεπιθύμητων επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρει η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού από τα παιδιά. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, το KidsAtSafety συνιστά στους γονείς να βρίσκονται κοντά στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους, να περνούν διαδικτυακό χρόνο μαζί τους, να παρακολουθούν στενά τυχόν μεταβολές στη συμπεριφορά και τη διάθεσή τους (απομόνωση, επιθετικότητα, μείωση χρόνου offline κλπ.), να θέτουν σωστά όρια στον βαθμό χρήσης του μέσου, όχι απαραίτητα αυστηρά τα οποία θίγουν την ανεξαρτησία του έφηβου, αλλά στο βαθμό και στο πλαίσιο που δείχνουν στο παιδί ότι τίθενται από ενδιαφέρον.

Βασικά  μηνύματα – συμβουλές από τον Καθηγητή Θάνο Ασκητή προς τους γονείς:

«Γονιέ, μπορείς αν θέλεις με τον σύντροφό σου να απολαύσεις την περιήγηση στις ερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου. Φρόντισε όμως, το περιεχόμενο αυτό να μην είναι προσβάσιμο από το παιδί σου.

  • Κάτσε δίπλα στο παιδί σου, όταν μπαίνει στο διαδίκτυο και μίλησε του ανοιχτά για τους κινδύνους που αυτό κρύβει. Εξήγησε του, ότι ο κυβερνοχώρος δεν λέει πάντα την αλήθεια και ότι μερικές φορές πίσω από τους δήθεν διαδικτυακούς του «φίλους» μπορεί να κρύβονται άνθρωποι επικίνδυνοι.
  • Μάθε το παιδί σου να αγαπάει το σώμα του και να το προστατεύει. Προετοίμασε το, για να βιώσει τη μοναδικότητα της σεξουαλικής επαφής, όταν μεγαλώσει τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά.
  • Το διαδίκτυο κλέβει την παράσταση και να γίνεται ο πλέον ισχυρός φίλος του παιδιού καθώς η οριοθέτηση της σεξουαλικής αγωγής στην ήβη (11-13 ετών) αποτελεί τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα μεταξύ του γονιού και του εφήβου. Η περιέργεια, η μίμηση και η πρόκληση είναι ανοιχτές πόρτες στο διαδίκτυο.  Τα νέα παιδιά εκφράζουν την ανάγκη αναγνώρισης της μοναδικότητάς τους και οι γονείς οφείλουν να τα μάθουν να αυτοπροστατεύονται απέναντι σε οποιοδήποτε παράγοντα απειλεί την ανάπτυξή τους».