Τι θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά γύρω από τη διαφορετικότητα;

Διαφορετικότητα

Τι θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά γύρω από τη διαφορετικότητα;

Μπορεί να διαφέρουμε αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη ζωή!

Πόσο σημαντικό αλήθεια να μάθουν τα παιδιά να αποδέχονται τη διαφορετικότητα! Τι σημαίνει όμως αυτό; Τι θα πρέπει να μάθετε στα μικρά σας γύρω από τη διαφορετικότητα, έτσι ώστε να αποφευχθούν – όσο το δυνατόν – φαινόμενα εκφοβισμού και βίας; Το πιο σημαντικό: Μπορεί να διαφέρουμε αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη ζωή!

Διαφορετικότητα: Τι πρέπει να μάθετε τα παιδιά;

1.Δεν κοροϊδεύω τα άλλα παιδιά επειδή μπορεί να είναι διαφορετικά από εμένα. Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να είναι πιο κοντά, πιο ψηλά, με περισσότερα ή λιγότερα κιλά, παιδιά με διαφορετικό χρώμα δέρματος…

2.Δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή. Δυστυχώς, όσο και αν είναι θλιβερό αυτό, πρόκειται για «την μαύρη αλήθεια». Για αυτό ακριβώς δεν γελάμε με εκείνα τα παιδιά αλλά και τους ανθρώπους που ενδεχομένως η ζωή δεν τους έχει δώσει όλα όσα μπορεί να έχει το δικό σας παιδί.

3.Ενθαρρύνετε τον εθελοντισμό. Πρόκειται για τη συνέχεια του προηγούμενου, καθώς το παιδί σας έτσι θα πάρει «μαθήματα ζωής» και θα μάθει να εκτιμά όλα όσα του προσφέρετε. Επιπλέον, θα μάθει πως δεν είναι μόνο τα υλικά αγαθά εκείνα που έχουν σημασία. Συνεπώς, μπορεί ένας συμμαθητής ή συμμαθήτρια να μην φοράει καινούργια ρούχα, να μην έχει καινούργια σχολική τσάντα ή να φοράει την ίδια φόρμα στη γυμναστική, έχει όμως το ίδιο δικαίωμα να ονειρεύεται στη ζωή και να διεκδικεί τα όνειρά του.

4.Ενθαρρύνετε την ενσυναίσθηση – την ικανότητα «να μπορώ να συναισθανθώ τους γύρω μου», «να μπορώ να μπω στα παπούτσια του άλλου». Ξέρετε, όλες οι έρευνες έχουν καταλήξει ότι για να είναι ένας άνθρωπος όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένος και ικανοποιημένος στη ζωή του, δεν φτάνει να έχει έναν καλό δείκτη νοημοσύνης, καθώς εξίσου σημαντική είναι και η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση.

Μάθετε τα παιδιά σας να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων, να στέκονται σε όσους έχουν την ανάγκη τους, να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που την χρειάζονται, χωρίς φανφάρες και κομπασμούς αλλά με ταπεινότητα.

Μάθετε λοιπόν τα παιδιά σας να μην βάζουν στο περιθώριο κάποιον επειδή είναι διαφορετικός από εκείνα ή επειδή μπορεί να μην έχει τα υλικά αγαθά που έχουν εκείνα ή τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή.

Άλλωστε, η εκπαίδευση ξεκινά από το σπίτι. Είναι δική σας ευθύνη ως γονείς να μάθετε στα παιδιά σας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια ακριβώς αξία. Αν αυτό καταφέρετε και το μεταδώσετε στα παιδιά σας, θα έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα για την καταπολέμηση της ανισότητας και όλων των δεινών που προκύπτουν από αυτήν. Μπορεί λοιπόν να διαφέρουμε αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη ζωή!

Από τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο.

Πηγή: marinamoscha.life/

Διαβάστε επίσης:

“Ας μην γελιόμαστε…Αυτή είναι η σεξουαλική μου ταυτότητα και δεν ντρέπομαι”: Η εξομολόγηση μιας μαμάς 2 παιδιών που θα συζητηθεί

«Πώς είναι δυνατόν ο γιος του νονού μου να έχει μπαμπά και μπαμπά;»

“Το 4χρονο αγοράκι μου δεν μπορεί να αποχωριστεί τις… κούκλες του”: Η συγκλονιστική εξομολόγηση μιας μαμάς