Τι να κάνω αν το τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα;

Τι να κάνω αν το τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα;

Συχνό πρόβλημα, ειδικά το καλοκαίρι, που ανησυχεί πολύ τους γονείς και πονά πολύ τα παιδιά. Η άμεση αντίδραση μπορεί να μας γλιτώσει από τον πόνο και η γνώση από τον φόβο.

Τι παθαίνουμε από το τσίμπημα;

Συνήθως το πρόβλημα είναι τοπικό. Οξύς έντονος πόνος και στη συνέχεια φαγούρα και τοπική αντίδραση (συνήθως μικρή έκταση λευκού δέρματος γύρω από το κόκκινο σημείο εισόδου, που περιβάλλεται από έντονα κόκκινη περιφέρεια και υποχωρεί σε λίγες ώρες). 1 στους 10 θα κάνει έντονη τοπική αντίδραση με πρήξιμο και κοκκίνισμα που παρουσιάζεται τις πρώτες 2 μέρες μετά το τσίμπημα και υποχωρεί σε 5-10 μέρες. Σπάνια, μπορεί να επιμολυνθεί το τσίμπημα.

  1. Απομάκρυνση του κεντριού όσο πιο άμεσα γίνεται (αν είναι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να προλάβουμε πριν να αδειάσει το δηλητήριο από τον σάκο του), αλλά ακόμα και αν έχει περάσει ώρα (για να μην έχουμε τοπικά αντίδραση στο δέρμα λόγω του ξένους σώματος).
  2. Αν πρόκειται για μέλισσα χρησιμοποιούμε αμμωνία (το δηλητήριο της έχει οξύ και το εξουδετερώνει η βάση) ενώ αν πρόκειται για σφήκα χρησιμοποιούμε ξύδι (το δηλητήριο της έχει βάση την οποία εξουδετερώνουμε με το οξύ). Μνημονικός κανόνας: μέλισσα και αμμωνία πολλές συλλαβές, σφήκα και ξύδι μόνο δύο συλλαβές.

Μέλισσα: χνουδωτό πιο μαύρη, κίτρινες λεπτές ρίγες

Σφήκα: λεία, περισσότερο κίτρινη με λεπτές μαύρες ρίγες

  1. Καθαρίστε την περιοχή με κρύο νερό και σαπούνι
  2. Διατηρήστε την περιοχή καθαρή και αν γίνεται αποφύγετε το ξύσιμο
  3. Τοποθετήστε κρύα κομπρέσα
  4. Βάλτε κάποιο σκεύασμα για μετά το τσίμπημα (afternip, afterbyte κλπ) ή/και κάποιο τοπικό ανιισταμινικό (πχ fenistli gel)
  5. Αν το πρήξιμο γίνεται έντονο αντί να υποχωρεί μέσα σε μερικές ώρες, τότε θα βοηθήσει τοπικά κάποια κορτιζονούχα κρέμα ή ακόμα και κορτιζόνη από το στόμα μετά από επικοινωνία με τον παιδίατρο του παιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις εκτός από τις παραπάνω οδηγίες, μπορεί να βοηθήσει και η τοποθέτηση του σημείου του τσιμπήματος ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς (αν για παράδειγμα πρόκειται για χέρι ή πόδι)

Δεν υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση από τέτανο επειδή το τραύμα είναι επιφανειακό.

Συνήθως, ο κίνδυνος για αναφυλακτική αντίδραση (σοβαρή αλλεργία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή) δεν είναι αυξημένος ακόμα και σε περίπτωση έντονης τοπικής αντίδρασης, εκτός αν υπάρχει προηγούμενο γνωστό ιστορικό.

Αυτά που οφείλουμε να προσέχουμε για την σπάνια περίπτωση αναφυλαξίας είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή, βραχνάδα, ή συριγμός (σφύριγμα) κατά την αναπνοή
  • Γενικευμένο πρήξιμο, ειδικά στο πρόσωπο, βλέφαρα, αυτιά, στόμα, χέρια και πόδια
  • Πόνο στην κοιλιά σαν κράμπες, ναυτία, εμετό ή διάρροια
  • Ζαλάδα ή λιποθυμία

Σε τέτοια περίπτωση καλούμε αμέσως το 166 και απευθυνόμαστε στη πλησιέστερη ιατρική βοήθεια.

Πηγή: https://www.paidiatre.gr/

Διαβάστε επίσης:

Επιτρέπεται να χρησιμοποιώ κλιματιστικό το καλοκαίρι ή θα αρρωστήσει το παιδί;

Αλλεργικό εξάνθημα στα παιδιά: Σε ποια σημεία εμφανίζεται