Θέστε όρια με αγάπη και όχι με θυμό: Μερικές συμβουλές για να το πετύχετε

Θέστε όρια με αγάπη και όχι με θυμό: Μερικές συμβουλές για να το πετύχετε

Θέστε όρια με αγάπη και όχι με θυμό: Μερικές συμβουλές για να το πετύχετε

Πώς θα δείξετε ζεστασιά και αγάπη αλλά ταυτόχρονα θα θέσετε και όρια; Ιδού πώς μπορείτε να το κάνετε.

Είναι ουσιώδες, αλλά και δύσκολο, να βρείτε τη σωστή ισορροπία ως γονείς – να δείχνετε ζεστασιά ενώ ταυτόχρονα θέτετε όρια. Με αυτοφροντίδα και συνέπεια, μπορείτε να καθορίσετε όρια που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά μέσα σε ένα δομημένο περιβάλλον.

Όρια με αγάπη και όχι με θυμό: Πώς μπορείτε να το καταφέρετε; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

Γνωρίστε τα δικά σας όρια

Δεν μπορείτε να δώσετε από ένα άδειο ποτήρι. Γι’ αυτό και το γνωστό ρητό στα αεροπλάνα είναι να «βάζετε πρώτα τη δική σας μάσκα οξυγόνου». Δεν μπορείτε να βοηθήσετε κανέναν αν δε φροντίζετε πρώτα τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε τη δική σας ξεκούραση, να κάνετε τα δικά σας διαλείμματα όταν χρειάζεται, να διατηρείτε τα χόμπι σας και να ζητάτε υποστήριξη από τον σύντροφο σας ή άλλους. Η δική σας ισορροπία σας επιτρέπει να είστε πιο αποτελεσματικοί ως γονείς.

Επιλέξτε τις μάχες σας

Αποφασίστε τι είναι διαπραγματεύσιμο και τι όχι για να αποφύγετε τις συγκρούσεις για κάθε μικρό πράγμα. «Εάν τους δώσετε μια ίντσα, θα πάρουν ένα μίλι», λέει ένα ρητό και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να μαλώνετε με τα παιδιά για κάθε μικρό πράγμα και να διατηρείτε τη ψυχική σας ηρεμία.

Μερικές φορές πρέπει να υποχωρήσετε και να συμβιβαστείτε σε πράγματα όπως οι ώρες ύπνου και οι δουλειές του σπιτιού. Άλλες φορές σημαίνει απλώς να αφήσετε τα παιδιά να έχουν μια επιπλέον ώρα μπροστά στην οθόνη ή να μείνουν ξύπνια λίγο αργότερα. Φυσικά, πρέπει να παραμένετε σταθεροί σε ζητήματα ασφαλείας, σεβασμού και υγείας. Προτεραιοποιήστε τα κύρια όρια, αλλά μην κάνετε κάθε κατάσταση κάτι για να αναστατώνεστε υπερβολικά.

Θέστε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές

Τα παιδιά επιζητούν τη δομή. Στην πραγματικότητα, είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσουν όταν γνωρίζουν ακριβώς τι περιμένετε από αυτά σε κάθε δεδομένη στιγμή. Η ρουτίνα κάνει πιο εύκολο το να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πότε. Καθορίστε συγκεκριμένες προσδοκίες και κανόνες σχετικά με τον ύπνο, τον χρόνο μπροστά στην οθόνη, τα μαθήματα, τη συμπεριφορά, τις δουλειές του σπιτιού κ.λπ. Εφαρμόστε τις κατευθυντήριες γραμμές με συνέπεια για να χτίσετε τη συνεργασία και την υπευθυνότητα.

Χρησιμοποιήστε δηλώσεις με το “εγώ”

Πείτε πράγματα όπως «Ανησυχώ όταν δεν απαντάς στα τηλεφωνήματά μου γιατί με νοιάζει η ασφάλειά σου», αντί για κατηγορηματικές δηλώσεις με το «εσύ». Αυτό κάνει τα παιδιά πολύ πιο δεκτικά στα όρια, μεταδίδοντας φροντίδα αντί για έλεγχο.

Επιτρέψτε φυσικές συνέπειες

Ακολουθήστε λογικές, σχετικές συνέπειες για τους παραβιασμένους κανόνες. Κάντε την τιμωρία να ταιριάζει με την παράβαση για να τους βοηθήσετε να κατανοήσουν γιατί τα όρια είναι σημαντικά. Αντισταθείτε στην υπερβολική αντίδραση.

Για παράδειγμα, αν ξέχασαν να κάνουν τα μαθήματά τους, δεν μπορείτε να τους πάτε αργά στο σχολείο το πρωί για να τα τελειώσουν. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι η αποτυχία να κάνουν κάτι σημαίνει ότι θα έχουν συνέπειες. Αν τους “σώζετε” κάθε φορά, δεν θα μάθουν γιατί είναι σημαντικό να κάνουν τα πράγματα “σωστά”.

Εξηγήστε τις αποφάσεις σας

Αφιερώστε χρόνο για να έχετε ανοιχτές συζητήσεις για το γιατί θέτετε συγκεκριμένα όρια. Τα παιδιά αποδέχονται καλύτερα τα όρια όταν οι λόγοι είναι σαφείς. Ακούστε και τη δική τους άποψη.

Ζητήστε συγγνώμη όταν χρειάζεται

Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος – αν χάσετε την ψυχραιμία σας ή κάνετε κάποιο λάθος, ζητήστε συγγνώμη και ξεκινήστε από την αρχή. Επαναβεβαιώστε την αγάπη σας μαζί με οποιαδήποτε συνέπεια.

Διαβάστε επίσης:

Δώστε στα παιδιά λιγότερες επιλογές αλλά περισσότερες αγκαλιές

10 φράσεις για να μάθει και να λέει το παιδί μας προκειμένου να βάζει τα όριά του

Ροή Ειδήσεων