Τι συμβαίνει όταν το παιδί δε θέλει να φύγει από το σπίτι της γιαγιάς; Η απάντηση σε ένα viral βίντεο

σπίτι της γιαγιάς

Τι συμβαίνει όταν το παιδί δε θέλει να φύγει από το σπίτι της γιαγιάς; Η απάντηση σε ένα viral βίντεο

«Δεν ξέρω, αλλά αυτό με πληγώνει κάπως», σχολιάζει η δημιουργός του βίντεο – και μητέρα του παιδιού.

Ένα βίντεο στο TikTok έγινε viral, δείχνοντας ένα μικρό κορίτσι, την Olivia, να κλαίει όταν η μαμά της εμφανίζεται για να την πάρει πίσω από το σπίτι της γιαγιάς, όπου είχε περάσει δύο εβδομάδες. Αντί για χαρά, η μικρή Olivia εκφράζει στενοχώρια και απογοήτευση, προκαλώντας αναστάτωση στη μητέρα της.

Η δημιουργός του βίντεο, @destinymonicaa, εξέφρασε την απορία της: «Δεν ξέρω, αλλά αυτό με πληγώνει κάπως. Έχει κανείς άλλος παιδί που είναι κολλημένο με τους παππούδες του;» προσθέτοντας χιουμοριστικά emoji.

@destinymonicaa

i don’t know but this kind of hurts my feelings..does anyone else have a child obsessed with their grandparents? 🥲😂😂 #fyp #spoiled #grandmashouse

♬ Funny – Gold-Tiger

Οι αντιδράσεις των γονέων

Πολλοί γονείς αναγνώρισαν το συναίσθημα αυτό. Τα σχόλια περιλάμβαναν αστεία για το πόσο διασκεδάζουν τα παιδιά στο σπίτι των παππούδων και τη δυσκολία τους να αποχωριστούν αυτή τη «μικρή Disneyland».

Ωστόσο, πίσω από τις αστείες παρατηρήσεις, κρύβεται ένα πραγματικό πρόβλημα: πώς να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας ως γονείς όταν τα παιδιά μας δείχνουν προτίμηση στους παππούδες;

Γιατί τα παιδιά δείχνουν τέτοια προτίμηση;

Η συμπεριφορά αυτή είναι φυσιολογική και αναμενόμενη, σύμφωνα με την Dr. Holly Schiff, κλινική ψυχολόγο στο South County Psychiatry. Οι παππούδες συχνά χαρίζουν στα εγγόνια τους μια εμπειρία πιο χαλαρή και γεμάτη κατανόηση, αφού δεν έχουν την ευθύνη της καθημερινής διαπαιδαγώγησης και της πειθαρχίας. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται μεγαλύτερη ελευθερία και χαρά στο σπίτι των παππούδων.

Πληγωμένα συναισθήματα των γονέων

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς να αισθάνονται πληγωμένοι όταν τα παιδιά τους φαίνονται να προτιμούν τους παππούδες. Όπως αναφέρει η Dr. Schiff, αυτό μπορεί να προκύπτει από το γεγονός ότι οι γονείς επωμίζονται το «βαρύ» έργο της ανατροφής, ενώ μπορεί να αισθάνονται ότι η συμβολή τους δεν εκτιμάται όσο των παππούδων. Η αντίδραση αυτή είναι φυσιολογική και κατανοητή.

Πώς να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά της κατάστασης: τα παιδιά που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους παππούδες τους, απολαμβάνουν επιπλέον αγάπη και υποστήριξη. Αυτή η σχέση δε μειώνει ούτε αντικαθιστά τον δεσμό που έχουν με τους γονείς τους. Η Dr. Schiff προτείνει να καταλάβετε ότι τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν τους διαφορετικούς κανόνες που ισχύουν στο σπίτι και στους παππούδες.

Ο ρόλος των ορίων

Όταν τα παιδιά επιστρέφουν από ένα διάστημα με τους παππούδες και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναθεωρηθούν τα όρια και οι κανόνες που ισχύουν στο κάθε σπίτι. Αν οι παππούδες υπερβαίνουν τα όρια που έχετε θέσει, όπως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή η παρακολούθηση τηλεόρασης, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε ανοιχτά μαζί τους και να εξηγήσετε τη λογική πίσω από τις αποφάσεις σας.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην ανατροφή και τη φροντίδα των παιδιών από τους παππούδες και τους γονείς δεν είναι απαραιτήτως κακές. Αντιθέτως, μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία του παιδιού και να του δώσουν την ευκαιρία να κατανοήσει και να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς κανόνες και δυναμικές.

Είναι φυσικό για τους γονείς να αισθάνονται πληγωμένοι όταν τα παιδιά τους δείχνουν προτίμηση στους παππούδες, αλλά είναι σημαντικό να εστιάσουν στα θετικά αυτής της σχέσης και να την ενισχύσουν προς όφελος όλων.

Διαβάστε επίσης:

Είναι «θείο δώρο» να είναι νέοι οι παππούδες των παιδιών μας

Να στείλω το παιδί διακοπές στο χωριό με τους παππούδες ή… θα το κακομάθουν;

Nα κρατήσουν το παιδί οι παππούδες; Τα υπέρ και τα κατά

Ροή Ειδήσεων