https://www.infokids.gr/perissotera-voucher-gia-ti-stirixi-ton-oikogeneion-me-mikra-paidia-anakoinose-o-mitsotakis/

Το δράμα της στέγης: Εκπαιδευτικοί και φοιτητές σε κάμπινγκ, καναπέδες και rent a room – «Τέλη Μαΐου φεύγεις»

Τιμές στα ύψη, παντελής έλλειψη διαθεσιμότητας και υπό διωγμόν τον Μάιο

H «μεσοπρόθεσμη ενοικίαση» Οκτώβριο με Μάιο είναι η νέα τάση στην αγορά των Χανίων που δοκιμάζει τα νεύρα και τις αντοχές εκπαιδευτικών και φοιτητών ενώ όσο για τις οικογένειες, μόνο κατά τύχη ή από στόμα σε στόμα μπορεί να βρεθεί στέγη.

Όσο για τις τιμές, κινούνται σε ένα μάλλον ασυνάρτητο επίπεδο με τα δυάρια των 35τμ – 40τμ να ξεκινούν από 450 ευρώ (χωρίς επίπλωση ή κάποια παροχή) και για τα μεγάλα διαμερίσματα τα ενοίκια να κινούνται κοντά στα 1.000 ευρώ/ μήνα. «Η κατάταση είναι χειρότερη από όλες τις άλλες χρονιές.

«Έχουμε παντελή έλλειψη διαθεσιμότητας» σημειώνει στο zarpanews.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών νομού Χανίων, Λουκία Καλλιγιάννη, ενώ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Χρήστος Μπέλμπας παρουσιάζει εξωφρενικές καταστάσεις που βιώνουν αναπληρωτές και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είτε φιλοξενούνται σε σπίτια συναδέλφων είτε αναζητούν λύση σε κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, περιμένοντας τον Οκτβριο.

Πάντως, ο κ. Μπέλμπας τονίζει την ανάγκη να παρθεί δημοτική πρωτοβουλία με ενοικίαση ξενοδοχείου για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Ιούνιο, το οποίο να δωθεί για χρήση κατοικίας σε εκπαιδευτικούς.

«Τέλη Μαϊου μαζεύεις και φεύγεις»

Σύμφωνα με την κ. Καλλιγιάννη, «έχουν καταφύγει πλέον οι περισσότεροι φοιτητές, στη λύση της μεσοπρόθεσμης μίσθωσης από Οκτώβριο μέχρι Μάιο – Δεν είναι λύση αλλά δεν μπορεί να λυθεί το θέμα διαφορετικά» σημειώνει, εξηγώντας ότι «ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Ότι το 60% των σπιτιών διοχετεύεται στην βραχυχρόνια μίσθωση. Είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα σε ποσοστό με βάση των πληθυσμό αλλά και με βάση τα διαθέσιμα ακίνητα. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Οι γονείς έχουν ξεκινήσει από μέσα Ιουλίου και ψάχνουν σπίτια. Έχουμε καθημερινά ένα πολύ μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων από γονείς αλλά δεν είναι μόνο οι πρωτοετείς αλλά και φοιτητές μεγαλύτερων ετών που έχουν εξυπηυρετηθεί από Οκτώβριο μέχρι τέλη Μαϊου και στη συνέχεια τους έχει ζητηθεί να φύγουν. Οι γονείς σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Μας παίρνουν και είναι σε μία κατάταση απόγνωσης. Δεν υπάρχει τίποτα ελεύθερο. Δεν υπάρχουν ούτε μεγαλύτερα σπίτια διαθέσιμα. Βολεύονται οι φοιτητές όπου βρίσκουν. Κανόνες δεν υπάρχουν!»

Τιμές που ζαλίζουν

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του συλλόγου μεσιτών:

  • Τα 35 με 40 τμ ξεκινούν από 450 ευρώ/ μήνα χωρίς επίπλωση, χωρίς παροχές και όχι σε καλές περιοχές. Αλλιώς μιλάμε για 500 ευρώ και πάνω
  • Τα μεγάλα θα πάνε 900 με 100 ευρώ. Ακόμα και 700 – 800 ευρώ τα δυάρια.
  • Οι ακριβότερες περιοχές είναι: Κέντρο, Δικαστήρια, Χαλέπα, Νέα Χώρα

Επιμένουν στη βραχυχρόνια οι ιδιοκτήτες

Όσο για τις εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν ακίνητα, σημειώνει ότι «ο τουρισμός πήγε πολύ καλά και δεν απελευρώθηκαν σπίτια – Φέτος ο Ιούνιος δεν ήταν καλός μήνας. Ομολογουμένως περιμέναμε να έχουμε μια μετατροπή της βραχυχρόνιας σε μακροχρόνια αλλά δεν την έχουμε. Ο αριθμός των διαμερισμάτων που προορίζονται για μακροχρόνια είναι μηδαμινός» αναφέρει ενώ «όσο για τις νέες οικοδομές, αυτές αγοράζονται και προορίζονται για ιδιοκατοίκηση ».

Ανάγκη για δημοτική πρωτοβουλία

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, περιγράφει ο Χρήστος Μπέλμπας:

«Μισθός εκπαιδευτικού το 2009 σχεδόν 1.000 με 14 μισθούς και με τιμή γκαρσονιέρας στα 250 ευρώ. 15 χρόνια μετά, μισθός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, 776 ευρώ με 12 μισθούς και με τιμή γκαρσονιέρας 400 με 450 ευρώ στα Χανιά.Δηλαδή διπλασιασμός των ενοικίων με ταυτόχρονη μείωση 40% – 60% του μισθού.» αναφέρει:

«Θα έπρεπε και κεντρικά να παρθεί μια πρωτοβουλία για να μπει ένα όριο στη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και τοπικά ο Δήμος Χανίων πρεπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες. Δεν γίνεται να μένουν κλειστά καταλύματα που το καλοκαίρι φιλοξενούν κόσμο. Πρέπει ο Δήμος να μισθώσει από 1 /9 έως 30-6 να ενοικιάσει ένα μεγάλο ξενοδοχείο και να το προσφέρει στους εκπαιδευτικούς».

Εξωφρενικές καταστάσεις

Ο κ. Μπέλμπας περιγράφει εξωφρενικές καταστάσεις που βιώνουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι κάνουν άτυπες συμφωνίες με ιδιοκτήτες για να μένουν σε διαμερίσματα τους χειμερινούς μήνες ενώ στη συνέχεια τους ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο ότι τα μαζεύεις και φεύγεις με την πρώτη κράτηση.

Για την ώρα, οι εκπαιδευτικοί «βολεύονται» σε κάμπινγκ, φιλοξενία και προσωρινές λύσεις εν αναμονή των τοποθετήσεων.

Πηγή: zarpanews.gr

Διαβάστε επίσης:

Δραματική η κατάσταση σε πολλά σχολεία – Μαθήματα σε κοντέινερ και κακοσυντηρημένα κτίρια

Περισσότερα voucher για τη στήριξη των οικογενειών με μικρά παιδιά ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ροή Ειδήσεων