Τι να κάνετε όταν το παιδί σας φοβάται να πετάξει; Οδηγίες για το πρώτο ταξίδι με το αεροπλάνο

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας φοβάται να πετάξει; Οδηγίες για το πρώτο ταξίδι με το αεροπλάνο

Εάν τα καλοκαιρινά ταξιδιωτικά σας σχέδια περιλαμβάνουν πτήση με αεροπλάνο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας αγχώνουν. Τα ταξίδια με παιδιά δεν είναι εύκολα και αν έχετε ένα παιδί που φοβάται να πετάξει, τα επίπεδα άγχους σας είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν.

Αν δεν έχει πετάξει ποτέ πριν και βιώνει νευρικότητα υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να τα ενθαρρύνετε χωρίς να τα τραυματίσετε.

«Μπορεί να δούμε αυτούς τους συγκεκριμένους φόβους από την ηλικία των 4 ετών και μέχρι τα εφηβικά χρόνια», σημειώνει η Lira de la Rosa. «Έτσι, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ηλικία του παιδιού, καθώς ο φόβος μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά με βάση το γνωστικό και αναπτυξιακό του επίπεδο».

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να φοβάται το παιδί σας, από την «πλοήγηση στον λαβύρινθο που είναι ένα αεροδρόμιο μέχρι την προσαρμογή σε όλες τις εικόνες και τους ήχους ενός αεροπλάνου», λέει η Lira de la Rosa. «Ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους σχετίζεται με τις αναταράξεις και οποιαδήποτε δυσφορία με τις αλλαγές της πίεσης του αέρα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Τα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει και η δυσφορία με αυτά τα δύο θέματα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο άγχος καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν τις φυσιολογικές / σωματικές αντιδράσεις τους».

Αυτός ο τύπος αντίδρασης είναι αναμενόμενος. Στην πραγματικότητα, πηγάζει από τα ανθρώπινα ένστικτα για αυτοσυντήρηση και επιβίωση.

«Όταν βιώνουμε οποιαδήποτε φυσιολογική δυσφορία, το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να στέλνει ειδοποιήσεις στον εγκέφαλό μας ότι ο κίνδυνος παραμονεύει», προσθέτει. «Αυτό συμβαίνει και στα παιδιά και μπορεί να είναι ακόμα πιο τρομακτικό για αυτά όταν πετούν για πρώτη φορά και δεν ξέρουν γιατί το σώμα τους αισθάνεται περίεργα / διαφορετικά».

Τα παιδιά μπορεί επίσης να βιώσουν φόβο και ανησυχία

«Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί επίσης να βιώσουν φόβο και ανησυχία για τη συνολική διαδικασία που συνεπάγεται τη διέλευση από ένα αεροδρόμιο από το check-in, την επιβίβαση και την αποβίβαση», προσθέτει η Lira de la Rosa. «Υπάρχει μεγάλη διέγερση στα αεροδρόμια από πολλούς ανθρώπους. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν ένα παιδί να αισθάνεται συγκλονισμένο αν δεν ξέρει τι να περιμένει όταν φτάσει σε ένα αεροδρόμιο.

Η Lira de la Rosa συνιστά στους γονείς να εξηγήσουν τη διαδικασία πτήσης, παρέχοντας «συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή μια επισκόπηση της διαδικασίας του αεροδρομίου σε όλη τη διαδρομή από την επιβίβαση και την αναχώρηση».

Πριν από την επιβίβαση, προτείνει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρχουν «εκπλήξεις», προσθέτοντας, «συνεργαστείτε με τα παιδιά σας για να έχετε ένα σχέδιο εάν προκύψει κάτι. Για παράδειγμα, πείτε τους ότι το μάσημα τσίχλας ή το πιπίλισμα ενός γλειφιτζούρι μπορεί να βοηθήσει με την οδυνηρή πίεση στα αυτιά τους και έχετε μερικά μαζί σας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube που εξηγούν τα αεροπορικά ταξίδια με τρόπο που τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν».

Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας

«Επιπλέον, οι γονείς μπορούν επίσης να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για την επερχόμενη πτήση επιλέγοντας διάφορους περισπασμούς για την ημερομηνία του ταξιδιού», προσθέτει. «Για παράδειγμα, οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν αγαπημένα σνακ, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν ενώ βρίσκονται στο αεροδρόμιο ή ενώ πετούν. Σχεδιάστε ένα τελετουργικό ή μια διαδικασία για το τι πρέπει να κάνετε στο αεροδρόμιο και όταν αισθάνονται άγχος στο αεροπλάνο».

Σε γενικές γραμμές, «νομίζω ότι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην ακούσετε τις ανησυχίες τους», λέει. «Ακόμα κι αν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πετάξουν, θέλουν να ακουστούν και να νιώσουν παρηγοριά. Ενημερώστε τα ότι οι περισσότερες πτήσεις ξεκινούν χωρίς προβλήματα και μια κακή εμπειρία δεν σημαίνει ότι η επόμενη δεν θα είναι υπέροχη».

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε, είναι να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ανόητο για τους φόβους του. «Θα αποθάρρυνα τους γονείς από το να λένε οτιδήποτε ελαχιστοποιεί ή ακυρώνει τα συναισθήματα του παιδιού τους, όπως, “Δεν είναι τόσο κακό” ή “Θα είσαι καλά”». Αυτά συμβάλλουν μόνο στην ντροπή, την οποία θέλετε να αποφύγετε με κάθε κόστος.

Αντ ‘αυτού, συνιστά να λέτε πράγματα όπως:

«Ξέρω ότι φοβάσαι να πετάξεις και αυτό είναι εντάξει. Είμαι εδώ για να ακούσω και να μιλήσω γι’ αυτό όποτε θες».
«Πολλά παιδιά της ηλικίας σου αισθάνονται άγχος για τις πτήσεις. Θες να μιλήσουμε ώστε να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε για να αισθανεσαι λιγότερο άγχος;
«Θέλω να ξέρεις ότι θα είσαι ασφαλής και θα είμαι εκεί για σένα όλη την ώρα».

Μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Το παιδί σας έχει άσχημα όνειρα ή εφιάλτες τακτικά.
Το παιδί σας φαίνεται να βιώνει περισσότερο άγχος και φόβους όσο περισσότερο του μιλάτε για την πτήση και την πλοήγηση στη διαδικασία πτήσης.
Το παιδί σας φαίνεται να βιώνει δυσκολία ύπνου ως αποτέλεσμα του άγχους.
Δεν υπάρχει καμία ντροπή στην αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης, είτε για τον εαυτό σας είτε για τα μικρά σας. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό μπορεί να φαίνεται το ζήτημα.

Πηγή: https://www.scarymommy.com

Διαβάστε επίσης:

Για λίγες μέρες: -50% για όλα τα αεροπορικά σε παιδιά μέχρι και το 2025

Παιχνιδιάρικα στιχάκια και χιουμοριστική εικονογράφηση: 2 νέα παιδικά βιβλία που θα εμπνεύσουν τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι!

Ροή Ειδήσεων