Τι είναι το Pebbling, ο νέος τρόπος επικοινωνίας των εφήβων με τους αγαπημένους αλλά και τους γονείς τους

Τι είναι το Pebbling, ο νέος τρόπος επικοινωνίας των εφήβων με τους αγαπημένους αλλά και τους γονείς τους

Τι είναι το Pebbling, ο νέος τρόπος επικοινωνίας των εφήβων με τους αγαπημένους αλλά και τους γονείς τους

Πώς το “Pebbling” αλλάζει τα δεδομένα στις σχέσεις των εφήβων.

Η επικοινωνία με τους εφήβους είναι περίπλοκη και η έκφραση της στοργής από μέρους τους είναι συχνά δύσκολη, ιδιαίτερα όταν η ανταπόκρισή τους σε φράσεις όπως «Σ’ αγαπώ» περιορίζεται σε ένα αδιάφορο «ΟΚ». Ωστόσο, υπάρχει μια νέα τάση επικοινωνίας που φαίνεται να σπάει αυτό το συναισθηματικό εμπόδιο, δημιουργώντας μικρές ρωγμές στην επιφάνεια. Πρόκειται για το «pebbling».

Τι είναι το Pebbling;

Το «pebbling» είναι ένας όρος που περιγράφει μικρές ενδείξεις αγάπης ή στοργής που ανταλλάσσονται με αγαπημένους, ιδιαίτερα μέσω memes, GIFs, ή βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, με σκοπό να φτιάξουν τη διάθεση του παραλήπτη. Ο όρος προέρχεται από τις πράξεις των πιγκουίνων gentoo στην Ανταρκτική, που προσφέρουν πετραδάκια ως ένδειξη επιθυμίας για δημιουργία φωλιάς με το ταίρι τους. Στη σύγχρονη εποχή, το «pebbling» έχει επεκταθεί και σε άλλες σχέσεις, όπως μεταξύ γονέων και παιδιών.

Γιατί το Pebbling είναι θετικό

Αν αναρωτιέστε γιατί τα παιδιά σας στέλνουν ατελείωτα memes και βίντεο, δεν είστε μόνοι. Οι ειδικοί λένε ότι το «pebbling» στα κοινωνικά δίκτυα έχει γίνει τρόπος σύνδεσης, ενίσχυσης των αλληλεπιδράσεων και έκφρασης της στοργής. Όχι μόνο το «pebbling» δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα για τον παραλήπτη, αλλά προκαλεί επίσης θετικές χημικές αντιδράσεις και στον εγκέφαλο του αποστολέα.

Ο Δρ. Κάμερον Κάσγουελ, εφηβικός ψυχολόγος και μητέρα ενός εφήβου, εξηγεί: «Όταν εκτελείτε μια πράξη καλοσύνης, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την ευχαρίστηση, την κινητοποίηση και την ενίσχυση. Το να αισθάνεται κάποιος αναγνωρισμένος και εκτιμημένος προσφέρει και στον παραλήπτη ένα κύμα ντοπαμίνης».

Επιπλέον, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται όταν η στοργή εκφράζεται μέσω ενός αντικειμένου. «Όταν βλέπετε τη χαρά στο πρόσωπο του παραλήπτη μετά την παραλαβή του μηνύματος, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει οξυτοκίνη», αναφέρει η Δρ. Κάσγουελ. «Αυτή η ορμόνη προάγει συναισθήματα εμπιστοσύνης, ενσυναίσθησης και δέσμευσης».

Οι θετικές επιδράσεις μπορούν να δημιουργήσουν έναν κύκλο καλοσύνης, προτρέποντας περισσότερες πράξεις «pebbling» και ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη.

Pebbling για γονείς και παιδιά

Οι γονείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το «pebbling» για να ενισχύσουν τη σχέση με τα παιδιά τους. Μια μικρή κίνηση, όπως η αποστολή ενός meme ή ενός τραγουδιού, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της επικοινωνίας και να ενισχύσει τη σχέση με τους εφήβους. Η Δρ. Κάσγουελ αναφέρει: «Η στοργή, με οποιαδήποτε μορφή, είναι ζωτικός πυλώνας για ισχυρούς δεσμούς με τους εφήβους». «Δείχνει ότι τους βλέπετε και νοιάζεστε για αυτούς. Ένα καλά επιλεγμένο meme ή GIF μπορεί να είναι ένας παιχνιδιάρικος τρόπος για να δείξετε ότι τους σκέφτεστε».

Pebbling για νευροδιαφορετικά παιδιά

Η πράξη του «pebbling» δεν είναι νέα και έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην κοινότητα των νευροδιαφορετικών ατόμων. Μπορεί να είναι ένας θετικός τρόπος για να δείξουν στοργή, ιδιαίτερα σε παιδιά που είναι νευροδιαφορετικά, καθώς τους βοηθά να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους με έναν ουσιαστικό αλλά άνετο τρόπο.

Η Άλι Ρέσνικ, ψυχολόγος και ιδιοκτήτρια του Κέντρου Συμβουλευτικής Δέντρο της Ζωής στο Νιου Τζέρσεϊ, εξηγεί ότι οι νευροδιαφορετικοί συχνά εκφράζουν στοργή με τρόπους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και προσωπικοί για αυτούς, όπως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συγκεκριμένα θέματα και η παράλληλη ενασχόληση. «Αυτοί είναι τρόποι επικοινωνίας της στοργής από ένα άτομο του οποίου ο εγκέφαλος σκέφτεται διαφορετικά από έναν νευροτυπικό», εξηγεί.

Αν και κάποιες από τις πράξεις «pebbling» από τους νευροδιαφορετικούς μπορεί να φαίνονται «τεμπέλικες», είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο. «Δεν είναι τεμπέλικες, αλλά μάλλον προσεκτικές και δείχνουν μοναδική διορατικότητα στα ενδιαφέροντα του αγαπημένου προσώπου και την προσωπική τους σύνδεση», αναφέρει η Ρέσνικ.

Οι παγίδες της υπερβολής και οι πιθανοί κίνδυνοι

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές πτυχές του «pebbling» που μπορούν να αποδειχθούν αρνητικές για τις σχέσεις. Η υπερβολική χρήση των memes και των GIFs μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή αντί ανταπόκρισης, ιδίως αν η ερμηνεία τους δεν είναι κατανοητή ή αν δεν είναι προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα του παραλήπτη. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση του «pebbling» μπορεί να οδηγήσει σε αποστασιοποίηση αντί για εγγύτητα, καθώς ο παραλήπτης μπορεί να αισθανθεί υποχρεωμένος ή πιεσμένος να απαντήσει σε κάθε ενέργεια «pebbling».

Σε μια ιδανική κατάσταση, ο αποστολέας και ο παραλήπτης της ενέργειας “pebbling” κατανοούν το νόημα και τις προθέσεις πίσω από την κίνηση, και αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει αυτή η κατανόηση, μπορεί να προκύψουν παρεξηγήσεις ή να αμφισβητηθεί η αυθεντικότητα των συναισθημάτων που εκφράζονται μέσω αυτών των μέσων.

Εφηβικό “Pebbling”: Μικρά σημάδια αγάπης που αλλάζουν σχέσεις

Το «pebbling» δεν περιορίζεται μόνο στην επικοινωνία γονιών – παιδιών, αλλά εξαπλώνεται και σε άλλες σχέσεις, όπως ανάμεσα σε φίλους και σε ερωτικά ζευγάρια. Είναι ένα μέσο για να ενισχυθεί η σύνδεση και να δείξουμε στους αγαπημένους μας ότι τους σκεφτόμαστε και τους εκτιμούμε με έναν διασκεδαστικό και αστείο τρόπο.

Γενικά, το «pebbling» φέρνει θετική ενέργεια στις σχέσεις, ανοίγοντας νέους τρόπους επικοινωνίας και εκδηλώσεως αγάπης που αποδεικνύονται καταλυτικοί για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων!

Διαβάστε επίσης:

YouTubers: Γιατί η νέα γενιά τούς προτιμά σε σχέση με τις διαπροσωπικές σχέσεις;

Εφηβεία: Τα 10 πιο συνηθισμένα ψέματα που λέει ένα παιδί στους γονείς (και γιατί)

Δεν εγκρίνετε το “crush” του έφηβου παιδιού σας; Δείτε τι να κάνετε

Ροή Ειδήσεων