Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στα σχολεία όλης της χώρας δεν θα γίνουν μαθήματα γιατί…

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στα σχολεία όλης της χώρας δεν θα γίνουν μαθήματα γιατί…

Καλά νέα για τους μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφού την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, δεν θα γίνουν μαθήματα καθώς το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εναρμονίσει την 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Κεντρικός στόχος του εορτασμού είναι η δραστηριοποίηση των σχολικών μονάδων ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου. Ο συνδυασμός ψυχαγωγίας και άσκησης θα οδηγήσει στην απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των μαθητών/τριών, αποβάλλοντας την αδράνεια και την υποκινητικότητα, που αποτελούν τις κύριες αιτίες αύξησης της παχυσαρκίας στους νέους σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής καλεί όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά την προαναφερόμενη ημέρα, με κοινό σύνθημα: «Η Κίνηση δίνει Ζωή» να υλοποιήσουν αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες ή/και εκδηλώσεις, οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν εντός ή/και εκτός του σχολικού χώρου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, προκειμένου να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου.

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας ως βασική επιδίωξη την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, προτείνονται ενδεικτικά οι ακόλουθες αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες.

Ενδεικτικές δράσεις/δραστηριότητες:
 • Δρόμος Υγείας και Ευεξίας: περπάτημα ή/και τρέξιμο για 2023 μέτρα.
 • «Πράσινες» αθλητικές δραστηριότητες με τη συμπερίληψη κάποιου περιβαλλοντικού στοιχείου(π.χ. εξερεύνηση πράσινων χώρων κοντά στον σχολικό χώρο και αξιοποίησή τους για σωματικήάσκηση και παιχνίδι ή συνδυασμός μιας περιβαλλοντικής δράσης με κάποια αθλητική δραστηριότητα που επιλέγουν οι μαθητές/μαθήτριες).
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση σχετικών σχεδίων εργασίας (πρότζεκτ) από τους μαθητές και τις μαθήτριες με θεματικό κέντρο τον αθλητισμό.
 • Διοργάνωση εσωτερικών πρωταθλημάτων ή/και αγώνων σκυταλοδρομίας, δημιουργώντας διαδρομές με εμπόδια.
 •  Επιλογή παραδοσιακών παιχνιδιών από ευρωπαϊκή ή/και άλλη χώρα.
 • Διδασκαλία ενός παιχνιδιού ή ενός χορού από τους/τις μαθητές/μαθήτριες στους
  δασκάλους/καθηγητές τους για να παίξουν/χορέψουν όλοι μαζί.
 • Δημιουργία θεματικής αφίσας για την ημέρα του αθλητισμού και έκθεση των αφισών σε κοινό χώρο του σχολείου.
 • Επίσκεψη σε αθλητικά κέντρα ή άλλους ασφαλείς χώρους άθλησης.
 • Συνεργασία με άλλους Φορείς για τη διοργάνωση κοινών δράσεων (π.χ. εκδηλώσεις με θεματικό άξονα τον αθλητισμό)
 • Οργάνωση κοινών αθλητικών δράσεων σε συνεργασία με όμορες σχολικές μονάδες ή ανταλλαγή βέλτιστων αθλητικών πρακτικών/δραστηριοτήτων με άλλες σχολικές μονάδες της χώρας μας ή/και του εξωτερικού.
 • Πρόσκληση διακεκριμένων αθλητών για την παρουσίαση αθλημάτων ή/και συζήτηση, ανταλλαγή σκέψεων και βράβευση τυχόν νικητών/νικητριών μαθητών/μαθητριών σε Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες
 • Πρόσκληση Ιατρού για ανοιχτή συζήτηση και θεματικό κέντρο «Η σχέση Υγείας και Αθλητισμού», ώστε να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω εξέταση του θέματος.
 • Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από εξειδικευμένους Φορείς.
 •  Αποτύπωση του τρόπου εορτασμού της Ημέρας του Αθλητισμού σε γραπτό ή άλλο κείμενο επικοινωνίας, δημιουργία συλλογικού τόμου (π.χ. ηλεκτρονικό βιβλίο ή/και δημιουργία PPT), ανάρτηση στην ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας και δημοσίευση στη σχολική εφημερίδα, ανταλλαγή κειμένων με άλλες σχολικές μονάδες κ.ά..
  Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας εορτασμού του σχολικού αθλητισμού κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, η διοργάνωση δύναται να μεταφερθεί σε άλλη ημέρα.

  Δείτε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας εδώ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Η σπάνια επιπλοκή στον τοκετό που οδήγησε στο θάνατο 35χρονη μαμά αφότου γέννησε το 5ο της παιδάκι

Kακοκαιρία Elias: Αυτά τα σχολεία θα είναι κλειστά την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

Η Γιούλικα Σκαφιδά στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της αποκαλύπτει το άγχος της για τον τοκετό