Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν οι γονείς, το καλοκαίρι, με το καροτσάκι του μωρού

Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν οι γονείς, το καλοκαίρι, με το καροτσάκι του μωρού

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την υγεία των μωρών. Μία από τις πιο σοβαρές; Η υπερβολική άυξηση θερμοκρασίας στα σωματάκια τους, δηλαδή η θερμοπληξία.

Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, τα μωρά είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες που σχετίζοναι με την υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε, ότι είναι εγκληματικό να αφήνουμε τα μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη σε αυτοκίνητα, όταν έξω έχει πολύ ζέστη. Ακόμα και 10 λεπτά παραμονής σε έναν τέτοιο χώρο μπορεί να αποβούν μοιραία. Για να καταλάβετε, αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40ο μέσα στο σταματημένο αυτοκίνητο μπορεί να ξεπεράσει τους 70ο !

Δυστυχώς, όμως, ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, ελάχιστοι γνωρίζουμε, ότι ένα συνηθισμένο λάθος μας με τα καροτσάκια των παιδιών μπορεί να αποβεί εξίσου μοιραίο!

Φανταστείτε, ότι βρίσκεστε έξω από το σπίτι μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα. Παρατηρείτε, ότι τα μαγουλάκια του μωρού σας αρχίζουν να κοκκινίζουν και έτσι κρεμάτε το ελαφρύ κουβερτάκι που κουβαλάτε πάντα μαζί σας ή το σεντονάκι του μωρού πανω από το σκίαστρο και μπροστά από το μωρό για να κρύψετε τον ήλιο. Ορίστε, μόλις κάνατε ένα τραγικό λάθος.

Γιατί;

Ακόμα και πολύ λεπτό να είναι το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε, όταν «κλείνετε» με αυτό το μωράκι σας, τότε το καροτσάκι του μετατρέπεται σε κάτι που θυμίζει… φούρνο, υποστηρίζουν Σουηδοί ερευνητές! Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την θερμοκρασία μέσα στο καρότσι.

«Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα ζεστά μέσα στο καρότσι, τόσο που θυμίζουν θερμός», τόνισε ο Σουηδός παιδίατρος Svante Norgren σε συνεντευξη του σε σουηδική εφημερίδα. «Επιπλέον, η κυκλοφορία του αέρα δεν γίνεται σωστά, ενώ δεν έχετε και σωστή οπτική επαφή με το μωρό κάτω από το κάλυμμα», συμπλήρωσε.

Οι δημιοσιογράφοι της εφημερίδας, μάλιστα, θέλοντας να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα της έρευνας και να μάθουν κατά πόσο αυξάνεται η θερμοκρασία, όταν ένα καρότσι καλύπτεται με ένα κουβερτάκι, έκαναν ένα δικό τους πείραμα. Τα συμπεράσματα του οποίου ήταν συγκλονιστικά. Η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 22 βαθμούς!

Όταν χρησιμοποίησαν ένα λεπτό ύφασμα η αύξηση έφτασε τους 31 βαθμούς μέσα σε 30 μόλις λεπτά και τους 34 μετά από μία ώρα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσετε να καλύψετε το μωράκι σας με το σεντονάκι του στο καρότσι, ξανασκεφτείτε το! Αν ο ήλιος και η θερμοκρασία είναι τόσο δυνατά καλύτερο είναι να μείνετε στο σπίτι με το μωρό.

Πώς θα ξέρετε, ότι το παιδί σας έπαθε θερμοπληξία;

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν: καυτό, κόκκινο και ξηρό δέρμα, γρήγορη και κοφτή αναπνοή, αύξηση καρδιακών παλμών, κούραση, ατονία, τάση προς έμετο και απώλεια αισθήσεων.

Τι να κάνετε για να την προλάβετε

  • Φορέστε στο μωρό ελαφριά και άνετα ρούχα.
  • Μην κυκλοφορείτε με το μωρό όταν έξω έχει πολλή ζέστη.
  • Δώστε στα παιδιά περισσότερα υγρά από ό,τι συνήθως.
  • Αν δεν διαθέτε κλιματισμό και η ζέστη στο σπίτι είναι αφόρητη, βρείτε ποια κλιματιζόμενη αίθουσα του δήμου ή της πόλης σας βρίσκεται πιο κοντά σας και επισκεφθείτε την.

Πηγή: healthspiritbody.com